Skip to content
Mus en kapitein Kwaadbaard en De 5 slangen

Spanning en avontuur, vol mooie levenslessen

Mus en kapitein Kwaadbaard en De 5 slangen is een avontuurlijk kinderboek dat jonge lezers meeneemt op een spannende reis vol magie en mysterie. Dit debuut is geschreven door (stem)acteur Kevin Hassing, die met dit boek de verbeelding van de lezers prikkelt en hen betrekt bij het avontuurlijke leven van Mus en kapitein Kwaadbaard. Het boek is het eerste deel van meerdelige serie van Mus en kapitein Kwaadbaard.

Het verhaal draait om Mus, een dapper en nieuwsgierig weesmeisje, dat de bewoners van het kustplaatsje Zeeburgerdam probeert te redden uit de handen van plunderende piraten. Met kapitein Kwaadbaard gaat Mus op reis, samen binden ze de strijd aan tegen De 5 slangen, een groepje piraten die de tegenstanders zijn van de kapitein. De reis voert hen door betoverende landschappen, zoals het huis in de reusachtige boom en ontmoetingen met kleurrijke personages, zoals Kromme Kareltje en kapitein Kwaadbaards broer Bertrand.

Vaderlijke band
Wat dit boek zo bijzonder maakt, is de levendige en kleurrijke schrijfstijl van Kevin Hassing door de gedetailleerde beschrijvingen van personages en omgevingen. Mus is een weeskind, maar toch ontstaat er een vaderlijke band met kapitein Kwaadbaard. Zo worden er uitspraken gedaan als: ‘Zal ik jouw hand dan maar vasthouden?’ zegt Mus tegen de kapitein.

De avonturen van Mus en kapitein Kwaadbaard worden op een meeslepende manier verteld, waardoor je als lezer echt het gevoel hebt dat je deel uitmaakt van hun reis. De dialogen tussen de personages zijn levendig en vol humor, waardoor het boek ook geschikt is voor voorleessessies. ‘“Geen grapjes!” roept Kwaadbaard naar boven. Als Mus ziet wat hij draagt, doet ze heel erg haar best om niet te lachen, maar dat is onmogelijk. De mannen dragen namelijk pakken van plunjezakken. Het lijken wel jurken, aan elkaar geknoopt met touwen. En een man die een jurk draagt is niet vreemd, maar wel als die jurk veel te klein voor hem is. ‘MOOIE BENEN, KAPITEIN!’ roept Mus. Kwaadbaard kijkt omlaag naar zijn spierwitte benen.’

Vriendschap, moed en doorzettingsvermogen
Dankzij de kleurrijke en expressieve illustraties van de getalenteerde illustrator Linde Faas komt Mus en kapitein Kwaadbaard en De 5 slangen echt tot leven. Ze voegen een extra dimensie toe aan het leesplezier en helpen de jonge lezers om zich beter in te leven in de wereld van Mus en kapitein Kwaadbaard. Zo heeft Faas voorin het boek een landkaart getekend, waardoor de lezer de reis ook beeldend kan volgen.

Naast het avontuurlijke aspect van het boek, weeft Kevin Hassing ook belangrijke thema’s door het verhaal heen. Vriendschap, moed en doorzettingsvermogen zijn centrale thema’s die subtiel worden behandeld. Mus en kapitein Kwaadbaard leren belangrijke levenslessen (zoals de waarde van vriendschap), tijdens hun reis, die op een toegankelijke manier aan de jonge lezers worden gepresenteerd zodat kinderen over belangrijke waarden en de kracht van vriendschap leren.

Soms te gemakkelijk
Hoewel Mus en kapitein Kwaadbaard en De 5 slangen over het algemeen een boeiend, vermakelijk en meeslepend verhaal is, voelt het verhaal een beetje voorspelbaar aan. De plotontwikkeling en de onthullingen zijn soms te gemakkelijk te raden, waardoor de spanning en verrassing enigszins worden verminderd. Het zou interessanter zijn geweest als de auteur wat meer onverwachte wendingen en verrassingen had toegevoegd om de lezers op het puntje van hun stoel te houden en waarbij de groep toch wat tegenslagen zou ondervinden.

Ondanks deze kritische kanttekening blijft Mus en kapitein Kwaadbaard en De 5 slangen een avontuurlijk verhaal met een levendige schrijfstijl en prachtige illustraties dat jonge lezers zal betoveren. Een absolute aanrader voor kinderen die houden van spannende en leerzame boeken.

 

 

Mus en kapitein Kwaadbaard en De 5 slangen
Verschenen bij: Luitingh Sijthoff
ISBN: 9789024589609
239 pagina’s
Prijs: €12.50
Verschenen: Eerste editie 2020, Tweede druk 2021