Skip to content
Alle liefde van de hele wereld

Wat is liefde?

Dat is nou precies waar het om draait in het betoverende prentenboek Alle liefde van de hele wereld van Mac Barnett met illustraties van Carson Ellis. Een antwoord vinden op deze vraag blijkt nog niet zo eenvoudig. Het verhaal wordt gezien door de ogen van een jongetje, geschreven in de ik-vorm. Hij vraagt zijn oma: ‘Wat is liefde?’ Oma neemt hem in haar armen en zegt: ‘Daar heb ik geen antwoord op. Als je de wijde wereld in trekt, zul je misschien een antwoord vinden.’ In het boek reizen we mee met de jongen op zijn zoektocht naar degene die weet wat liefde is. Overal en aan iedereen vraagt hij: Wat is liefde? Aan een visser, een toneelspeler, een kat, een hond, een timmervrouw en nog veel meer mensen en dieren. Elke keer krijgt hij een ander antwoord. Liefde is een vis, applaus, de nacht, een huis, enzovoort. De ene soldaat noemt zijn zwaard, en de andere soldaat zijn paard. Hoe kan het dat iedereen wat anders noemt? Steeds weer zeggen ze: ‘Jij begrijpt het niet.’ Dan zoekt hij maar weer verder. Ondertussen zie je de jongen groter groeien, ouder worden. Als op het laatst de dichter in een hele lange lijst wil vertellen wat liefde is, raakt het geduld van de jongen op. Hij gaat terug naar het huis van zijn oma, die er echt wel wat ouder uit ziet. Zal hij op zijn reis ontdekken wat liefde is? Of wist hij het eigenlijk al?

Een goede vertaling en prachtige prenten
Edward van de Vendel heeft het boek prachtig vertaald uit het Engels. Er staat geen woord te veel. En toch wordt alles verteld. Tekst en illustraties scheppen een mysterieuze sfeer. Zo ontstaat er ruimte om na te denken over wat je zelf vindt wat liefde is. En dat dat voor iedereen anders kan zijn. Het beeld waarin oma de jongen omarmt straalt een en al liefde uit, ook het kleurgebruik met veel roze draagt daaraan bij. Zo ook bij de visser die zijn vis tegen zich aan drukt, en de donkere nacht voor de kat. En wanneer de dichter een lange lijst schrijft over wat liefde is, zijn zelfs twee pagina’s nodig om te laten zien hoe lang zijn baard en die lijst zijn. Echt een boek om meerdere malen te lezen en te bekijken, er valt heel wat te ontdekken in de schijnbaar eenvoudige platen. Zelfs de weergave van de tekst zet je hier en daar aan het denken. In de nacht moet je moeite doen om de letters te kunnen lezen, en in de antwoorden van de verschillende mensen zie je hun overtuiging in de grootte en vorm van de letters.

Wijze les
Alle liefde van de hele wereld klinkt als een parabel van de meester voor zijn leerling. Het vertelt op een grappige manier over een universeel thema. Het boek laat zien dat er verschillende antwoorden mogelijk zijn op een schijnbaar eenvoudige vraag. En dat iedereen dat antwoord zelf mag ontdekken. Ook als volwassen lezer kun je genieten van dit boek omdat liefde steeds met andere woorden wordt beschreven en op verschillende wijzen wordt ervaren. Bijvoorbeeld door de visser, hij laat de vis vrij omdat hij van hem houdt. En de timmervrouw blijft aan haar huis werken, zodat het stevig staat. Dus wat is liefde voor jou?

Alle liefde van de hele wereld
Verschenen bij: Uitgeverij Lannoo
ISBN: 9789401484787
44 pagina’s
Prijs: €16.99
Vertaling door: Edward van de Vendel
Verschenen: 2022