Kilometers zonlicht van Marike Goslinga is een boek met twee gezichten. Het is vlot geschreven, leest makkelijk weg en je blijft tot het einde nieuwsgierig hoe het verder gaat met Peer en Leonne. Tegelijk roept het de vraag op waar het boek nu precies over gaat. Om met die laatste vraag te beginnen, de rode draad in het boek is een wezenlijke en diepe vraag: ‘Wie ben ik?’ De hoofdpersonen Peer en Leonne (beide 15) worstelen hier ieder op hun eigen manier mee. En daar horen ook vragen bij als ‘Wat wil ik nu echt?’ en ‘Hoe kijken anderen naar mij?’ Heel herkenbaar, zeker voor de doelgroep van het boek. Deze vragen en nog veel meer thema’s komen aan de orde tijdens de eerste twee etappes van het Pieterpad. Ofwel de eerste 43 kilometer van de wandeling van totaal meer dan 500 kilometer, die Peer en Leonne beiden om een andere reden lopen. En als je tegelijk hetzelfde pad loopt, dan kruisen je wegen elkaar nogal eens. Overigens zijn het niet alleen maar kilometers zonlicht, het kan ook flink stormen in het boek.
Benieuwd
Peers grote passie is freestyle iceskating. Hij heeft een eigen YouTube-kanaal waarop hij zijn kunsten vertoont en waarvoor hij sponsors hoopt te vinden om er van te kunnen leven. Daar hebben zijn prestaties op school onder te leiden. Na een knallende ruzie met zijn moeder moet het anders. Zij daagt hem uit het Pieterpad te gaan lopen, zonder smartphone, met schoolwerk, zodat hij kan bewijzen dat hij zonder social media kan (en zonder wiet!) en zich kan voorbereiden op het komende schooljaar. Dat Peer ook zelf niet zo blij is met wie hij is, blijkt uit zijn besluit zich voor te stellen als Mick wanneer hij op de eerste camping Leonne ontmoet. Mick is de stoere versie van Peer en heeft altijd wat te zeggen. Mick is niet als Peer die zich eigelijk alleen maar op het ijs of na een joint goed voelt. Hij is benieuwd hoe het voelt om iemand anders te zijn en hoe anderen dan tegen hem aankijken. Peers bedrog wordt steeds complexer en als lezer wordt je benieuwd hoe lang hij dit volhoudt.
Bezorgd
Leonne is bezorgd, vooral om het milieu. Tot voor kort had ze een vriendje die verliefd bleek te zijn op een influencer. Dat alles heeft haar gedeprimeerd gemaakt en om daarvan te herstellen loopt zij samen met haar moeder Margot het Pieterpad. Margot is vrolijk en probeert een moderne moeder te zijn, wat in deze tijd niet meevalt. Onderweg maken ze filmpjes voor YouTube om te laten zien dat je heel milieuvriendelijk op vakantie kunt in eigen land. Margot, die aardig de touwtjes in handen heeft, is vanaf de eerste ontmoeting gecharmeerd van Mick (Peer). Leonne vertrouwt hem echter niet en vraagt zich af of hij wel is zoals hij zich voordoet. Tegelijk is ze op zoek naar wie zij zelf is.
Betrokken
In een eetcafe in Groningen ontmoet Leonne, onder toeziend oog van haar moeder, Nicky. Nicky is eerste jaar studente psychologie en herkent iets van zichzelf in Leonne. Ze raken aan de praat en er is een klik. Nicky besluit Leonne te helpen om het geheim van Mick (Peer) te ontrafelen. Leonne is ontroerd door de aandacht die ze zomaar krijgt van Nicky. Zo kan het dus ook. Ze worstelt vervolgens wel kilometers lang met de vraag of ze misschien op meisjes valt. Dat maakt alles voor haar nog complexer. Nicky speelt (voor Leonne) een belangrijke rol in het verhaal, maar verdwijnt weer even plotseling als dat zij verschenen is.
Bomen
Naast de vraag ‘Wie ben ik?’ komen er nog veel meer thema’s aan de orde. Dat geeft soms het gevoel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Waar gaat het boek nu precies over? Social media, drugs, alcohol, zinloos geweld, uiterlijk, ouders die je niet begrijpen, liefdesverdriet, vriendschap en het milieu passeren de revue. Het milieu, de drijfveer van Leonne, ligt er in het begin van het boek zo dik bovenop dat er zelfs drie milieu-boodschappen in twee pagina’s worden verwerkt, zodat het lijkt dat dit het hoofdthema wordt. Andere thema’s komen maar even of heel onverwachts aan bod. Ze worden ook lang niet allemaal uitgediept, dat kan ook niet als je ook al opzoek bent naar jezelf. Het is de vraag of dit erg is in een boek dat lekker vlot leest en waar de doelgroep zich waarschijnlijk wel in kan herkennen.