Sneeuwwit is de moderne hervertelling van het sprookje Sneeuwwitje van de Gebroeders Grimm, geschreven door Daan Remmerts de Vries. Het verhaal is voorzien van prachtige illustraties door Mark Janssen. Dit boek is al een feestje voordat je de eerste letter gelezen hebt. Het is gedrukt op groot formaat met een losse papieren omslag waaronder een betoverende donkerblauwe glitterkaft verborgen zit. De schitterende omslagtekening brengt je direct in sprookjessferen.
Sneeuwwit volgt het klassieke verhaal van het sprookje waarin Sneeuwwitje het aflegt tegen de koningin, de tweede echtgenote van de koning. Sneeuwwitje woont in een kil en ongezellig kasteel waar niets gebeurt. Wel moet je altijd op je hoede zijn voor de boze koningin die als een zwarte schaduw door de gangen zweeft. Haar vader is bedwelmd door deze koningin en zelf mag Sneeuwwitje het kasteel niet uit. Gelukkig heeft ze kat Karel de Stoute en de gezellige kok.
Op een dag ontvlucht Sneeuwwitje het kasteel omdat de koningin opdracht heeft gegeven haar te laten vermoorden vanwege haar schoonheid. Ze komt terecht bij de zeven dwergen in het bos. Maar ook daar laat de koningin haar niet met rust.
Wie is Sneeuwwitje?
Sneeuwwitje is een mengeling van een naïef, lief en onnozel meisje en een bijdehante, wat sarcastische, moderne vrouw. Het begint al op de eerste pagina. ‘Om te beginnen vroeg ze zich weer eens af waarom haar moeder haar Sneeuwwitje had genoemd. Het sloeg eigenlijk nergens op, dacht Sneeuwwitje, want ze was toch roze.’ Maar ze is ook lief en kinderlijk naïef. Ze verzorgt de dwergen en houdt van de dieren in het bos. Ze is zo goed van vertrouwen dat ze nauwelijks door heeft dat de jager haar moet vermoorden. En ze herkent de boze koningin niet die in verschillende gedaantes bij het huis van de dwergen verschijnt.
Ze wordt aanbeden door de zeven dwergen die zich spontaan allemaal van hun stoel laten glijden omdat de eerste dwerg een zoen van Sneeuwwitje krijgt wanneer hij per ongeluk van zijn stoel valt. Ze beschermen haar vol overgave en houden de wacht als Sneeuwwitje alleen thuis is. Maandag op maandag, Dinsdag op dinsdag, Woensdag op … nou ja, je raadt het al. Ze wijken niet van haar zijde, ook niet als ze in een diepe slaap in een glazen toonkast boven op de heuvel ligt.
Volle lippen
Ondertussen blijft de boosaardige koningin in conclaaf met de Spiegel. Of is het met zichzelf, met haar geweten? Wie is het mooiste van het land? vraagt zij zich altijd af. ‘Haar huid was rimpelloos. Haar lippen waren ingespoten met een wondermiddel dat ze voller maakte, en bovendien waren ze ingesmeerd met gloss.’ Maar wanneer zij de mooiste is, is het dan genoeg? In vergelijking met het originele sprookje heeft de Spiegel een eigen persoonlijkheid. ‘Jij weet toch dat je het feitelijk niet hebt tegen dat ding waarin ik zit. Ook al roep je de hele tijd “Spiegel”’. De duivel in de spiegel beantwoordt behoedzaam haar vragen, maar is tegelijkertijd ook cynisch en goudeerlijk. ‘Gewoon laten voor wat het is. Stel nou eens dat dit een verhaal zou zijn? Wie denk je dan dat de heldin zou zijn? De achttienjarige Sneeuwwitje of de eh… drieënveertigjarige koningin?’
Prachtige illustraties
Minstens zo mooi als de tekst zijn de sfeervolle illustraties van Mark Janssen. Tal van paginavullende afbeeldingen zijn verspreid over het boek. Ze hebben volle, warme kleuren en zachte vormen. De grote illustraties ademen de sfeer van de situatie. Een donkere, mysterieuze afbeelding van de koningin, een vrolijk kabouterhuis omringd door konijntjes, en een nagenoeg witte, bijna hemelse afbeelding van Sneeuwwitje in de glazen kist in de sneeuw. Ze zijn gedetailleerd maar laten ook veel ruimte voor fantasie. Daarnaast zijn er tientallen kleine tekeningen rondom de tekst. Dieren, vele vogeltjes, dwergen en voorwerpen. De afbeeldingen zijn een absolute toevoeging aan het verhaal. Fantastische illustraties die je zo in een lijst aan de muur zou willen hangen.
Sneeuwwit is een prachtige nieuwe vertolking van het originele sprookje. Een genot om te lezen en te bekijken. De klassieke elementen zoals de giftige appel, de spiegel en de prins op het witte paard blijven behouden. Maar wees niet bang dat het saai en bekend is. Het verhaal is een moderne hervertelling waarin oude rolpatronen doorbroken worden. Sneeuwwitje groeit op tot een zelfstandige vrouw die zelf bepaalt wanneer de prins haar kust en waar ze gaat wonen. Uitgedost als ridder gaat ze haar stiefmoeder te paard te lijf. Daarnaast zijn er zoveel nieuwe elementen en is de schrijfstijl compleet anders. De dwergen zijn vernoemd naar de dagen van de week, Sneeuwwitje leert schrijven en… tja, dat moet je zelf maar lezen! Een heerlijk verhaal, zowel voor kinderen als volwassen. Een onderliggende boodschap, serieuze voetnoten en vooral kostelijke humor!