Skip to content
Nog lang geen later

‘Zouden ze het eindelijk begrijpen?’

‘Wie de gedichten van Kees Spiering leest, begrijpt opeens hoe je tegelijkertijd nu en ooit kunt lezen, hoe woorden naar warm hout kunnen ruiken en dat poëzie een hemel kan zijn.’ Dat schrijft Edward van de Vendel in het voorwoord van Nog lang geen later. Juist deze zinnen, zetten de lezer op scherp en zorgen voor een kleine voorbereiding voor wie aan deze bundel begint.

De jeugddichter, die eerder al bekroond werd met een Vlag en Wimpel voor zijn bundel Jij begint, besteedt aandacht aan thema’s die leven onder de jeugd. Vriendschappen die aan en uit gaan, ruzie tussen ouders, gedachtegangen in de pubertijd, maar ook kwesties over het klimaat en de natuur. Telkens met de gevoelens die daarbij horen. Zo ook in het gedicht Lessen dat begint met de zin: ‘Van alle drie mijn liefdes iets geleerd.’ Waarna Spiering schrijft van welke relatie hij wat heeft geleerd. Dat je kussen niet alleen met je lippen doet en hoe je garnalen moet pellen. Dat je aan yoghurt zonder suiker kunt wennen, maar ook dat verdriet het grootste land ter wereld is.

In sommige gedichten lijken de teksten wartaal uit te slaan. Daarom moet je die gedichten herlezen en jezelf afvragen: Wat lees ik hier? Wel zit er een opbouw in de gedichten, want een opvolgend gedicht geeft in sommige gevallen verdere uitleg, zoals in Denkplek, Vierhonderd en Bouwplek die telkens terugvallen op de kippen. Want…‘Wie wil er nou kippen?’

‘En wat als God wél bestaat? Dus bid ik soms nog, ’s nachts in bed. Om te vertellen wat niemand mag weten. Om te vragen of Hij wil maken dat iets ophoudt of begint. Je weet het nooit.’

In Nog lang geen later heeft Jeska Verstegen de illustraties verzorgd. Deze illustraties zijn pagina vullend en ondersteunen de gedichten met beelden. Haar tekeningen zien er soms wat grimmig uit, mensen/schimmen zonder gezicht met lange lijnen. Een ander is juist weer dromerig, vrolijk, kleurrijk. Steeds een juiste aanvulling bij de teksten van Kees Spiering. Soms loopt de illustratie door de tekst heen, wat maakt dat op sommige bladzijdes de gedichten wat lastiger te lezen zijn.

Nog lang geen later is een aanrader voor elke jonge poëet en dichtliefhebber die houdt van magische, soms onbegrijpelijke woorden die je aan het denken zetten, maar die ook de gedachtegang van een puber lijken te begrijpen met prachtige sprookjesachtige illustraties.

 

Nog lang geen later
Verschenen bij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021039756
85 pagina’s
Prijs: €24.99
Verschenen: 2023