Skip to content
Roversjong

Moederkloek

Op een dag richt een vos een slachting aan in de kippenren waar Vera woont, terwijl Vera verscholen in het struikgewas zat te broeden op haar eieren. Als ze ten slotte weer tevoorschijn komt, is er geen levende ziel meer te bespeuren, behalve een eenzaam vossenjong. Wat nu? ‘Geen hart smelt zo snel als dat van een moeder’ en ‘Het huilde zich een plek in haar warme moederhart.’ Dus adopteert moederkloek Vera het vossenjong. Die adoptie loopt niet van een leien dakje. Vera weet dat een vos adopteren niet verstandig is. Maar als ze het zielige vossenjong ziet, zegt haar gevoel iets héél anders en kiest Vera voor haar hart. Uiteindelijk moet Vonk vertrekken. De nieuwe kippen vinden het maar niks, een vossenjong in hun ren: “De hen met de wiebelkuif riep vanaf de hoogste stok: ‘Dat roversjong heeft bloed geroken. Daar komt niks goeds van, let maar op! En alle andere kippen kokkelden haar na: ‘Het is en blijft een vos. Kippen doden is wat alle vossen doen!’

Ook zonder woorden
Best een heftig begin voor een kinderboek: een ren vol dode kippen. Jef Aerts gaat grote emoties niet uit de weg. Dit verhaal is duidelijk geworteld in de werkelijkheid, maar speelt zich verder af in de wereld van kippen en vossen. We duiken er volledig in onder en we leven helemaal mee met Vera en Vonk. Martijn van der Linden heeft die mengeling van fantasie en realiteit ook prachtig weergegeven in zijn illustraties. Van der Linden maakt hier erg realistische, bijna fotografische achtergronden, die de schilderijen van Edward Hopper oproepen. Daartegen zet hij grappige, expressieve dierenfiguren neer. Denk aan Shaun the Sheep en Wallace & Gromit van Nick Park. De prent waarop Vera de vertrekkende Vonk staat na te kijken, zegt alles. Ook zonder woorden.

Martijn van der Linden is een Zeeuwse kunstenaar en illustrator. Hij studeerde illustratie aan de Willem De Kooning Academie in Rotterdam en woont daar nog steeds. Zijn werk werd meermaals bekroond, onder andere met de Woutertje Pieterse prijs en met het Gouden Penseel. Naast illustraties en omslagen voor boeken, maakt hij ook schilderijen.

Veel meer
Dit verhaal gaat over veel meer dan over vossen en kippen. Heel wat onaangename mensentrekjes passeren de revue: de al aangehaalde vooroordelen, maar ook kuddegeest en de neiging om blindelings de luidste roeper (leider?) te volgen, hokjesdenken, angst voor het andere, de drang/dwang tot conformeren, … Vera en Vonk krijgen het hierdoor behoorlijk lastig en ze slaan uiteindelijk op de vlucht. Zoals dat gaat met vluchtelingen, worden ze onderweg geconfronteerd met allerlei gevaren en bedreigingen. En met zichzelf: ‘Vonk zuchtte. “Misschien hadden die kippen toch gelijk. Ik ben niet zoals de andere kuikens.” Vera schoof een vleugel over zijn rug. “Dat hoeft ook niet. Jij bent prima zo.'” Daar is Vonk niet zo zeker van en hij gaat op zoek naar zichzelf.

Groeien en glimlachen
Gaandeweg worden dingen duidelijk voor Vonk: hij is het allebei: kip én vos. En Vera had gelijk: dat is prima. Uiteindelijk vinden zelfs de wantrouwige kippen dat: “‘Misschien zijn we te streng geweest,” fluisterde nummer drie.’ In die groei zit hoop, hoop die Aerts prachtig weet te verwoorden: ‘Maar de zon was er altijd en scheen overal bovenuit. Die zouden ze niet kwijtraken.’ Jef Aerts zorgt zo voor evenwicht in zijn verhaal: verdriet, liefde, hoop; het is er allemaal. Om zijn milde, talige, doordachte humor niet te vergeten: ‘”Kijk dan toch!”, fluisterde ze tegen Vonk. “Zulke prachtige kuikentjes. Zijn ze niet om op te eten?” Dat laatste had de jonge vos gelukkig niet gehoord.’ Of deze: ‘Vonk bekeek zijn spiegelbeeld alsof hij voor het eerst zichzelf zag. “Wat heb ik grote oren!” “Dat is om mij altijd goed te kunnen horen.”’ Jef Aerts laat zijn (voor)lezers graag glimlachen. Benieuwd of dit ook bekend klinkt in de oren van lezers/luisteraars vanaf een jaar of vijf!

 

Miet de Bruyn had een uitgebreid gesprek met Jef Aerts. Lees het interview hier!

 

Roversjong
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789045129839
58 pagina’s
Prijs: €17.99
Verschenen: 27-02-2024