Skip to content
Juniper, de zingende eenhoorn

‘Woodland creature, talk to me’

Juniper is alweer het vierde sprookjesboek van Henry Lloyd (pseudoniem van Daan Remmerts de Vries) waarin de eenhoorn een centrale rol speelt. De eenhoorn is het sprookjesdier bij uitstek. Hij is sierlijk met zijn prachtige, gedraaide hoorn. Hij staat symbool voor maagdelijkheid en kan dan ook alleen door een maagd onderworpen worden. Zijn populariteit liep vanaf de late Middeleeuwen dan ook gelijk op met die van de maagd Maria. Zijn hoorn is soms giftig, maar kan ook een geneeskrachtige werking hebben. De eenhoorn staat symbool voor zuiverheid. Zijn woongebied bevindt zich, naar verluid, aan het einde van de regenboog waar ook de pot met goud te vinden is en dat spreekt sinds mensenheugenis tot de verbeelding. Het is een zoektocht naar de heilige graal. De laatste tijd is de eenhoorn vooral waargenomen in goedkope speelgoedwinkels waar hij voor een luttel bedrag in allerlei vormen en formaten gekocht kan worden. Kinderen blijken er gek op te zijn. 

Wat betekent het waarlijk vrij te zijn?
Juniper, de eenhoorn van Henry Lloyd woont in het Doolwoud en is erg met zichzelf ingenomen. Wat kan hij prachtig zingen! De hele dag door trakteert hij zijn medebosgenoten op gratis concerten. Alleen…., niemand vindt het mooi. Als Juniper dat ontdekt, voelt hij zich gekwetst en beledigd besluit hij op zoek te gaan naar een land waar ze zijn zangkunst wel waarderen. Aangezien je alleen via een doolhof het Doolwoud kunt verlaten, gaat hij op zoek naar de uitgang. Vanzelfsprekend verdwaalt hij en na een wanhopige tocht valt hij naar beneden en belandt, als een deus ex machina, in de ons bekende wereld. Daar leidt zijn verschijnen tot de nodige consternatie, zeker als blijkt dat Juniper alle talen spreekt, zowel van de dieren als van de mensen. Als de eerste berichten en foto’s over hem in de media verschijnen, wordt de jacht op Juniper geopend.

Dat is het begin van een ongekende tijd voor Juniper. Hij verliest zijn vrijheid, o.a. in een dierentuin en later op een groot landgoed, krijgt de kans om met de wereldberoemde popster Gaia Wing een lied op te nemen – ‘Woodland creature, talk to me’ – maar merkt langzaam maar zeker vooral dat het gras elders lang niet altijd groener is dan thuis. Hij begint weer terug te verlangen naar Woodland.

Een heerlijk sprookje
Henry Lloyd houdt de lezer in zijn boek Juniper, de zingende eenhoorn een spiegel voor. Het is een maatschappijkritisch boek. Hij laat zien hoe wij slaven zijn geworden van onze consumptiedrift en welke rol de media hierin spelen. De eenhoorn is het onbeschreven blad. Hij laat zien hoe ver we inmiddels zijn afgedreven van het sociale dier dat wij zijn, bekommerd om de zorg voor al het leven op onze planeet en hoeders van ieders individuele vrijheid. Wij weten niet eens meer wat vrijheid betekent, omdat wij het streven naar vrijheid niet afmeten aan wie wij willen zijn, maar aan wat wij willen hebben. Zo denkt Gaia Wing vrij te zijn omdat zij alles heeft wat haar hartje begeert, maar heeft zij zich met huid en haar verkocht aan de platenmaatschappij en is zij gaan geloven in haar eigen mediaprofiel. Henry Lloyd stelt zo een indringend en actueel thema centraal in zijn boek. Hij verstaat de kunst dit als een echte sprookjesverteller te doen. Het verhaal is spannend, bevat de nodige humor en laat de fantasie de vrije loop. Een heerlijk boek.

 

 Huub Bartman

Ik heb jarenlang als geschiedenisdocent gewerkt in het voortgezet onderwijs. Mijn belangstelling voor geschiedenis is al vroeg gewekt en had vooral romantische inslag. Op de basisschool heb ik, samen met mijn broer, de strips van de Rode Ridder verslonden, avontuurlijke verhalen die zich afspeelden in het Vlaanderen van de Middeleeuwen met pakkende titels als 'Storm over Damme'. Op de middelbare school lag de focus vooral op de Grieks-Romeinse Oudheid. De verhalen van de Spartaanse koning Leonidas in de strijd tegen de Perzen en van de Atheense staatsman Pericles tegen de Spartanen. Bij de Romeinen werd ik gegrepen door de gruwelen van keizer Nero die zijn eigen stad in brand stak en zijn geliefde leraar Seneca en moeder Agripina de dood in joeg aldus de historicus Tacitus. Later begreep ik dat Tacitus nogal bevooroordeeld was. Ik werd uiteindelijk steeds meer gegrepen door de filosofische inslag van de Grieken door het lezen van Plato en zijn verhalen over Socrates. Eind middelbare school werd ik meer politiek bewust, vooral door de dagelijkse TV-beelden van de oorlog in Vietnam.

Juniper, de zingende eenhoorn
Verschenen bij: Uitgeverij Querido
ISBN: 9789045128832
304 pagina’s
Prijs: €18.99
Verschenen: 2023