Skip to content
De reis van de regen

Van de kleinste regendruppel tot de diepste oceaan

‘Izak zat te spelen bij zijn lievelingsplas naast zijn favoriete berg. Hij voelde regendruppels op zijn wangen en keek naar de lucht waar donkere wolken zich samenpakten.’

De reis van de regen, van schrijver illustrator Grahame Baker-Smith, vertelt ons in sprookjesachtige beelden over de kringloop van water. Het verhaal begint bij Izak die bij een plas water met zijn visnet speelt. Hij giet het water uit zijn glazen pot in de plas en rent mee met de stroompjes de berg af. Daar vraagt hij zich af waar het water naartoe gaat.

Informatief prentenboek
Na de inleiding over het jongetje Izak verandert het verhaal naar een meer beschrijvende, informatieve tekst. Over de rivier die verder stroomt en breder en dieper wordt. Meanderend door het landschap, slingerend door de stad, en tenslotte naar de grote oceaan. De platen in het boek vertellen ook een deel van het verhaal. Zo zie je het bootje van Izak dobberen op de rivier, langs drinkende dieren en door de stad. Je kijkt als het ware door de ogen van Izak naar alles wat langskomt. Izak wordt hier niet benoemd, maar we zien hem nog wel in zijn bootje. Aangekomen bij de grote oceaan reizen we verder zonder Izak. Er volgen prachtige onderwaterbeelden van een walvis die langs de zuidpool zwemt. Via een bulderende storm komen we in warmere streken, waar mensen de regen dankbaar ontvangen. Langs olifanten, giraffes, flamingo’s en zebra’s komt het water weer terug bij zee. En weer – zoals het al miljoenen jaren gaat – valt de regen op het land. En daarmee zijn we weer terug bij de plas waar Izak speelt.

Dromerige illustraties
Het boek oogt als een sprookjesachtig verhaal. Een kind zal het snel uitkiezen door de zilveren regen op de voorkant van het boek. Verder zien we ook Izak in zijn zeilbootje met een klein lammetje naast zich, en hertjes die vanaf de rotsen naar hem kijken. Op het schutblad stort een flinke regenbui druppels in een waterplas. Er valt veel te ontdekken op de paginavullende illustraties in dit boek. De werkelijkheid wordt idyllisch weergegeven. De regenboog, de regenbui, het kolkende water, in al die regen ligt Izak op zijn buik in het gras en zijn moeder staat voor het huis met haar baby. We zien drinkende, badende dieren, springende vissen en een voorbij dobberend bootje. Ook de walvissen en de reuzeninktvis laten een mooie onderwaterwereld zien. Alles glimt, groeit en bloeit in dit boek.

Er is zoveel te zien dat je het steeds weer op kunt pakken om nieuwe dingen te ontdekken. De verhaallijn van Izak is misschien lastiger te volgen doordat tussendoor veel informatieve aspecten worden belicht. De beschrijving van de cyclus van het water doet wat romantisch aan. Overal wordt de regen met blijdschap en dankbaarheid ontvangen. Alleen in de plaat van de stad zien we dat riolen lozen in de rivier. Een enigszins kritische blik was hier misschien wel op zijn plaats geweest.

Woorden als meanderen, stromingen, de oppervlakte, stroompjes, rivier, oceaan en verdampen zullen niet voor ieder kind meteen bekend zijn. Maar aan de hand van de illustraties wordt veel duidelijk. Houd je van een dromerige sprookjesachtige wereld dan is dit boek een fijne manier om samen met je kind te ontdekken hoe de kringloop van het water op onze blauwe planeet verloopt.

De reis van de regen
Verschenen bij: Uitgeverij Christofoor
ISBN: 9789060389171
40 pagina’s
Prijs: €16.95
Vertaling door: Jeanette Kramp
Verschenen: 2022