Skip to content
Een bijzondere vriend

Zoektocht naar vriendschap

Het debuut Een bijzondere vriend van Aline Portman is een lief en warm voorleesverhaal over de zoektocht naar vriendschap. En dan niet over vriendschap die je zomaar overvalt. Nee, soms moet je je verwachtingen bijstellen en heb je te maken met twijfels en teleurstellingen. Dit prentenboek gaat over de vriendschap die kan ontstaan als je je niet laat verleiden door zaken die er eigenlijk helemaal niet toe doen.

‘Warre wist het zeker.
Hij wou een huisdier.
Al zijn vrienden hadden er een.
Maar Warre wou een heel bijzonder huisdier.
Een dier waar iedereen van zou opkijken.
Hij kneep zijn ogen dicht en dacht aan…’

Warre vond dat het een bijzonder exemplaar moest zijn, zoals een walvis of een leeuw. Hij wilde een dier waar hij trots op kon zijn. Warre fantaseerde er flink op los maar bedacht ook dat aan elk bijzonder dier ook nadelen zitten. En is dat nou wel zo handig…

‘Een beetje verderop zat Seppe de hond.
Seppe wist het zeker.
Hij wou een baasje.
Al de andere honden hadden er al een.
Geen gewoon baasje, maar een heel bijzonder iemand.
Een baasje naar wie alle honden zouden opkijken.
Hij kneep zijn ogen dicht en dacht aan…’

Seppe vond dat het een bijzonder exemplaar moest zijn, zoals een Viking of een koningin. Hij wilde een baasje om trots op te zijn, stoer of met een heel groot huis. Seppe fantaseerde er op los. Maar aan het hebben van een bijzonder baasje zitten ook nadelen. Wilde hij eigenlijk wel zo’n baasje…

Vinden Warre en Seppe wie ze zoeken?

Een bijzondere vriend is een prachtig prentenboek over de zoektocht naar vriendschap. En dat het bijzondere aan vriendschap vaak in heel andere dingen zit dan je aanvankelijk denkt. Veel kinderen zullen de bijzondere band herkennen tussen zichzelf en hun huisdieren. Dit verhaal zette in mijn kleutergroep in elk geval een gesprek in gang waar iedereen bij aan kon sluiten. Of het nou ging over een konijn, een paard of een poes, iedereen wist wel iets te vertellen over de liefdevolle band met hun huisdier.

De Gentse Aline Portman is illustrator en vormgever. Ze studeerde Grafisch Ontwerp en Illustratie aan St. Lucas Antwerpen. Na een lange tijd te hebben ontworpen op de computer, wilde ze terug naar de basis: potlood en papier. Haar grijze potloodtekeningen met oranje details laten zien dat eenvoud zeker niet saai hoeft te zijn. De tekst is voor jonge kinderen zeer begrijpelijk en de tekeningen op de overwegend witte pagina’s prikkelen de fantasie en laten het verhaal volledig tot leven komen. En wie goed oplet ziet een klein oranje balletje dat van bladzijde naar bladzijde springt en dat de verbindende factor is die beide verhalen samen doet komen.

Een bijzondere vriend
Verschenen bij: Lannoo
ISBN: 9789401489645
44 pagina’s
Prijs: €17.99
Verschenen: februari 2023