Skip to content
Piet de kat die wil weten wat hij wél mag eten

Piet is ook belangrijk, toch?

Piet de kat die wil weten wat hij wél mag eten, met tekst en illustraties van Yvonne Jagtenberg, valt meteen op. Het is een groot oranje boek met een dikke grijze kat op de voorkant. Die kat heet Piet en hij kijkt niet zo blij. Piet houdt van eten. Of hij nou slaapt, snurkt of sluipt, Piet heeft altijd trek. Maar als Piet in de tuin een lekker vogeltje wil vangen krijgt hij te horen dat dat niet mag. Vogeltjes zijn namelijk heel belangrijk voor de natuur, ze verspreiden zaden. En zo gaat het ook bij andere dieren die Piet graag zou willen opeten. De vis houdt het water schoon, de rups wordt een vlinder en bestuift de bloemen, de bijen zijn ook al heel belangrijk voor iedereen en de aarde en de natuur. Zelfs de koe, de strontvlieg en de muis mogen niet worden opgegeten. Maar hoe moet dat nou met Piet? Is hij dan niet belangrijk? En wat mag hij dan wél eten?

Grappig samenspel van tekst en illustraties
Het verhaal wordt vlot verteld in korte, rake zinnen. Die Piet klinkt best zielig in zijn zoektocht naar eten. Jagtenberg drukt de stemming van Piet geweldig uit in zijn gezichtsuitdrukking en lichaamshouding. Piet is met zijn grote grijze lijf steeds vol in beeld. Als de vis hem uitlegt waarom zij niet opgegeten mag worden, zie je op de achtergrond een reiger vis eten. En terwijl Piet zelfs overweegt of hij dan maar gras moet eten, zie je de vogel de rups opeten. Deze grapjes in de illustraties maken het verhaal luchtiger. Arme Piet, hij heeft zo’n trek, wat mag hij nou wél eten? En is hij dan niet belangrijk? En dan de mieren, daar wordt in het verhaal niet over gesproken. En toch zie je ze op het eerste schutblad al lopen, pas op het laatste blad ontdek je wat zij ermee te maken hebben.

De tekeningen ogen simpel, maar om met enkele penseelstreken zoveel uitdrukking weer te geven is vakwerk. Volle pagina’s met veel kleur en beweging. Het grote formaat van het boek maakt het zeer geschikt om in de klas voor te lezen. En de kleurrijke grote platen nodigen juist ook uit om zelf te genieten van het verhaal.

Een ogenschijnlijk simpel boek dat je aan het denken zet
Dit boek lokt uit om met elkaar in gesprek te gaan. Heb jij ook een huisdier? Wat betekent jouw huisdier voor jou? Wat eten de verschillende dieren? Hoe gaat dat eigenlijk in de natuur? Wat is de waarde van de verschillende dieren voor de natuur, voor mensen, voor de aarde?  Iedereen mag daar zijn eigen gedachten over hebben.

Illustratie: Yvonne Jagtenberg, Piet de kat wil weten wat hij wel mag eten.

Piet de kat die wil weten wat hij wél mag eten
Verschenen bij: Gottmer
ISBN: 9789025778453
32 pagina’s
Prijs: €16.99
Verschenen: 2023