Skip to content
Harde hand

Littekens

Wat doe je wanneer je door een traumatische ervaring een andere naam hebt aangenomen, je studie niet hebt afgemaakt en je veiligste schuilplek onder je bureau is? Dan neem je een getraumatiseerde hond als huisdier! Mira adopteert een zwaar beschadigde jachthond uit het asiel, die de naam Turbo krijgt. Turbo schrikt van ieder geluid, van iedere beweging en kan geen minuut alleen zijn. Mira neemt zich voor om samen met haar hond aan hun beide trauma’s te werken. Daarvoor gaat ze, als freelance journalist, schrijven over dierenleed. Zo komt ze op het spoor van de achtergrond van de beschadigingen van haar hond. Hoe verder ze komt hoe grimmiger het wordt. En er blijken paralellen te zijn met haar eigen verleden. Harde hand van Marita de Sterck gaat over angst, familiebanden, jagen, doorzetten, vertrouwen, vrienden en opvoeden. Opvoeden met harde hand wel te verstaan, zodat het littekens achterlaat. Daarbij spelen een grootmoeder, een wolf en een jager een belangrijke rol, maar een sprookje is het allerminst. 

Grootmoeder
Familiebanden krijgen volop aandacht, in positieve en negatieve zin. De genen, het DNA, wat je meekrijgt van je ouders bepaalt voor een deel wie je bent. Ook de bloedlijn van generatie op generatie is van belang. En wat generaties aan elkaar doorgeven in de opvoeding. Banden die sterk en hardnekkig kunnen zijn, woekerend als onkruid, al denk je ze uitgeroeid te hebben. Zijn die negatieve banden echt zo sterk dat ze niet doorbroken kunnen worden? En zijn de positieve banden krachtig genoeg om steun te bieden als het nodig is? 

De relatie tussen Mira en haar moeder is afstandelijk en ongemakkelijk. Gelukkig heeft zij haar grootmoeder van vaders kant, die haar ‘schattebolleke’ noemt. ‘Ze had de warmste glimlacht van de wereld.’ Haar oma woont in een verzorgingstehuis maar door omstandigheden kan Mira haar niet bezoeken en verloopt het contact via skype. Wanneer zij al haar moed bij elkaar raapt om toch naar haar toe te gaan, doet Mira een ontdekking die een heel ander licht op haar leven werpt. 

Wolf
In sprookjes is de wolf de schurk. Dit wordt meerdere keren in symbolische zin aangehaald. Maar de echte wolf in dit boek is niet de slechterik, maar het slachtoffer. En niet het enige. Ook de verre afstammeling van de wolf, de hond – al weer een familieband – heeft het soms zwaar te verduren. Door illegaal fokken en trainen – en soort van opvoeden – hebben sommige honden een buitensporig zwaar leven. Marita de Sterk beschrijft dit dierenleed buitengewoon realistisch en indringend, voor dierenvrienden kan dit even slikken zijn. Mira trekt zich het leed van de honden aan en wil er dan ook alles aan doen om dit voor het voetlicht te brengen en te bestrijden. Hiervoor schrijft ze een reeks artikelen en interviews in de regionale courant. Om de juiste stukken te kunnen schrijven neemt zij risico’s die niet zonder gevaar zijn, waarmee Harde hand ook een spannend boek wordt. Daarnaast wil ze uitzoeken wie Turbo zoveel leed heeft aangedaan, maar dat is zoeken naar een speld in een hooiberg. Mira staat er gelukkig niet alleen voor, ze heeft vrienden en collega’s die haar steunen in haar strijd en ook in de zoektocht naar zichzelf. 

Jager
Het wordt al snel duidelijk dat het verhaal van jager Stan, dat parallel wordt verteld, verbonden is aan dat van Mira. Stan is een sluwe en meedogenloze jager. En ook bij hem zijn de familiebanden sterk. Hij heeft het ‘vak’ geleerd van zijn bompa (grootvader) en is opgevoed door zijn bomma (grootmoeder), omdat zijn ouders er nooit voor hem waren. Met regels kun je niet jagen, dus lapt hij die aan zijn laars. Dat doet hij ook bij het trainen van zijn jachthonden, met harde hand. Stans grootste wens is een wolf schieten en opzetten, ook al is dat verboden. Jagen op de beste jager van het bos levert de mooiste trofee op om thuis mee te pronken. Een wolf vangen, dat kan alleen een top jager, zoals Stan. Zijn voorbereiding is dan ook tot in de puntjes: hij volgt sporen, maar hij laat ze niet achter. Stan heeft echter niet gerekend op Mira en zo kan het gebeuren dat de rollen worden omgedraaid. De jager wordt de prooi.

De hoofdtukken over jager Stan zijn in het Vlaams geschreven. Dat is voor Nederlandse lezers misschien even wennen, want ook al lijkt het erg op Nederlands, het is een andere taal. Een taal die je gewoon kunt lezen maar waarin toch aardig wat woorden anders zijn, zoals ‘bompa’ en ‘schattebolleke’. Hiermee wordt het verschil in sfeer versterkt tussen de ruwe, nietsontziende jager tegenover de jonge vrouw die op zoek is naar de waarheid. Dat maakt het boek rijker. Daarom zal ik in mijn beste Vlaams tot het boek zeggen: ik lees u graag!

Harde hand
Verschenen bij: Uitgeverij Querido
ISBN: 9789045128733
184 pagina’s
Prijs: €18
Verschenen: 2023