Skip to content
Het is een zachte dag vandaag

Poëzie voor iedere dag

Schrijfster Rian Visser en illustrator Janneke Ipenburg hebben met Het is een zachte dag vandaag een warme en toegankelijke bundel vol kinderpoëzie gemaakt. De bundel bevat veel fijns om voor te lezen aan kinderen en is voor de volwassen lezer even aansprekend. Het is Visser gelukt om in heldere en hartverwarmende taal woorden te geven aan alledaagse en herkenbare gevoelens waarbij ieder gedicht wordt ondersteund en verrijkt door de wondermooie illustraties van Ipenburg.

Eerder maakte dit duo de bundel Alle wensen van de wereld waarmee ze de Gouden Poëziemedaille in de wacht wisten te slepen, en lieten ze zien dat kindergedichten belangrijk en verrijkend zijn voor lezers van iedere leeftijd.

Later
De gedichten gaan over uiteenlopende thema’s maar het overkoepelende thema dat Visser aan de bundel gaf is ‘later’. Niet in ieder gedicht ligt dit thema er dik bovenop, door de hele bundel is het subtiel doorgevoerd. Visser schreef meerdere gedichten over het milieu, waarbij de zorgen die kinderen kunnen hebben over de toekomst serieus worden genomen, zoals in het gedicht ‘Meer groen’:

‘Maar kijk ik naar buiten,
dan is alles grijs;
het speelplein, de straat
het asfalt, de stenen.
Het is niet verdwenen.
Dus nu is het tijd
om zelf iets te doen:
wij willen natuur,
wij willen meer groen!’

Maar ook gedichten over wat je later worden wil, zoals in het gedicht met de titel ‘Later’:

‘Ik zeg: Later is een open veld.
Ik zie geen hek, of haag
die bepaalt waar ik mag lopen.
Alles ligt nog open.’

Visser vindt de juiste balans tussen serieuze gedichten en wat meer luchtige en losse. Waarmee niet is gezegd dat de gedichten die kleiner of lichtzinniger zijn minder belangrijk zijn. Er is een mooi evenwicht en Visser weet hierdoor veel doelgroepen te bedienen en in ieder gedicht de juiste snaar te raken.

Herkenbare gevoelens
Als geen ander weet Visser woorden te geven aan herkenbare gevoelens. Veel gedichten in de bundel bevatten een diepere laag en geven een handvat om verder te praten. De gedichten zijn treffend en daardoor goed te begrijpen voor jonge lezers. De herkenbaarheid laat zien dat Visser zich inleeft en goed snapt hoe een kind denkt. Door de toegankelijkheid is de bundel geschikt om kinderen, al dan niet voor het eerst, kennis te laten maken met poëzie en het leesplezier te verdiepen en uit te breiden.

Dromerige illustraties
Ipenburg heeft de gedichten in de bundel verrijkt met dromerige illustraties in zachte kleuren, warm en fantasievol. Gestileerde beelden worden afgewisseld met meer gedetailleerder werk maar overal zijn de illustraties sfeervol en nergens teveel. Woord en beeld vullen elkaar goed aan. Zoals in het gedicht ‘In de spiegel’, waarbij je een meisje haar handen ziet wassen bij de kraan, en de spiegel boven de kraan een venster blijkt te zijn. Visser sluit dit gedicht af met de woorden:

‘Ik zocht mezelf, maar vond
de wereld: ruim en weids.
Hoe mooi is dat?’

Deze zin geeft precies weer waarom het zo van belang is dat er dichtbundels voor kinderen worden gemaakt. Gedichten zijn er om jezelf in terug te kunnen vinden, om in de spiegel te kunnen kijken, maar ook om te ontdekken dat, wanneer je verder kijkt, er nog zoveel moois op je wacht. Met Het is een zachte dag vandaag geven Visser en Ipenburg een cadeau dat spiegels en vensters biedt om jezelf en de wereld beter te kunnen begrijpen. 

Het is een zachte dag vandaag
Verschenen bij: Leopold
ISBN: 9789025885809
48 pagina’s
Prijs: €15.99
Verschenen: 2024