Skip to content
De zeven sleutels: het pad van de Roverkoning en De zeven sleutels: voorbij de val

Zeven verhalen in twee boeken

Wat hebben een eenogige dwerg, een theatrale zakkenroller, een oud vrouwtje dat de toekomst ziet, een blinde vos die kan praten, een koorddanseres zonder ouders, een jonge koetsier met sproeten en een jongen die speeldoosjes maakt met elkaar te maken? Het zijn allemaal personages uit de boekenserie De zeven sleutels van Tom Rijpert. Samen gaan ze op zoek naar de schat van een oude Roverkoning. Die is verstopt achter zeven poorten, die bewaakt worden door zeven wachters en geopend moeten worden met, je raadt het al, zeven sleutels. Maar de reis is moeilijker en gevaarlijker dan gedacht en vertelt de reisleider, Kobold de Dwerg, wel alles wat hij weet?

Zeven personages
Het boek begint met een hoofdstuk vanuit het perspectief van elk personage. In deze hoofdstukken wordt duidelijk hoe elk personage bij het beginpunt van de reis, een herberg op een klif, terechtkomt. Alle personages hebben een ander verhaal en een andere reden om mee te gaan. Hierdoor is het reisgezelschap divers. Deze hoofdstukken zijn nodig om het verhaal te kunnen volgen maar nemen wel veel tijd in beslag. Een interessant personage is bijvoorbeeld de Koetsier. Zij komt pas nadat de aankomst in de herberg van de andere personages is beschreven aan bod. In haar hoofdstuk ontdekt de lezer wat er allemaal op de achtergrond gebeurde in de verhalen van de andere personages. Dit brengt meteen een extra laag aan in het verhaal. Het blijft lang onduidelijk waarom dit jonge meisje doet wat ze doet en waar ze nou eigenlijk vandaan komt. Het personage is origineel en haar verhaal levert meteen een aantal vragen op die later in het boek beantwoord worden.

Zeven perspectieven
In de rest van de boeken blijft Rijpert van perspectief wisselen. Dit is een logische keus vanwege de hoeveelheid personages. Ook zijn er regelmatig flashbacks of wordt er vast een beetje informatie gegeven over de toekomst van de personages.

‘Dat het hert niet die avond, maar veel, veel later Kobolds plan van de Zeven Sleutels alsnog in gevaar zou brengen…dat wist op dat moment nog niemand.’

Dit voelt heel natuurlijk aan tijdens het lezen en maakt de lezer nieuwsgierig naar wat er komen gaat. 

Zeven beproevingen
Het concept van het verhaal, een reisgezelschap dat op zoek gaat naar een schat, is niet bepaald origineel. Maar door allerlei onverwachte wendingen blijft de verhaallijn toch interessant. De verschillende motieven van de personages dragen hieraan bij. Ook is het leuk om te voorspellen hoe de personages de beproevingen en puzzels van de poorten gaan oplossen.

Zeven eindes
Het einde is een beetje onduidelijk over hoe het met de verschillende personages is afgelopen en is een beetje abrupt. Dit is jammer omdat dat hetgene is waar je als lezer het meest benieuwd naar bent. Toch heeft dit ook een positieve kant. De lezers kunnen namelijk naar tevredenheid invullen wat er gebeurd is.

De zeven sleutels: het pad van de Roverkoning en De zeven sleutels: voorbij de val
Verschenen bij: Pelckmans
ISBN: 9789463376631
Verschenen: 2023