Tony is een onbeleefd schaap dat geboren is op een kinderboerderij. Door het getrek van kinderen, het vele aanraken en de drukte, heeft Tony een hekel gekregen aan mensen. Nu hij groot is, merkt hij hoe makkelijk het is om mensen omver te duwen. Zo begint Tony, geschreven door de Vlaamse Bouke Billiet en geïllustreerd door Marjolein Pottie.
Het duurt niet lang voordat Tony overgeplaatst wordt naar een wei. Een saaie wei, want met de rest van de schapen heeft Tony niks. Het zijn makke lammeren die elkaar volgen en nog niks van de wereld hebben gezien. Tony zondert zich af van de groep en leert lezen dankzij reclameborden. Uit gesprekken met het paard Adinda komt Tony erachter wat hij echt wil met zijn leven; de wereld zien en beter maken. Het onbeleefde schaap redt een jongen uit het water, waardoor mensen een zwak krijgen voor Tony. Hij besluit dat er dingen moeten veranderen, waardoor het beter zal gaan met iedereen. Moet hij zich niet verkiesbaar stellen als burgemeester van de stad? Met alle gevolgen van dien.
Stijl en opbouw
De stijl en opbouw van Tony zijn eenvoudig. Het verhaal wordt verteld vanuit het personale perspectief. De hoofdstukken zijn vrij kort, het verhaal is in chronologische volgorde geschreven met als onderliggend thema de politiek. Wat gebeurt er als iedereen je uitkotst? Wat als je zoveel moet doen, dat je niet meer naar anderen omkijkt? Wat doen anderen jou aan als ze je niet moeten? Toch had die thematiek wel inhoudelijker gekund, zodat het boek meer diepgang krijgt. Daarnaast lijkt er niemand op te kijken van de dingen die Tony kan. Een schaap dat in de auto stapt en naar de winkel rijdt om wijn en kauwgom te kopen. Niemand vindt het raar dat Tony werkt in een verzorgingstehuis. Hoewel het verhaal behoorlijk ongeloofwaardig is, is het op een humoristische manier geschreven, waardoor je graag verder leest over de grappige dingen die er gebeuren.
Illustraties
Om de 2 à 3 bladzijdes zijn er illustraties van Marjolein Pottie. De tekeningen kenmerken zich door eenvoud en herkenning maar zijn zwart-wit. Ze ogen wat saai en dat is zonde, want er valt veel meer te zien, zodra er langer naar de tekening gekeken wordt. En dat terwijl Marjolein bekend is vanwege haar kleurrijke illustraties in diverse kinderboeken.
Spreekwoorden
Bouke Billiet maakt veelvuldig gebruik van spreekwoorden en gezegdes over schapen. Sommige zijn erg letterlijk, andere uitspraken worden figuurlijk bedoeld. Schaapachtig kijken, zo mak als een lam(metje), bij een kostuum wordt gesproken over een jongen in schaapskleren. Tijdens het zelflezen zou hier in de klas of met een ouder de aandacht op gevestigd kunnen worden. Want wat betekenen deze spreekwoorden eigenlijk?
‘Iemand als jij kan geen burgemeester worden.’
Tony wil uiteindelijk burgemeester worden. De huidige burgemeester zit er al tien jaar en niemand neemt de moeite om te luisteren naar wat andere kandidaten te zeggen hebben; het leeft niet. Doordat Tony zich beschikbaar stelt, zijn mensen weer benieuwd. Toch houdt iemand hem tegen tijdens het debat met de woorden: ‘Iemand als jij kan geen burgemeester worden.’ Deze woorden komen vervolgens meerdere malen terug. Een boodschap die laat zien dat wie iets wil, ervoor moet gaan en zich niet moet laten tegenhouden door anderen.
Thematiek
Het boek besteed op een laagdrempelige manier aandacht aan de werking van politiek. Dat je niet iedereen te vriend kan houden, maar ook dat fouten snel gemaakt zijn. Zodra je druk bent, zul je vergeten welke mensen je naar deze positie gebracht hebben.
Tony is een fictief kinderboek dat de politiek op een laagdrempelige manier aan de orde brengt. Hoewel de jongere lezers de spreekwoorden er niet snel uit zullen halen, heeft een volwassene de link snel door. Toch, met de verpakte kleine grapjes, zullen kinderen het heerlijk vinden om weg te duiken in dit boek.