Skip to content
Regenboogdromen

Welk kind wil niet een regenboogdroom

Het prentenboek-debuut Regenboogdromen van Anne Eekhout is een boek voor ijseters en monsters. ‘Regenboogdromen, dit is hoe ze heten! De lekkerste ijsjes van alle planeten.’ Dochter is een sloddervos, ze laat graag haar speelgoed rondslingeren en moet haar kamer opruimen en krijgt als beloning van mama een ijsje. Niet zomaar een ijsje, maar een hele dikke hoorn met ‘dubbel vanille en room, eromheen chocola, karamel, hopjesvla die zorgen voor tintelend ijskoude stoom, streepjes van suiker in negentien kleuren, dat is de smaak van regenboogdromen zo heerlijk, zo zoet en zo koud.’ Maar die kamer opruimen is een probleem. Overal ligt speelgoed: een pop, een fluit en een tamboerijn, kleurpotloden, een dinosaurus, allemaal heel levendig en kleurrijk geïllustreerd door Madeleine van der Raad.  

Monsterlijke hulp
Het meisje weet zich geen raad in de bende. Gelukkig krijgt ze ongevraagd hulp van een stel monsters, grappige fantasiefiguren die voortkomen uit haar eigen fantasie. Moeder en dochter hebben geen naam, in tegenstelling tot de dieren die juist hele grappige namen hebben. Loli Lalijsje is een vosvisachtige, Gogar Gimoen heeft een lange slurf en Romele Rimmel ‘heeft vier staarten en drie op zijn kop’ en dropveters in zijn buik en neigt naar een salamander. Het zijn vriendelijke monsters, die allemaal reuze veel zin hebben in een ijsje. Wanneer moeder komt kijken of het opruimen al vordert, hapt Loli Lalijsje al het speelgoed in een keer in zijn bek. Moeder sluit de deur tevreden en ‘Loli Lalijsje spuugt de hele jandoedel zo plotsklaps weer uit, de auto’s, de ballen, de pop en de fluit!’

Een verhaal als een lied
De tekst is op los rijm en klinkt, hardop voorgelezen, haast als een lied. Het meisje heeft veel en herkenbaar speelgoed dat op iedere bladzijde weer ergens ander ligt en goed werkt als een zoekplaatje voor jonge kinderen. Die herkenning is leuk. Nadat moeder de opgeruimde kamer heeft gezien wordt dochter op de laatste prent beloond. De dieren en het meisje denderen de trap af en gezeten op de bank likken ze elk aan een grote regenboogdroom. Welk kind wil dat nou niet! 

De illustratrice Madeleine van der Raad werkt vooral aan schoolmethodes en kinderboeken in België en Nederland. Het liefst werkt ze met pen en inkt en kleurt ze de tekeningen in met de computer (photoshop) of met acrylverf. Haar boeken zijn in meerdere landen uitgebracht. Anne Eekhout debuteerde in 2014 met haar roman Dogma. Haar derde roman, Nicolas en de verdwijning van de wereld verscheen in 2019 en werd bekroond met de titel: Beste boek voor jongeren. Regenboogdromen is haar eerste prentenboek voor kinderen.

Het verhaal zit goed in elkaar, er is duidelijk over nagedacht. De moeder en het kind, de hoeveelheid speelgoed, de ijsjes en de fantasiedieren, alles heeft met elkaar te maken. Een aanrader voor jong en oud. 

Regenboogdromen
Verschenen bij: Kluitman
ISBN: 9789020682540
48 pagina’s
Prijs: €14.99
Verschenen: 2023