Skip to content
Agent en boef – Fop-post

Makkelijk is moeilijk

Aartsmoeilijk, een makkelijk boek schrijven. Tjibbe Veldkamp slaagt daar weer wonderwel in met fop-post, het vijfde deel in de Agent en boef-reeks. Illustrator van dienst is uiteraard opnieuw Kees de Boer. De reeks is bedoeld voor beginnende lezers, vanaf AVI M3. In deze serie volgen we de avonturen van agent en boef, die niet met en niet zonder elkaar kunnen. Boef woont bij agent in de gevangenis. Dat vinden ze allebei gezellig, maar boef zou boef niet zijn, als hij geen boevenstreken uithaalde. Daar moet agent dan uiteraard paal en perk aan stellen.

In fop-post draait alles om brieven. Agent krijgt een brief van de baas waarin staat dat hij boef moet vrijlaten. Agent is niet blij, maar doet toch wat hem gevraagd wordt. Hij komt er al snel achter dat het een fop-brief was, door boef zelf geschreven. Dan volgt een spannende achtervolging met dolle avonturen en wederzijdse fopperijen.

Lezen, lezen en nog eens lezen
Op zijn tocht laat boef heel duidelijke sporen na. Agent kan meteen zien waar boef is langs geweest. In het park heeft boef bijvoorbeeld overal maffe bordjes geplaatst. Zo is er een bord waarop staat ‘naar zee’, dat aan een lantaarnpaal hangt en omhoog wijst. En dus klimt er een man in zwempak, met zwemvliezen en een zwemband aan, omhoog de lantaarnpaal in.

Op de volgende dubbele pagina stuurt boef met behulp van zijn malle bordjes het verkeer in de hele stad in de war. De instructies op de bordjes van boef zijn wel heel bijzonder, bijvoorbeeld ‘eet’ of ‘zing en dans’. Zo zien we midden op een drukke rotonde, een stel gezellig picknicken en een ander stel vrolijk dansen. Terwijl anderen dan weer boos kijken en luid toeteren, omdat het verkeer zo echt niet opschiet. Agent staat erbij, krabt eens in zijn haar en kijkt ernaar. De grappige tekeningen bij de kleurrijke bordjes van boef, zullen beginnende lezers ongetwijfeld stimuleren om ook die bordjes te lezen.

Achteraan in het boek vinden we nog zo’n dubbele pagina. Ook hier veel vrolijkheid en frisse, heldere kleuren. Deze keer zijn het de schoolkinderen die hun speelplaats helemaal vol krijten met leuke tekeningen en vrolijke woorden. We hebben hier ook een dubbele laag: beginnende lezers kunnen zich identificeren met de schoolkinderen in het boek en zullen dat prachtig vinden. En wat zullen ze pret beleven aan deze prent: kijken, lezen, puzzelen, …  En ook hier bordjes: op één ervan staat ‘-d’ en het hoort bij een schitterende rebus. Hoe trots zullen de lezertjes zijn als ze de rebus zelf ontdekken én hem zelf kunnen oplossen.

Geweldig duo
De illustraties van Kees de Boer, hebben iets ouderwets en ze zijn onvoorstelbaar grappig en spits. Denk maar aan de bordjes van boef of de woordgrapjes van de schoolkinderen. Ook heel amusant is hoe de Boer agent en zijn hond steeds als elkaars spiegelbeeld tekent. Kees de Boer studeerde grafiek en debuteerde in 1981 als cartoonist. Later werd hij striptekenaar. Hij werkte ook veel voor tijdschriften en sinds 1996 illustreert hij kinderboeken. Sinds 2004 werkt hij daarvoor vaak samen met Tjibbe Veldkamp.

Tjibbe Veldkamp schrijft prentenboeken, verhalen voor jonge kinderen en jeugdromans. Zijn werk werd meermaals bekroond. Hij studeerde psychologie en werd wetenschapper. Zijn eerste boek verscheen in 1992. Daarnaast ging hij ook voor tijdschriften werken. Sinds 2001 is hij fulltime schrijver en vertaler.

Dit duo heeft elkaar gevonden in deze uitermate geslaagde vermakelijke en spannende reeks voor beginnende lezers. Geen wonder dat de reeks bekroond werd met een Zilveren Griffel.

Agent en boef – Fop-post
Verschenen bij: Lannoo
ISBN: 9789401492003
38 pagina’s
Prijs: €11.99
Verschenen: 2023