Skip to content
151 boeken

Meer herkenbaarheid voor álle kinderen

Rosa heeft geteld: er staan 151 boeken in de boekenkast op school. En niet één gaat er over haar…

In 151 boeken van schrijver Pim Lammers en illustrator Hedy Tjin maken we kennis met Rosa. Zij kan zichzelf niet terugvinden in de boeken die in de boekenkast op school staan, terwijl ze alle 151 boeken heeft bekeken. Even denkt ze zichzelf aan te treffen in een boek: 

‘Rosa redt dieren.
Rosa — zo heet ze.
Dieren — daar houdt ze van.
Maar bij het lezen zag ze de tekeningen.
Blond, blauwe ogen en een witte huid.
Witter nog dan de tegels van de badkamer wanneer papa ze schoongeschrobd heeft.
Witter nog dan het papier zelf!’

In geen enkel boek vindt Rosa zichzelf terug alsof ze in een spiegel kijkt. De hoogste tijd om daar verandering in te brengen.

‘En toen kreeg ze een idee.
Ze pakte haar lievelingspotlood,
begon te kleuren.’

Van gedicht naar prentenboek
Lammers schreef een gedicht met als titel 151 boeken. Met weinig woorden geeft hij in dit gedicht op poëtische wijze een krachtige boodschap mee. Nu is het in de vorm gegoten van een prentenboek met prachtige illustraties van Tjin. Het probleem dat Rosa ervaart wordt, zonder het heel groot te maken, aan de orde gesteld. Het geeft stof tot nadenken. Naast de boodschap die Lammers en Tjin mee willen geven — elk kind verdient het om zichzelf terug te zien in verhalen — is 151 boeken ook een mooie ingang om poëzie dichterbij kinderen te brengen.

Ode aan diversiteit
Lammers, zelf groot voorstander van diversiteit in de jeugdliteratuur, schreef eerder al veel verhalen en gedichten waarin de inclusie binnen onze samenleving een belangrijke plek krijgt. Hij onderstreept het belang van het hebben van een rolmodel en jezelf terug kunnen zien in verhalen. Een van zijn belangrijkste schrijfdoelen is dan ook: een boek voor íeder kind. Zelf is hij hard op weg om dit doel te bewerkstelligen. Eerder schreef hij al prentenboeken over gender- en seksuele diversiteit waaronder Het lammetje dat een varken is, dat bekroond werd met een Zilveren Griffel. Maar ook zijn meest recente dichtbundel, Ik denk dat ik ontvoerd ben, is een ode aan diversiteit.

Woord en beeld versterken elkaar
Tjin geeft een sterke aanvulling op het gedicht met haar sprekende illustraties. Haar stijl is origineel en treffend. Ze illustreerde al meerdere kinderboeken waaronder De reis van Manie Schaafijs van Zindzi Zevenbergen en Mondi van Miouska Meulens. In 151 boeken gebruikt Tjin een gering kleurenpalet van paars, groen, blauw, roze en bruin, maar ze weet hiermee veelzeggende illustraties neer te zetten die niet alleen een toevoeging zijn aan het verhaal van Lammers, maar het ook weten te vangen in speels en overtuigend beeld. Extra bijzonder en leuk is het dat haar nichtje en neefjes meegewerkt hebben. Zij maakten een aantal tekeningen naast de illustraties van Tjin zelf, waardoor het boek eigenlijk niet door één maar door vijf fantastische illustratoren is gemaakt.

Eye-opener en voorbeeld
Lammers en Tjin maakten met 151 boeken een prentenboek van betekenis dat pleit voor een afspiegeling van de héle maatschappij en geven een waardevolle boodschap mee. Het laat in woord en beeld zien hoe belangrijk het is dat alle kinderen zich in boeken en verhalen kunnen herkennen. Het geeft aanleiding tot verdere gesprekken, wat het ook geschikt maakt voor oudere kinderen. Daarnaast kan het boek motiveren tot onderzoek naar de eigen boekencollectie. Want hoe staat het met de diversiteit in jouw boekenkast? Kan ieder kind zichzelf terugvinden in de boeken die bij jou op school, in je klas, of in je eigen boekenkast staan? 151 boeken kan een eye-opener en voorbeeld zijn en een mooie opstap naar boekenkasten waarin álle kinderen zich kunnen herkennen en thuis kunnen voelen.

Illustraties: Hedy Tjin.

151 boeken
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789045129594
24 pagina’s
Prijs: €16.99
Verschenen: 2023