Skip to content
Kleine Kraai

Min en plus

Kleine Kraai van Brigitte Minne, met illustraties van Alain Verster, is een prachtig prentenboek om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of vier. Het verhaal gaat over Kleine Kraai die vol verwondering en met veel enthousiasme de wereld verkent. Hij maakt achtereenvolgens kennis met Roodborstje, Merel, Winterkoninkje, Uil én met een kleine jongen. Kleine Kraai is vol bewondering voor hun talenten. Wat zij kunnen, lukt hem niet, al zou hij dat wel willen. ‘Kraaien zijn erg veel niet, bedacht Kleine Kraai.’

De andere vogels kijken op hem neer, maar Kleine Kraai probeert zich dat niet aan te trekken. Op een dag ziet hij bij de vijver een kleine jongen, die loeivals zingt en in het rond hopst. ‘Dat is ook geen zanger of danser, dacht Kleine Kraai, maar hij is blij en dat ben ik ook. Kleine Kraai wiebelde met zijn achterwerk en zette zijn keel open: MOOI, HET LEVEN IS MOOI…’ Brigitte Minne knipoogt hier naar de Vlaamse zanger Will Tura, die in 1989 een flinke hit scoorde met dit nummer. In Vlaanderen is het lied intussen een populaire meezinger.

Kleine Kraai wil erg graag leren vliegen. Al op pagina één flappert hij geestdriftig met zijn vleugels. Doorheen het boek blijft hij dapper oefenen tot het eindelijk zo ver is. Dan merkt hij dat kraaien heel hoog kunnen vliegen en echte luchtacrobaten zijn. In de zon gaan hun veren prachtig glanzen en krijgen ze de mooiste kleuren. Bovendien zijn kraaien erg vindingrijk. ‘Kleine Kraai was moe en blij. Wat kunnen kraaien veel, dacht hij. ‘

Vlaams duo
Brigitte Minne is een Vlaamse kinderboekenschrijfster. Daarnaast schrijft ze ook voor tijdschriften en werkt ze mee aan theater- en filmproducties. Ze schreef intussen al meer dan 200 werken en ze werd meermaals bekroond, zowel in binnen- als in buitenland. Ze vertelt sober, subtiel, poëtisch en met milde humor over Kleine Kraai. Brigitte Minne is dol op de natuur en op de laatste pagina van dit boek geeft ze ons een paar interessante weetjes mee over kraaien. Een deel van de opbrengst van dit boek gaat naar Natuurpunt, voor de aankoop van natuurgebied en groene plekken waar kinderen voluit kunnen spelen.

De prenten van Alain Verster passen daar wonderwel bij: een beetje dromerig, nostalgisch en met heel wat visuele knipoogjes. Erg ontroerend én grappig is bijvoorbeeld de prent op pagina 22, waarop Kleine Kraai slaapt, met zijn pootjes omhoog, dicht tegen mama en papa aangekropen. Je zou er zo bij willen kruipen. Verster is een Antwerpse illustrator met een heel bijzondere techniek: hij bewerkt oude foto’s met crêpetape. Hij maakt digitale collages en voegt vaak nog potlood en verf toe. Alain Verster gebruikt gedempte kleuren en zijn zwart is het fluweligste zwart dat je ooit zag. Zijn illustraties zijn gevoelig en bevatten heel veel verrukkelijke details, die elk hun eigen verhaal vertellen. Kleine Kraai draagt bijvoorbeeld een veel te grote, wat vage bril, waardoor hij de wereld onbevangen en nieuwsgierig bekijkt. We komen Roodborstje telkens opnieuw tegen en her en der in bomen zitten een specht, blauwborstjes, lieveheersbeestjes, een kikker, … Elke keer als je het boek herleest, ontdek je weer nieuwe kleine fijne dingetjes. Kleuters zullen het vast geweldig vinden om die overal te zoeken.

Een warm nest
Kleine Kraai is een optimistisch, energiek vogeltje dat opgroeit in een liefdevol nest. Papa en mama moedigen hem voortdurend aan en ze relativeren de kritiek van de andere vogels. Ze leren hem dat alle dieren hun eigen talenten hebben, dus ook hij. Zo lukt het Kleine Kraai om zijn vrolijke zelf te blijven en zijn zelfvertrouwen niet te verliezen. Brigitte Minne en Alain Verster slagen er uitstekend in om een teder, positief verhaal te vertellen en te verbeelden, zonder dat het ook maar enigszins klef wordt. In de warme wereld van Kleine Kraai, is het leven écht mooi. Je wenst alle kinderen zo’n veilige thuis toe.

Kleine Kraai
Verschenen bij: De Eenhoorn
ISBN: 9789462917019
24 pagina’s
Prijs: €17.95
Verschenen: 2023