Skip to content
Koningspel

Meeslepend avontuur over een eeuwenoud, waargebeurd, mysterie

Toen in 1831 op het strand van het Schotse eiland Lewis in de baai van Uig meer dan honderd fraai bewerkte schaakstukken gevonden werden door de jonge Malcolm, was zijn vader er onmiddellijk van overtuigd dat ze op een archeologische schat waren gebotst. Ondertussen zijn de ivoren schaakstukken te bewonderen in het National Museum van Schotland in Edinburgh en het British Museum in Londen. Hoe die stukken op het strand van een Schots eiland terechtkwamen, is nog steeds een mysterie. Illustrator Sanne te Loo vond het verhaal zo intrigerend dat ze Linda Dielemans aansprak om er samen een boek rond te schrijven. Verhalen vertellen zit haar natuurlijk in het bloed en zeker als er een historische grond in zit. Linda Dielemans las meer dan tweehonderd wetenschappelijke artikelen en boeken over de schaakstukken en verdiepte zich in de middeleeuwse geschiedenis. Twee jaar lang werkte ze aan haar verhaal dat nu als Koningsspel is verschenen.

Spannend
Koningsspel
is een fantastisch geconstrueerd kinderboek dat het midden houdt tussen een avonturenverhaal en een historische roman. Drie verhaallijnen worden gecombineerd om de archeologische vondst van de Lewis-schaakstukken een (al dan niet historich correct) gezicht te geven. Er is het verhaal van de jonge Malcolm die de schaakstukken in 1831 vond, maar het gros van het boek is het verhaal van de innemende Auga, een bijziend meisje van twaalf, uit Groenland. Ze is de dochter van de hoofdman van West, maar kan door haar ogen niet de normale taken uitvoeren die van een meisje of vrouw verwacht worden. Ze is wel een ivoorsnijdster eerste klas en maakt prachtige stukken uit walrustanden. Haar vader neemt haar mee naar Noorwegen om ivoorkunst in te ruilen voor basisgrondstoffen voor zijn dorp. Daar maakt Auga kennis met koning Sverri en koningin Margaret en wordt ze prompt betrokken in een politiek steekspel, dat bijna faliekant afloopt voor haar. De derde verhaallijn, die afwisselt met de hoofdstukken rond Auga, zijn belevenissen van de stukken uit het schaakspel zelf.

Geschiedenis
De vele research van Dielemans zorgt ervoor dat Konigsspel een zeer degelijke historische roman is. Hoewel het verhaal van Auga fictief is, zijn de plaatsen en dagelijkse beslommeringen die de auteur beschrijft historisch correct en onderbouwd. Dat zorgt voor een enorme meerwaarde. Dielemans is bovendien zeer sterk in beschrijvingen zodat de lezer een authentiek beeld krijgt van het leven in de middeleeuwen in Groenland, Noorwegen en Schotland. Naast de gedetailleerde beschrijving van het dagelijkse leven in de middeleeuwen, slaagt Dielemans er ook in om de personages levensecht te maken. Door de rake formulering van gevoelens, angsten en beslissingen kan de lezer zich inleven in Auga en haar naasten. De aandacht die het emotionele krijgt is minstens even groot als de beschrijving van de omgeving. De stijl is zeer vlot, de woordenschat en het taalgebruik zijn enorm rijk, wat voor de tienjarige lezer misschien wel een uitdaging vormt. Koningsspel zorgt in elk geval voor een rijke leeservaring en enorm veel leesplezier. De lezer bijt zich vast in het verhaal en kan moeilijk loslaten.

Beeld
Ook de prachtige illustraties van Sanne te Loo dragen bij aan het leesplezier. De kleine, gedetailleerde illustraties aan het begin van elk hoofdsstuk refereren aan de ivoorsnijkunst. Daarnaast zijn er paginagrote illustraties van de gebeurtenissen in pastelkleurige achtergrond. De illustrator zorgt er ook voor dat de stukjes over de schaakstukken zelf een ander kleurenpalet krijgen waardoor de lezer weet dat hij in de andere verhaallijn zit.

Het boek wordt afgesloten met een uitvoerige verantwoording van het hoe en waarom het boek is geschreven. Ook de hele historische achtergrond wordt nog eens gedetailleerd weergegeven zodat de lezer de verschillende verhaallijnen ook een plaats kan geven. Koningsspel is een heuse aanrader, een prachtig boek dat feit en fictie combineert en een plausibele verklaring tracht te geven aan een eeuwenoud mysterie in een verhaal om vingers en duimen bij af te likken.

Koningspel
Verschenen bij: Uitgeverij Leopold
ISBN: 9789025885335
448 pagina’s
Prijs: €21.99
Verschenen: 2023