Skip to content
Waar gaan we eigenlijk heen

Wat is het niets?

Als twee iconen uit de boekenwereld de handen in elkaar slaan, dan moet het wel vuurwerk geven. Toon Tellegen is niet weg te slaan uit de bestsellerlijsten. Zijn dierenverhalen worden door jong en oud gesmaakt en hij ontving dan ook helemaal terecht tal van prijzen voor zijn hele oeuvre, zoals de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Uil, de Gouden Griffel  en ga zo maar door. Zijn werk wordt overigens over de hele wereld vertaald en gelezen. Illustrator Thé Tjong-Khing mag zich gerust naast Tellegen plaatsen. Ook zijn werk is veel gelauwerd met tal van prijzen zoals de Woutertje Pieterse Prijs, maar eveneens de Max Velthuijsprijs en drie Gouden Penselen. Hem kennen we natuurlijk van de vele illustraties van Vos en Haas. Het was dus uitkijken naar het verschijnen van Waar gaan we eigenlijk heen, een samenwerking van beide grootheden.

Eekhoorn en mier
Ondanks zijn hoge leeftijd blijft Toon Tellegen verhalen uit zijn mouw schudden. Al meer dan vijftig titels beschrijft hij ons de lotgevallen van eekhoorn, mier en hun vrienden. Oorspronkelijk werd Tellegen gezien als kinderboekenschrijver, maar ondertussen weten we wel beter. Zijn boeken zijn laagdrempelige pareltjes die troost en verblijding bieden aan jong en oud. Hij heeft de gave om op een gebalde en eenvoudige manier levenslessen en levensvragen te beschrijven. Hij slaagt erin om diep-filosofische gedachten en kwesties op een aanschouwelijke manier te poneren en voor te stellen. Zijn verhalen zitten vol vriendschap en empathie, vaak gesausd met een vleugje humor. De existentialistische vragen legt hij voor zonder een beroep te doen op grote woorden of ingewikkelde gedachtestromen. De personages zijn nieuwsgierige dieren die zich op het eerste gezicht vrije naïeve vragen stellen. Ze worstelen met dezelfde problemen en moeilijkheden waarmee ook kinderen én volwassenen worstelen, en daardoor is alles heel herkenbaar. De prachtige illustraties van Thé Tjong-Khing maken het geheel af.  Waar gaan we eigenlijk heen is een hebbedingetje om af en toe in te lezen. Het is zeker niet de bedoeling om alle verhalen ineens te lezen, want dan schiet het aan zijn doel voorbij. Na elk verhaal moet de lezer even stilstaan bij wat hij net gelezen heeft en de inhoud en eventuele les goed overdenken. Wat is het niets? Waarom gaat de zon onder? Wie ben je eigenlijk?

(Voor)lezen, mijmeren en doorgeven
Tellegen bundelde zeventwintig verhalen in Waar gaan we eigenlijk heen. Zestien daarvan verschenen al eerder in andere bundels, sommige kregen een nieuwe titel. En daar wringt het een beetje. Je kan jezelf afvragen of Tellegen nog vernieuwend kan werken? De verhaaltjes uit de voorbije vijftig boeken beginnen op elkaar te gelijken, slechts een minderheid zijn nieuwe verhalen. Laat dit gegeven zeker geen afbreuk doen aan de verdiensten van Tellegen. Zijn verhalen bieden nog steeds troost, geven inzicht en vooral brengen rust bij diepere gedachten. Wanneer de struisvogel zijn kop in de grond steekt om te zien of daar iets te beleven valt, droomt hij lekker weg. Of de kikker die op de hoogste tak van de wilg kruipt om luid te kwaken en zo iedereen gelukkig te maken. Van zulke zaken word je als lezer ook gelukkig en blij en het biedt je het comfort om op een rustige wijze na te denken over het leven. Net daarom zijn en blijven de verhalen van Tellegen belangrijk: om (voor) te lezen, te mijmeren en door te vertellen. En als het even kan om de mooie illustraties van Tjong-Khing de rest van het werk te laten doen. Waar gaan we eigenlijk heen… dat is de vraag!

Waar gaan we eigenlijk heen
Verschenen bij: Uitgeverij Querido
ISBN: 9789021482545
120 pagina’s
Prijs: €22.99
Verschenen: 2023