Skip to content
Skip en de konijnendief

Skippybal

Skip en de konijnendief van Anna Woltz en Lars Deltrap is een spannend detectiveverhaal voor kinderen vanaf een jaar of zes. Skip is een jongen van acht en samen met zijn vrienden Bennie, Olena en Pluto, de hond van Bennie, lost hij een misdaad op. Op een dag is het hok van Snuf, het konijn van Skip, namelijk leeg. Iemand heeft het hok opengedaan en Snuf meegenomen. Samen gaan de vrienden als echte speurneuzen op zoek naar Snuf. Maar eerst laat Skip ons in zijn hoofd kijken. Dat is net een skippybal: ‘als een dolle puppy stuitert de bal door mijn hoofd’, zegt Skip. Vervolgens krijgen we een dubbele pagina met kleine vrolijke illustraties en met een boel pijlen die kriskras van hier naar daar gaan. Zo gaat het dus ook in het hoofd van Skip. Wat een mooi beeld, dat van een hoofd als een skippybal en hoe magistraal beschrijven en verbeelden Woltz en Deltrap dit.

Al speurend beleven de vrienden allerlei avonturen. Zo vinden ze onder andere een rode plaswekker. Die blijkt van opa te zijn. Opa schaamt zich daarvoor, maar dat is volgens de vrienden helemaal niet nodig want ‘Iedereen plast.  Zelfs de juf plast.’ Dankzij een briljant idee van Skip, vinden onze vrienden Snuf uiteindelijk veilig en wel terug. Vandaag is Skip daarom blij met hoe hij denkt: ‘Bedankt, stuiterhoofd!’

Grappig en ontroerend
Dit is een boek geschreven in de taal van kinderen, met korte zinnen en situaties die elkaar in een rap tempo opvolgen. Het verhaal staat vol aandoenlijke scènes: ‘Stil kijken ze naar mij. Pluto jankt zacht. Het liefst zou ik ook janken.’ Maar er zijn ook dolkomische  situaties, die heel visueel worden beschreven, bijvoorbeeld: ‘Ik stop meteen. Olena botst BOM! tegen mijn rug. Benny botst BOM! tegen Olena’s rug. Pluto botst BOM! tegen een boom.’ Je ziet het zò voor je en kinderen vinden dit vast en zeker hilarisch. Zowel van ontroerend als van grappig zijn er nog veel meer voorbeelden te vinden in dit prachtige boek. Anna Woltz is een meesterverteller, ook met weinig woorden en in korte zinnen. Haar werk werd meermaals bekroond en is in meer dan twintig talen vertaald. Ze schrijft voor kinderen en voor Young Adults en doet dat allemaal even goed.

Bijzonder gewoon
De illustraties van Lars Deltrap zijn bijzonder omdat ze zo ‘gewoon’ zijn. De alledaagse voorwerpen en situaties in dit boek zijn herkenbaar en Deltrap tekent ze in frisse contrasterende kleuren. Zijn tekeningen hebben iets lieflijks en kinderlijks en zijn daarnaast soms ook doldwaas. Vooral de hond Pluto is hartveroverend koddig neergezet en de prent van de drie kinderen verkleed als detectives is onbetaalbaar. Lars Deltrap is illustrator, animator en docent aan de kunstacademie. Daarnaast maakt hij ook animaties voor televisie, onder andere voor Sesamstraat.

Tijgerlezen
Dit boek is een deel uit de serie Tijgerlezen. Wat dat wil zeggen vind je achteraan in het boek uitgelegd. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat kinderen het gelukkigst leren lezen als ze WILLEN lezen. Daarom is de serie Tijgerlezen ontwikkeld voor beginnende lezers. De boeken in de serie voldoen aan de belangrijkste criteria van kinderen: ze zijn spannend of grappig (of allebei, zoals Skip en de konijnendief) en ze hebben veel illustraties. De boeken zijn niet ingedeeld volgens technische leesniveaus, maar verschillen wel in moeilijkheidsgraad. Men gaat ervan uit dat kinderen zelf het boek kiezen waar ze aan toe zijn. De boeken in de serie Tijgerlezen zijn geschikt om zelf te lezen én om voor te lezen. Met boeken als deze wordt leren lezen een geweldig feest. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Skip en de konijnendief
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789045129105
91 pagina’s
Prijs: €14.99
Verschenen: 13-06-2023