Skip to content
Maksie

Maksie wil een stoere baas

Maksie, uit het gelijknamige boek Maksie van schrijfster Mathilde Stein en illustrator Jan Jutte, is een hondje. Een klein, schattig hondje. Hij woont bij meneer Koos in de dierenwinkel en wacht al tijden op een nieuwe, stoere baas. Dat lange wachten lijkt maar niet beloond te worden. Tot nu toe komen er alleen maar oude dames naar de winkel die in Maksie een lief en schattig hondje zien dat in hun tas past, terwijl hij zichzelf daar natuurlijk veel te stoer voor vindt.

‘Oud dametje.
Foute boel.
Oud dametje met tas.
Very foute boel.
Oud dametje met tas,
dat RECHT op de dierenwinkel afkoerst…
Echt mega-super-giga-verschrikkelijk foute boel.’

Wanneer zijn ideale baas niet naar de winkel komt besluit Maksie, met goedkeuring van meneer Koos, zelf op zoek te gaan naar Droombaas. Eenmaal buiten loopt hij al snel de baas van zijn dromen tegen het lijf.  

‘Gewoon, zomaar, tussen de mensen! Hij ziet er nog stoerder uit dan Maksie ooit had durven dromen. Stoerder en sterker en… Nou ja, misschien ook een héél klein beetje minder lief. Maar dat geeft niet.’  

Moedig gaat Maksie achter Droombaas aan. Maar die zit niet op een hondje te wachten. Zal het Maksie lukken om droombaas voor zich te winnen? 

Voor de beginnende lezer
Stein is geen nieuweling in het boekenvak. Ze schreef al meerdere prentenboeken waaronder Bang mannetje, dat ze samen met Mies van Hout maakte en waarmee ze de Kinderboekwinkelprijs binnen wist te slepen, en het meer recente Jonathan. Pluk en Pluis is het eerste boek waarbij ze zowel de tekst als de illustraties maakte. Als geen ander weet Stein lezers te trakteren op spannende verhalen vol humor. In korte tijd bracht ze meerdere boeken voor de beginnende, maar iets gevorderde lezer uit. Na Pluk en Pluis — De weg naar terug was daar Vuurtorenbeer en nu doet Stein opnieuw wat ze zo goed kan met Maksie: geen dunne boekjes met korte woordjes maar dikkere boeken met een origineel, afgerond verhaal en oog voor rijke taal.

Als een film
Als je eenmaal begonnen bent in Maksie is stoppen lastig. Het boek leest als een film. Samen met de korte hoofdstukken met prettige bladspiegel maakt dit het tot een geestig en pakkend boek. Niet alleen de beginnende lezer wordt hier blij van, Stein weet met haar humor en verrassende wendingen iedereen te bekoren. Daarnaast geeft ze, met haar stijl van schrijven en de nadruk die ze in de tekst op bepaalde woorden legt door deze groter of gekleurd te maken, handvaten voor een fantastisch voorleesverhaal.

Vrolijke illustraties
Jutte illustreerde al talloze boeken. Voor zijn eigen prentenboek Tijger ontving hij een zilveren griffel. Zijn kenmerkende, humoristische stijl valt meteen op het omslag op: daar staat Maksie afgebeeld en is de achterkant zichtbaar van een wat duister figuur. Dat maakt nieuwsgierig. Gelukkig staat Maksie vol met illustraties: op bijna iedere pagina, variërend van klein tot groot en van één tot meerdere. Jutte weet het verhaal ook zonder woorden te vertellen. Tegelijkertijd zijn de illustraties een fijne en waardevolle aanvulling op de tekst van Stein. Stein en Jutte werkten nog niet eerder samen maar het blijkt een gouden combinatie. Jutte laat de juiste accenten uit het verhaal naar voren komen. De tekeningen zijn speels, soms stripachtig en afwisselend waardoor ze niet vervelen.

Het kan niet anders dat je Maksie in je hart sluit. Deze vertederende zoektocht naar een nieuwe baas is een spannend verhaal dat geregeld een glimlach op het gezicht tovert.

Illustraties: Jan Jutte.

Maksie
Verschenen bij: Lemniscaat
ISBN: 9789047714866
96 pagina’s
Prijs: €14.99
Verschenen: 2023