Skip to content
De Verboden Duinen

Ontroerend debuut

Met De Verboden Duinen schreef Marjolein Visser een zeer geslaagd en ontroerend debuut met Mila in de hoofdrol. Mila is elf. Ze is slim, stoer, behulpzaam en heel gevoelig. Ze wil voor iedereen het beste, maar haar goedbedoelde hulp werkt steeds vaker averechts. Haar moeder werkt heel hard in hotel ‘Duinzicht’ als kamermeisje en keukenhulp, haar vader is vertrokken, maar speelt in Mila’s leven nog een belangrijke rol op de achtergrond. De zorg en aandacht voor broertje Nallie komt ook deels op Mila neer. Ze zijn allebei gek op voetballen, maar er is geen geld meer voor hun clublidmaatschap. Er is eigenlijk helemaal niks meer en daar heeft Mila het moeilijk mee. Tot de dag dat ze Eline ziet, de dochter van de nieuwe hotelmanager. Haar hart mist een slag en ze besluit dat ze met haar beste vriendinnen wil en zal worden!

Het briljante plan
Eline komt bij Mila in de klas en, heel gewiekst, zorgt Mila ervoor dat ze naast haar komt te zitten. Eline is heel mooi en ze zou dom zijn, maar Mila weet meteen dat ze dat niet is. Wel is ze dyslectisch en stottert ze. Mila bedenkt het briljante plan om best friends met haar te worden en dat plan kent vele facetten. Eén ervan is samen stiekem kamperen in de Verboden Duinen maar ook zal ze Eline helpen met taal en de boekbespreking die ze voor de zomervakantie moeten houden. Ze zijn vaak op het strand te vinden of ze zwemmen in zee.

‘”Hé, nu stotter je niet,” zei Mila.
Eline liet zich dieper in het water zakken, tot ze alleen nog vanaf haar kin te zien was. “Nee,” zei ze zacht. “Als er niemand bij is hoef ik bijna nooit te stotteren.”
Mila keek naar de zee om hen heen en hief haar armen in de lucht. “Tel ik niet als iemand?” riep ze dramatisch.
Eline schoot in de lach en spetterde water Mila’s kant op. “Ik bedoel: niemand die me onderbreekt en me verbetert – die last van me heeft,” zei ze.’

De Verboden Duinen is een bijzonder natuurgebiedje waar Mila graag komt, dat mag niet, maar Mila doet wel meer dingen die niet mogen, net als haar ouders trouwens. Onschuldige dingen weliswaar, maar de gevolgen zijn soms groot.

Het geheime logboek
Het verhaal wordt vanuit de derde persoon geschreven met Mila als protagonist. In het logboek beschrijft Mila haar diepste gevoelens, verlangens en frustraties op en denkt ze haar plannen uit. Deze stukken zijn in een prettig leesbare handschriftletter opgenomen tussen de tekst. Haar gedachten zijn mooi en haast volwassen verwoord en aangevuld met leuke illustraties van Sophie Pluim. Dankzij deze ontboezemingen leren we Mila echt goed kennen en zoals Jaap Robben op de achterflap zegt: ‘Je krijgt er een vriendschap bij cadeau.’

De Verboden Duinen is levendig, humoristisch en ontroerend; een verhaal met literaire kwaliteiten. Het knappe is dat Marjolein Visser thema’s als gescheiden ouders, armoede, vriendschap, dyslexie en stotteren, maar ook eenzaamheid en niet kunnen praten over moeilijke gevoelens heel natuurlijk door het verhaal heen vlecht.

Marjolein Visser werkte eerder als psycholoog en onderzoeker voor een traumakliniek en onderzoeks- en hulporganisaties. Nu schrijft ze proza en non-fictie. Ze won Writing for Success , de Pax Duif en de VPRO Bagagedrageren was tweemaal finalist van Write Now! Haar debuutroman Restmens verscheen in 2020 bij Uitgeverij Podium en ontving lovende kritieken. De Verboden Duinen is Vissers eerste kinderboek.

De Verboden Duinen
Verschenen bij: Uitgeverij Leopold
ISBN: 9789025885304
216 pagina’s
Prijs: €15.99
Verschenen: 2023