Skip to content
Waar is Winter?

Mika en Pip

‘Ze hadden geen kind, geen hond en geen kat. Maar ze hadden elkaar.’ Zo introduceert Gerda Dendooven het echtpaar Mika en Pip in haar prentenboek Waar is Winter? Op een donkere winterdag wordt het dorp waarin Mika en Pip wonen, wakker onder een deken van sneeuw. Alle kinderen gooien sneeuwballen en iedereen maakt een sneeuwpop. Behalve Mika en Pip, die maken geen sneeuwpop, maar een sneeuwkind. Subtiel laat de auteur je zo vermoeden dat Mika en Pip misschien wel graag een kindje zouden willen. Tot hun grote verbazing begint het sneeuwkind te ademen. Mika en Pip noemen hun kind Winter en nemen het mee naar huis. Winter slaapt in de diepvriezer, eet niks anders dan ijsjes en mag alleen buiten spelen als het koud is. Maar op een mooie zomerdag, gaat Winter toch naar buiten…

Een bijzonder kind
Winter is een ‘bijzonder’ kind, om allerlei redenen. Zo heeft Winter twee verschillende ogen: een roze knoop van Mika en een gele van Pip. Winter mag ook niet te dicht bij vuur komen en geen warme pannenkoeken eten, geen chips en geen zoute pinda’s. Als  sneeuwkind houdt Winter ook ontzettend van ijsberen in ijskoud water. In korte, ritmische zinnen en in een prachtige poëtische taal vertelt Gerda Dendooven dit wonderlijke verhaal: ‘Lang geleden, toen winters nog wit waren en zomers zacht, zo lang geleden dus’. Het verhaal zit ook vol originele beelden: ‘Het sneeuwkind tuitte de lippen en pruttelde als een koffiezetapparaat’ of ‘Winter stormde als een lawine naar beneden’. Of Pip die tegen het sneeuwkind zegt: ‘Natuurlijk, jij komt uit de lucht gevallen.’

Stijl Dendooven
Gerda Dendooven is een Belgische kunstenares. Ze studeerde Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Ze begon als illustrator van kindertijdschriften, ging daarna boeken van andere auteurs illustreren en maakt daarnaast ook eigen prentenboeken. Haar werk heeft een heel herkenbare stijl en werd meermaals bekroond, in binnen- en buitenland.

In Waar is Winter? gebruikt Dendooven een beperkt kleurenpalet, dat retro aandoet en overwegend gedempt is. Alleen de knalroze Mika en de knalgele Pip springen eruit, met hier en daar ook details in wat fellere kleuren. Dendooven tekent ook in dit boek haar expressieve, kenmerkende gezichten. Haar personages hebben vaak een wat karikaturale vertekening en ze haalt clichés en archetypes onderuit. Typisch Dendooven, zijn Mika en Pip geen alledaags stel. Ze tekent Mika weliswaar met “vrouwelijke” eigenschappen, maar ook veel groter dan Pip, die ze neerzet met eerder “mannelijke” kenmerken. Zo keert Dendooven het stellen-cliché om en laat ze ons twijfelen over het gender van Mika en Pip. Dat doet er immers ook helemaal niet toe. Mika en Pip houden van elkaar en van hun sneeuwkind, dàt is wat er toe doet.

Magie
Het werkt, de magie, in dit verhaal, ook al weet je eigenlijk vanaf het begin wat er waarschijnlijk zal gebeuren. De illustraties van Gerda Dendooven vragen misschien een inspanning van de kijker, maar ze zijn die moeite altijd waard. Haar zachte, poëtische taal bij die beelden, zorgt bovendien voor een mooi evenwicht. De pen van Gerda Dendooven kan onmiskenbaar tekenen èn schrijven. Om voor te lezen of samen te lezen met kinderen vanaf een jaar of zes. Genieten maar, van dit Gesamtkunstwerk.

Waar is Winter?
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789045129709
40 pagina’s
Prijs: €16.99
Verschenen: 24-10-2023