Skip to content
Thuis

Hoe gelukkig ben je als je kunt zeggen: ’Ik ben thuis.’

Zo begint het verhaal Thuis van Mark Janssen. En dat is de start van een prachtig avontuur. Zonder woorden te gebruiken neemt hij je mee in een wereld vol kleur en beweging. En in dit stukje van de wereld woont Ava.

Op een donkere avond ziet Ava tussen de sterren door iets uit de hemel met grote snelheid naar beneden komen. Ava en haar hond Wolfie gaan er achteraan en op de plek waar ze hem hebben zien landen ontdekt ze ruimtewezen Moon bij zijn ruimteschip.
Ava neemt Moon bij de hand en leidt hem zichtbaar trots door haar wereld. Een wereld die hij helemaal niet kent maar waar hij zich duidelijk welkom voelt.

Bladzijde na bladzijde ziet hij de omgeving door de ogen van Ava. Van de jungle in al zijn pracht, door de zee met zijn kleurige onderwaterwereld en naar het dorp waar Ava vandaan komt. Moon lijkt het erg fijn te vinden om bij Ava te zijn en Ava geniet van de aandacht en aanwezigheid van Moon. Als Moon toch plotseling weer vertrekt laat hij Ava in vertwijfeling achter. ‘s Avonds tuurt ze de donkere sterrenhemel af om te zien of hij misschien terugkomt. Maar doet hij dat ook?

Gesprek over je thuisvoelen
Mark Janssen laat je in dit boek een wereld zien waar je het liefst lang in wilt blijven. Het is een prentenboek over welkom zijn en je welkom voelen in een wereld die je niet kent. De illustraties geven ruimte om te kijken en te fantaseren. Om te praten over emoties, vriendschap en heimwee. Maar ook om te filosoferen; waar voel jij je thuis? Wat maakt dat je je daar thuis voelt? Zou je je ook ergens anders thuis kunnen voelen? En wat is daar dan voor nodig? Zelfs met jonge kinderen kun je naar aanleiding van dit prentenboek al mooie en waardevolle gesprekken voeren over dit onderwerp.

Mark Janssen werd in 1974 geboren in Eijsden (Limburg). Na de middelbare school ging Mark naar de kunstacademie. Aanvankelijk was hij geïnteresseerd in het ontwerpen op de computer, maar hij kwam uiteindelijk toch uit bij, zoals hij het zelf uitdrukt, ‘mooie dingen maken met tekenen en schilderen’. In 1997 studeerde hij af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht, richting Illustratie. Mark maakt zowel illustraties voor kinderen als voor volwassenen. Voor volwassenen vooral in kranten en tijdschriften, voor kinderen in jeugdtijdschriften en educatieve uitgaven, maar het meest in boeken (o.a. Het ministerie van oplossingen en De piraten van Hiernaast). Bij Lemniscaat verschenen onder meer zijn eigen prentenboeken Niets gebeurd, Dino’s bestaan niet, Eiland en Stop! Monsters!

Vanaf zijn afstuderen weten opdrachtgevers uit binnen- en buitenland hem te vinden en is hij fulltime illustrator. Mark bekijkt per opdracht of hij de illustraties zal maken met penseel en verf of digitaal. Vaak verdienen de mooiste verhalen ook de mooiste tekentechniek, vindt hij: ouderwets tekenen en schilderen.

Thuis
Verschenen bij: Lemniscaat
ISBN: 9789047715955
28 pagina’s
Prijs: €17.99
Verschenen: 14 september 2023