Wanneer ben je echt jezelf? Deze vraag staat centraal in het boek Parel en tij van Anniek Rodenburg. Het verhaal gaat over Riv die in de vierde klas van het Kastanjelyceum zit. Ze heeft een gezellige groep vrienden, maar ook een groot geheim. Riv is namelijk een zeemeermin. Tot een jaar geleden woonde ze in Koraqua, een gemeenschap onder water. Nu woont ze in Rotterdam bij Thijs en zijn vader Stefan die de enigen zijn die ervan weten. Wanneer er mysterieuze overstromingen plaatsvinden moet Riv op onderzoek uit. Zijn het krachten uit de oceaan die haar terugroepen of is er een andere oorzaak? Zal Riv erachter komen voordat het te laat is?
Niets is wat het lijkt
Het boek is erg spannend geschreven. Niets is wat het in eerste instantie lijkt. Zelfs op de laatste paar pagina’s is het verhaal nog verrassend. Perspectiefwisselingen, tijdssprongen en flashbacks dragen hieraan bij. Zo is het grootste deel van het boek geschreven vanuit het perspectief van Riv, maar zijn er op een spannend moment een aantal hoofdstukken geschreven vanuit Thijs. Hierdoor weet je soms meer dan een personage en soms juist minder. Elke vraag die beantwoord wordt, zorgt weer voor nieuwe vragen. Toch is het verhaal makkelijk te volgen. Dit zorgt ervoor dat je door wil lezen.
Gedetailleerde wereld
De onderwaterwereld is goed uitgewerkt. Er worden veel unieke details gegeven in het verhaal, zoals woorden uit de taal en informatie over de cultuur en de geschiedenis. Dit is bijvoorbeeld een uitleg over het gebruik van krachten in verschillende stammen:
‘Helers gebruikten ky [een soort kracht] voor de stroom in het lichaam, de Vuurprovincies voor de stroom van hitte, de IJsrijken gebruikten het voor de stroom van kou en de sirenen voor de stroom van hersengolven.’
Dit maakt de wereld interessant en zorgt ervoor dat alles je makkelijk voor te stellen is. En dat maakt het ook geloofwaardig voor de lezer dat Riv ervandaan komt.
Helemaal jezelf zijn
Het hoofdthema van het boek, identiteit, is herkenbaar voor tieners en goed uitgewerkt via de verschillende hoofdpersonages. Elk hoofdpersonage heeft eigen interesses, doelen, problemen en een eigen blik op zijn identiteit. Deze verschillende standpunten zijn leuk om over te lezen. Helaas zijn de bijpersonages soms wat minder goed uitgewerkt. Hierdoor voelen deze regelmatig saai aan. Wel zitten er interessante quotes over identiteit in het verhaal. Bijvoorbeeld:
‘Niemand van onze leeftijd is echt helemaal zichzelf. We weten nog amper wie we zijn.’
Bijzondere kaarten
Er zijn geen uitgebreide illustraties in het boek en er wordt geen illustrator vermeld. Wel is er aan het begin van elk deel (het verhaal heeft zeven delen) een bladzijde met een symbool in zwart-wit. Deze symbolen zien er mooi uit, maar het is niet helemaal duidelijk waar ze voor staan en wat het verband is met het verhaal. De kaarten aan het begin en einde van het boek passen wel goed bij het verhaal en zijn origineel. Het is leuk dat je er even over na moet denken wat je precies ziet op de kaart.
Kortom, Parel en tij is een spannend boek met veel details over een, voor tieners, herkenbaar thema, dat steeds blijft verassen en je laat nadenken over wanneer je echt jezelf bent.