Skip to content
Het touw en de waarheid

Op de golven van een sfeervol verhaal

Ylan groeit op bij de monniken op het sobere eilandje Skribe, waar de wind eeuwig waait. Woorden hebben er groot gewicht. In alles wat ze lezen en schrijven zijn de monniken, al eeuwenlang, op zoek naar de waarheid. Ze vertrouwen erop dat ze die waarheid zullen herkennen als ze haar tegenkomen. Als Ylan de juiste leeftijd heeft, mag hij als jongste monnik meezoeken naar die waarheid.
Kyra woont op een eilandje ver van Skribe, waar ze zich bezighoudt met het verven van stoffen in de allermooiste kleuren. Haar grootmoeder is overleden, en nu is Kyra ‘grootmoederziel verlaten’ op het verder onbewoonde eiland.
Voor allebei komt er een moment dat ze meer willen dan er op hun eiland te vinden is. Ylan krijgt genoeg van al die woorden, Kyra behoefte aan gezelschap. En dan komen hun werelden bij elkaar.

Het touw en de waarheid van Marco Kunst was dit jaar de eerste genomineerde voor de Woutertje Pieterse Prijs – ‘een prachtig geïllustreerd sprookje’ luidde het juryoordeel. Alleen boeken die uitzonderlijk zijn als het gaat om taal, genre, thema, illustratie of vorm(geving) komen in aanmerking voor de prijs. En of Het touw en de waarheid als winnaar uit de bus komt of niet op 6 april, uitzonderlijk qua taal en illustraties is het zeker.

Betoverende taal
‘De waarheid klotst en teisemt, winkt en wolkt, en wordt altijd weer overschreven door de groezel van alledag’ is maar een van de poëtische zinnen die uit Marco Kunsts pen vloeien. Dat verfijnde taalgebruik staat de toegankelijkheid van het verhaal niet in de weg, integendeel. Kyra en Ylan zijn personages van vlees en bloed, die bij je binnenkomen. Tegelijkertijd is het aan de lezer om betekenis te geven aan de diepere laag in het boek. Dat Kyra en haar grootmoeder ‘niet aan praten deden’, dat Ylan niet opgroeit bij zijn familie, het wordt kort vermeld. Maar wie dan die ‘zure, strenge mannen’ zijn die Ylan bij zijn familie hebben weggevoerd en de reden daarvoor, dat mogen we zelf invullen. Het geeft het verhaal iets geheimzinnigs, iets spannends en ja, iets sprookjesachtigs.

Kleurrijke illustraties

Daarbij spelen de illustraties van Jeska Verstegen een even grote rol als de tekst. Letterlijk allereerst: elke twee bladzijden tekst worden afgewisseld met twee pagina’s illustraties. Waar die in het verhaal van Ylan donker en schemerig zijn, barsten ze van kleur in de hoofdstukken over Kyra. Als de twee elkaar tegenkomen, is dat meteen te zien in de illustraties, waar het donkere en het kleurrijke als vanzelf met elkaar blenden. Symboliek is nooit ver weg in het verhaal, zoals wanneer de kinderen in de strijd tussen de twee ‘oude zeemonsters’ Krayke en Livyathan terechtkomen. Of neem de betekenis van het kleurrijke touw dat Kyra geweven heeft en dat de kinderen met elkaar weet te verbinden. De felle kleuren van het touw rakelen daarnaast allerlei fijne beelden op aan Ylans familie, waar hij dan weer woorden aan weet te geven. Maar dit alles wordt nergens uitgespeld of verklaard, wat het boek een krachtige sfeer meegeeft en je eigen verbeelding prikkelt. Het verhaal van Ylan en Kyra eindigt op hun eigen eilandje, waar woord en beeld op een prachtige manier samenkomen. Daar maken ze hun eigen waarheid – en wat dat is? Daar valt lang over na te praten.

Wie op zoek is naar een spannend avontuur dat van a naar z leidt, kan Het touw en de waarheid beter laten liggen. Maar wie zich wil laten meevoeren op de golven van een sfeervol verhaal waarin veel ruimte is voor eigen interpretatie, gaat nu op zoek naar een fijne leesstoel.

 

© illustraties: Jeska Verstegen, uit Het touw en de waarheid van Marco Kunst en Jeska Verstegen, Lemniscaat 2023

Het touw en de waarheid
Verschenen bij: Uitgeverij Lemniscaat
ISBN: 9789047714934
156 pagina’s
Prijs: €16.99
Verschenen: 2023