Skip to content

Zaai-goed voor het onderwijs – Jonge Jury 2024

Scholieren onderbouw kunnen tot en met mei 2024 stemmen op hun favoriete boek uit 2023!

Het leesbevorderingsproject de Jonge Jury daagt onderbouwleerlingen van het voorgezet onderwijs uit recent verschenen boeken te lezen en daar wat van te vinden. Alle in 2023 verschenen boeken kunnen meedingen naar de prijs van de Jonge Jury 2024. Het overzicht van alle titels is hier te vinden: https://jongejury.nl/lezen/groslijst/.

Afgelopen 11 december werden tien zogenoemde leestips bekend gemaakt. De leestips zijn een gevarieerd aanbod van jeugdboeken met voor elk wat wils. Er zijn onder de tips romans van verschillende lengtes, over verschillende onderwerpen en van verschillende niveaus. Het is een keuze van titels die tien jonge tienerleden van het Jonge Jury Boekgenootschap als hun favoriete boeken uit de volledige groslijst hebben gekozen. Deze titels staan daardoor extra in de belangstelling, maar het is zeker niet zo dat die titels nu de ‘lange lijst’ vormen. Er kan op elk in 2023 verschenen boek gestemd worden!

Er is bij de leestips om te beginnen de categorie spannende boeken. Dit zijn de boeken die het vaak goed doen bij de leerlingen die niet graag lezen. De Kluitman-novelles zijn daar bij uitstek een voorbeeld van: deze boekjes zijn niet alleen spannend, maar ook dun. Leestip 24 uur van Marcel van Driel is zo’n boekje. Hoewel de kleine lettertjes jonge lezers misschien tegen kunnen staan is het een spannende novelle met het nodige bizarre geweld. Datzelfde geldt voor Catch van Elvin Post en IQ van Erik Jan Tillema. Alle drie zijn het boeken waarin veel gemoord wordt en soms gruwelijk geweld wordt gebruikt. Opvallend is dat ook het telefoongebruik in enkele boeken een onderwerp is, of juist het niet kunnen gebruiken van de telefoon.

De telefoon en socials spelen de hoofdrol in Woorden van glas van Pamela Sharon, waarin heel actueel ‘gossip girl’-accounts bevraagd worden en daarmee ook goed en fout in de online wereld.

Actueel en realistisch(er) zijn de titels De levens van Lanya van Mirjam Oldehove, Neem nooit een beste vriend van Erna Sassen, De Spin en de sleutel van Anna Woltz en Rugzwemmen van Marc ter Horst, een viertal prachtige leestips van gelouterde jeugdboekenschrijvers die hun naam meer dan waarmaken. Een vluchtelinge, corona en het klimaat zijn wat van die actuele elementen in de bovenstaande boeken waarin ook vriendschap (Sassen), geheimen en de dood (Woltz) en het (rebels) volwassen worden in een verwarrende wereld (Ter Horst) een rol spelen. Deze boeken zijn stuk voor stuk goed geschreven en daarmee een lust voor het lezende oog en hoofd.

Een bijzonder sensitieve schrijfstijl heeft ook Yorick Goldewijn in delen van zijn nieuwste roman Duizend & ik. Dit is een verrassend en niet eenvoudig verhaal over hoofdpersoon Acht die ‘leeft’ in een fictieve toekomstwereld, een onderwerp dat sommige leerlingen zeker aan zal spreken.

Niet in de toekomst maar juist in het verleden speelt Jimi Fender Johnson van Buddy Tegenbosch. De hoofdpersoon maakt een tijdreis naar een specifiek moment en specifieke plek in het nabije verleden namelijk 9/11 in New York. Zijn zoektocht naar zijn vader speelt daarbij een grote rol en maakt het boek persoonlijk en nog spannender. Bijzonder is ook de grote rol van muziek. Achterin het boek is een uitgebreide speellijst te vinden.

Elk jaar worden drie nominaties bepaald door de publieksjury van duizenden Nederlandse scholieren. Op de feestelijke Dag van de Jonge Jury op 12 juni in Utrecht wordt een winnaar bekendgemaakt.

Laat je leerlingen lezen!

Een aantal van bovenstaande titels is al besproken op Jong Literair Nederland: Lanya, Neem nooit een beste vriend, Rugzwemmen en binnenkort Woorden van glas.