Skip to content
Wonderpaard

Mienie, een paardje vol capriolen

Stel, je hebt een paardje, zo klein als een grote hond. Maar je hebt nog geen allerbeste vriendin. Wat doe je dan? Precies wat Fee doet: je neemt je paardje mee naar school. Dat is de start van een serie vlot opeenvolgende avonturen. Paardje Mienie houdt zich natuurlijk aan geen enkele instructie en blijkt niet onder de indruk van het fenomeen leerkracht. Mienie bezoekt de kleuters, zet het muzieklokaal op stelten en bemoeit zich met de gymles. Helpt dat Fee om vrienden te maken? Of maakt dat het juist lastiger? 

Leeservaring opdoen met een spannend of grappig boek
Wonderpaard
 is een deel uit de serie Tijgerlezen van Querido. Het concept achter Tijgerlezen is leren lezen door het opdoen van ervaring. In dit geval met boeken die spannend of grappig of misschien beide zijn. De Tijgerlezen boeken zijn geschikt voor beginnende lezers, wat auteur Claudia Jong de nodige hoofdbrekers moet hebben gekost. Het is geen boek dat alle beginnende lezers meteen zelfstandig kunnen lezen. De vraag of het paardje echt of fantasie is, blijft vrij lang hangen en de structuur van het verhaal zorgt ervoor dat je pas helemaal aan het einde weet hoe Fee heet. Dat kan sommige kinderen afleiden van het verhaal. Oorzaak en gevolg is niet overal uitgewerkt en er is figuurlijk taalgebruik zoals ‘de baas is veranderd in een klein meisje’, waardoor het ook iets minder geschikt is voor het speciaal onderwijs.

Natuurlijk is dit alles geen probleem als er iemand meeleest of als er in een groepje gelezen wordt. Met af en toe een pauze om te bespreken wat er net is gelezen, moet dat helemaal goed gaan en kan iedereen genieten van de capriolen van Mienie. En als voorleesboek is het helemaal ideaal, ook voor de jongere kinderen. Humor is volop aanwezig. Net als het oog voor inclusie. Fee vormt met haar klasgenootjes een prachtige mix. En lukt het plan? Het einde van het verhaal is duidelijk en bevredigend. 

Heerlijke samenwerking tussen auteur en illustrator
Jong is al sinds haar kindertijd verzot op boeken, en dankzij een bonusvader met een poppentheater, op toneel. Ze woonde een tijd in Frankrijk en volgde daar een acteursopleiding. Met haar eerste kinderboek Wolfje won ze in 2012 de Hotze de Roosprijs. Naast haar werk als docent Frans schreef ze nog drie boeken en werkt ze als schoolschrijver in de regio Den Haag / Zuid-Holland. Ze schrijft daarnaast ook theaterteksten.

Ruth De Jaeger is verantwoordelijk voor de unieke en grappige illustraties. Wat op het eerste gezicht eenvoudig en een tikje uit verhouding lijkt, zit bij nadere beschouwing vol met details en subtiele overdrijvingen die het verhaal completeren. Een voetballend paard, meester Menno in volle actie. Het tovert een glimlach op je gezicht. Als het verhaal vaker voorgelezen wordt, is het ook mogelijk om de vrienden van Fee door het boek heen te volgen. Zie je Jara? Waar staat Halima? Dat soort puzzel en speurwerk is waardevol, het creëert een band met het boek en het verhaal. Het verleidt om het boek nog eens te lezen. En dat is het moment waarop een beginnende lezer denkt: ‘Wacht, ik lees het verhaal anders nu ik weet dat het paardje echt is. En ik begrijp nu waarom Fee zegt dat de juf is veranderd in een klein meisje.’ 

De Jaeger woont en werkt in Gent, waar ze enkele jaren werkte als stadstekenaar. Ze exposeert, illustreert, is moeder van twee dochters en geeft net als Claudia les. Prentenboeken inspireren haar en net zo veel inspiratie haalt ze uit de natuur. De samenwerking tussen Jong en De Jaeger werkt als een zonnetje en smaakt naar meer. 

Wonderpaard
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789045129082
64 pagina’s
Prijs: €14.99
Verschenen: 2023