Skip to content
Gevecht om de cup

Zolang er niet gefloten is, is alles nog mogelijk

De beste vrienden Stijn en Storm voetballen bij FC Rapitas. Ze zijn erop gebrand om het kampioenschap te winnen van SV EMS, die de Stieren worden genoemd. De rivaliteit blijft niet alleen op het voetbalveld. Spullen worden gestolen, bedreigingen worden geuit en de politie moet eraan te pas komen. Stijn en Storm houden hun rug recht en richten zich op het winnen. Niet alleen voor het overwinningsgevoel, maar ook omdat dit de grootste wens is van Stijns buurjongen Mike, die ernstig ziek is.

Voetbal en vriendschap
Gerard van Gemert startte met Gevecht om de cup zijn succesvolle serie De voetbalgoden. Het boek werd in 2007 uitgebracht, maar in 2023 kwam een herziene druk uit, die er een stuk aantrekkelijker uitziet door de nieuwe vormgeving van de kaft en de zwart-wit illustraties van Rudi Jonker.

Voetbal en vriendschappen zijn de thema’s in dit boek. Van Gemert weet op een spannende manier de lezer te betrekken in het leven van de jongens. Even waan je je een fanatieke voetbalspeler in de wereld van Stijn, die alles opgeeft voor voetbal en zijn vrienden. Hierin loopt hij geregeld tegen diverse dilemma’s aan die spelen in het leven van een jongen/jongere. Is het handig om een blessure te verzwijgen? Moet hij zijn vrienden helpen met het terugstelen van een beker? Is het normaal om een gek gevoel te krijgen van je buurmeisje?

‘”Als jij nou met je rug tegen de muur gaat staan, Storm, dan ga ik op je handen staan en ben ik er zo over”. Stijn reageerde een beetje bangig. “Dat is inbreken”, fluisterde hij. “Welnee, joh”, zei Bram. “Ik heb het al zo vaak gedaan”. Stijn was het er niet mee eens. “Dit kunnen we echt niet maken”, drong hij aan.’

Gevecht om de cup bevat relatief weinig illustraties. Toch weet Van Gemert zo beeldend te schrijven, dat dat geen gemis is De opbouw van het boek is prettig, meteen op de eerste bladzijde wordt duidelijk hoe de vriendschap van Stijn en Storm in elkaar zit.

‘“Als we nu die brede sloot nemen, dan snijden we een stuk af,” riep Storm. Stijn was inmiddels klaar en rende een stukje, zodat hij weer naast zijn vriend liep. “Pff, die is breed, hoor en de grond ervoor is niet al te hard.” Storm grijnsde. “Dat is juist vet, man. En we hebben het nog nooit gedaan.”’

Van Gemert heeft een vlotte schrijfstijl en er gebeurt een hoop in. Het boek is daardoor makkelijk te lezen. Ergens weet je wel dat het goed gaat aflopen, maar toch blijft het tot het einde toe spannend. Gaan ze het kampioenschap wel echt winnen? Hoe het met Stijns buurjongen Mike verder gaat, blijft een open einde waardoor de lezer misschien met een onbehagelijk gevoel achterblijft. Toch blijf je hoop houden dat het goed zal aflopen.

Dit boek is een aanrader voor elke voetbalfanaat die houdt van een levendig boek met veel spanning.

Gevecht om de cup
Verschenen bij: Clavis
ISBN: 9789044850543
128 pagina’s
Prijs: €16.95
Verschenen: 2007 (herziende druk, 2023)