Skip to content
Ronnie de Roerdomp en het geheim van het moeras

Niet kijken maar zien

Ronnie de roerdomp en het geheim van het moeras van schrijver Arjan Dwarshuis en illustrator Marieke ten Berge is een feest voor iedereen die van vogels houdt. Zelfs wie niets met vogels kijken heeft zal na het lezen met meer plezier de vogels om zich heen zien en horen. Het is een boek dat je het liefst in één keer uit leest. Of misschien zou het nog fijner zijn als Ronnie de roerdomp helemaal nooit uit was. De combinatie van de avonturen van Suus, een geheim en een pratende roerdomp, samen met de kennis over de natuur en de vogels, maakt dat je steeds hoopt dat er nog een hoofdstuk komt. Na het lezen zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voordat je een verrekijker aanschaft.

Een deftige, pratende roerdomp
Suus woont in Lisdoddedorp en is fanatiek vogelaar. Met haar verrekijker gaat ze, bij voorkeur vroeg in de ochtend en alleen, op pad om vogels te zoeken in het moeras naast het dorp. Wanneer ze op een koude winterdag gaat schaatsen, zakt ze door een wak. Als ze wakker wordt op de kant, blijkt een wat ongewone vogel haar uit het koude water gered te hebben. Ronnie is een deftige, ietwat humeurige oude roerdomp die al jaren in het moeras blijkt te wonen. Suus wint steeds meer het vertrouwen van Ronnie, die niks moet hebben van pottenkijkers en van de lawaaierige vogels in ‘zijn’ moeras. Ze bouwen een bijzondere vriendschap op. Suus krijgt steeds meer interesse in de geheimen van Ronnie en het moeras. Hoe komt het dat Ronnie kan praten en waarom woont hij al zo lang in het moeras?

Een deskundige vogelaar en een bekwame illustratrice
Dit boek is overduidelijk geschreven door een enthousiaste vogelaar. In alles komt naar voren dat Dwarshuis graag zijn kennis en passie wil overdragen op de lezer. Over alle vogels die Suus ontdekt weet iemand, meestal Suus zelf, een paar leuke details te vertellen. Bijvoorbeeld hoe ze vliegen, welk geluid ze maken en iets wat kenmerkend voor de soort is. Daarnaast probeert Suus Ronnie enthousiast te maken en zich open te laten stellen voor de natuur en de andere vogels om zich heen. Illustrator Ten Berge speelt een grote rol in dit enthousiasme. Alle vogels zijn natuurgetrouw in kleur en met precisie afgebeeld. Prachtige platen die je zo aan de muur zou willen hangen. Suus houdt een logboek bij van haar ontdekkingen. Verspreid door het boek staan haar logboekpagina’s afgebeeld. Een leuke manier om veel te leren en je een echte vogelaar te voelen.

Belangrijke boodschap
Ook serieuze onderwerpen worden niet geschuwd. Zo wordt regelmatig genoemd dat het lang niet overal goed gaat met de natuur. Er komen steeds meer snelwegen in plaats van natuur en door klimaatverandering gedragen vogels zich anders. Zo komen ze bijvoorbeeld veel eerder terug naar Nederland omdat het warmer is. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen en informatieve weetjes. De boer vertelt wat hij doet met zijn weilanden om het aantrekkelijk te houden voor weidevogels, zoals de grutto, en Suus legt uit hoe de vogeltrek werkt. Op een leuke, laagdrempelige manier wordt een belangrijke boodschap gegeven. Waardeer de natuur in haar schoonheid en heb aandacht voor je eigen rol hierin.

Hoemp
Ronnie de roerdomp is een actueel en modern boek dat kinderen absoluut enthousiast maakt over de natuur en over vogels. Lieve, stoere Suus laat zich niet uit het veld slaan door de soms wat chagrijnige Ronnie en de kinderen uit haar klas die vogelen niet hip vinden. Ze is dapper en zelfstandig en gaat op avontuur waardoor ze mooie dingen meemaakt. Daarnaast is Ronnie heerlijk vermaak met zijn karakteristieke geluid ‘hoemp’ en zijn gemopper over de ordinaire, kwetterende blauwborst in het riet. Suus leert Ronnie om niet alleen te kijken, maar ook te zien. Als je lang genoeg kijkt, zie je pas echt hoe iets zit. Dit debuut van Dwarshuis smaakt naar meer. Wellicht, aan de kleine verstopte 1 te zien op de kaft, kunnen we een vervolg verwachten. Dat zou zeker geen straf zijn!

Illustraties: Marieke ten Berge.

Ronnie de Roerdomp en het geheim van het moeras
Verschenen bij: Uitgeverij Luitingh Sijthoff
ISBN: 9789021039565
192 pagina’s
Prijs: €19.99
Verschenen: 2023