Skip to content
Maantje schrijft een boek

Met Maantje mee op ontdekkingsreis

Enge piranha’s, mannen in hagedissenpakken en de ontdekking van het verloren continent Atlantis. In Maantje schrijft een boek van schrijver Sjoerd Kuyper en illustrator Sanne te Loo creëert Maantje een bloedstollend verhaal. Kuyper kruipt in het hoofd van een kind zoals alleen hij dat kan, met een wat brutale schrijfstijl vol humor, die je meeneemt in de ongeremde gedachtegang van kinderen. 

Speelgoed komt tot leven
De meester van Maantje geeft zijn leerlingen de opdracht om een verhaal te schrijven. Twijfelend over een onderwerp en bang om uitgelachen te worden, begint Maantje aan de schrijfopdracht. En plotseling weet ze het: 

‘Alles wat Maantje op haar kamer wil spelen, ziet ze in haar hoofd. Ze is eigenlijk in haar kamer. En in haar hoofd is ze de kleine Amani. O o, ze valt overboord en ziet dat er haaien op haar afkomen. Ze probeert te ontsnappen en komt op de bodem van de oceaan.’

Zowel in de rijke tekst als in de energieke en kleurrijke illustraties zie je het gebeuren. Maantjes Playmobil poppetjes, het pluizige vloerkleed en een Transformer komen tot leven en vormen vanzelf een verhaal. En zonder dat ze het doorheeft, begint ze te schrijven, en kan ze niet meer ophouden. 

Het schrijven van een boek
Maantje schrijft een boek is alweer het derde verhaal over de eigenzinnige Amani – of voor mensen die haar goed kennen: Maantje. Laat je niet misleiden door de ogenschijnlijk snoezige Maantje. Dit energieke meisje weet precies wat ze wil en er is geen grens aan haar levendige, grappige en soms duistere fantasie. 

‘Amani is een schatje, dat zeggen alle mensen die haar een beetje kennen: “Moet je zien wat een lief koppie, en ze lacht ook zo leuk, Amani, en ze is altijd zo vrolijk, toch? Wat een lieverd.” Die mensen zouden Amani eens moeten zien als ze met haar poppetjes speelt. Dan spat het bloed in het rond, dan rollen er koppen.’

Kuyper beschrijft Maantjes verbeelding zoals die van een kind moet zijn, wild, vol avontuur, humoristisch, vrijpostig en soms een beetje losgeslagen. En toch doet dat niet af aan het karakter van Maantje. In tegendeel, dat maakt haar sympathiek en oprecht. 

Zachte potloodtekeningen en dynamische illustraties
Je wordt als lezer verder meegenomen in de enerverende wereld van Maantjes verbeelding dankzij de geweldige illustraties van Te Loo. Het kleurenpalet is prachtig gekozen, met groen en geel als dominante kleuren. Daarmee bevind je je even in de overgroeide jungle en word je meegezogen in de levensgevaarlijke situaties van Maantjes verhaal. Er zit een fijne dynamiek in elke tekening, wat het avontuurlijke en wilde karakter van Maantjes fantasiewereld benadrukt. 

Opvallend is het verschil in materiaalkeuze. De illustraties bij Maantjes leven zijn geschilderd met gouache, een dekkende waterverf die vaak bij illustraties gebruikt wordt, terwijl het verhaal dat Maantje schrijft, geïllustreerd is met mooie, zachte potloodtekeningen. Alsof Maantje haar schoolopdracht niet alleen schrijft, maar ook tekent. Een fraaie manier om het onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid te accentueren. 

Inspiratie is overal
In Maantje schrijft een boek is het al snel duidelijk, inspiratie is overal te vinden en is onbegrensd. Het zoeken naar de juiste invalshoek is niet altijd makkelijk en het schrijfproces kent zo z’n hobbels. Zoals het niet meer kunnen stoppen met schrijven als je lekker op dreef bent. En hoe moeilijk is het om die overbodige alinea’s met tekst te schrappen waar je zo je best op hebt gedaan! Maar als je je inspiratie eindelijk hebt, kun je je fantasie de vrije loop laten. En dat maakt Maantje schrijft een boek niet alleen een avontuurlijk verhaal over een meisje vol karakter, het is ook een heel geschikt om in te zetten bij schrijfopdrachten in de klas. 

Maantje schrijft een boek
Verschenen bij: Hoogland & Van Klaveren
ISBN: 9789089674166
108 pagina’s
Prijs: €16.95
Verschenen: 2023