Skip to content
Dichter bij de seizoenen

Pleidooi voor de natuur en de taal

‘Bleekblauw bloesemblad
dwarrelt door de lentelucht
en kietelt de klei.’

Dit is het eerste gedichtje in de kinderpoëziebundel Dichter bij de seizoenen van auteur Bette Westera en illustrator Henriette Boerendans. Een warm en overtuigend pleidooi om de natuur te waarderen én om te spelen met taal.  

Wie terugdenkt aan de schooltijd en zich van de taallessen alleen nog de haiku en het elfje herinnert, mist een hoop. In Dichter bij de seizoenen laat Westera de lezer (opnieuw) kennismaken met de brede verscheidenheid aan versvormen die de Nederlandse taal rijk is. Zo lees je een spicht over de bonte specht en schreef Westera een ollekebolleke over thuisblijvers in de winter. En kende je het kwatrijn al? Geen paniek als er geen belletje gaat rinkelen. In het laatste deel van de bundel, ‘Over de versvormen’, worden alle versvormen die voorbijkomen duidelijk besproken en uitgelegd.  

De natuur in
Het boek neemt je mee de natuur in. De lezer beleeft een jaar in de natuur, beginnend in de lente. Voor elke maand maakte Westera een passend gedicht vol knap gevonden taalvondsten. Dat de gedichten allemaal in verschillende versvormen zijn geschreven maakt de bundel extra bijzonder. Er komen bekende en minder bekende dichtvormen voorbij. Van het rondeel in maart, via onder andere een tanka en elftal, naar het sonnet in februari. De haiku is vaker terug te vinden in het boek: ieder seizoen begint er met een, ondersteunt door een fraaie, paginagrote achtergrond in de sfeer van het jaargetijde.

Luisterrijke illustraties
Wie Dichter bij de seizoenen openslaat, stuit meteen op een prachtig schutblad waarop vliegende ganzen zijn afgebeeld. Het is een voorbode voor de wondermooie en gedetailleerde illustraties die de bundel bevat. Boerendans maakte in haar eigen, herkenbare stijl de illustraties bij de versvormen. De herkenbaarheid is terug te zien in de techniek die zij toepast, waarbij ze gebruik maakt van houtsneden. Boerendans specialiseerde zich al in deze techniek tijdens haar studie aan de Kunst Academie en heeft inmiddels al veel prentenboeken met haar illustraties verfraaid. Westera en Boerendans werkten eerder succesvol samen aan onder andere het alfabetboek Aap Beer Zebra dat werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs. Meer recent maakten ze Ik wil een wiegje worden, zei de wilg, een prentenboek met als thema de warme, hoopvolle en soms eigenwijze overpeinzingen van bomen. In deze nieuwe bundel van het tweetal is er opnieuw sprake van een sterk samenspel in woord en beeld en weet Boerendans de rijke gedichten tot leven te wekken met haar houtsneden die harmonie en een warme sfeer uitstralen.

Taalkunstenares
Westera is met zekerheid een taalkunstenares te noemen: prentenboeken, verhalen, hertellingen, versjes, gedichten voor jong tot oud, ze doet het allemaal even overtuigend. Als geen ander weet Westera woorden te geven aan gevoel, waarbij ze ook moeilijkere onderwerpen niet uit de weg gaat. Dit liet ze eerder zien in de dichtbundels Doodgewoon, met gedichten over de dood, en Uit elkaar, waarin een lastig onderwerp als echtscheiding in dichtvorm wordt besproken. Voor beide bundels ontving ze een Gouden Griffel. Maar ook luchtigere onderwerpen passeren de revue in de boeken van Westera. En nu is daar Dichter bij de seizoenen: een unieke kinderpoëziebundel met uitleg over verschillende versvormen en tips om zelf met taal te spelen.

Een cadeau
Dit boek is in alle opzichten een cadeau. De prachtige bundel biedt een scala aan mogelijkheden om met gedichten aan de slag te gaan, thuis en in de klas. De gedichten, de prachtig gemaakte illustraties waar je je over blijft verwonderen en de uitnodiging om kinderen kennis te laten maken met dicht- en versvormen, zorgen ervoor dat je dit boek in iedere boekenkast wil terugvinden.

Illustraties: Henriette Boerendans, Dichter bij de seizoenen 

Dichter bij de seizoenen
Verschenen bij: Gottmer
ISBN: 9789025778361
48 pagina’s
Prijs: €18.99
Verschenen: 2024