Skip to content
Tijgers lezen

Korte verhalen vol leesplezier

Om van kinderen échte lezers te maken en hen met plezier te laten lezen, is er meer nodig dan boeken gekoppeld aan een technisch leesniveau. Naast de AVI-boeken is het daarom belangrijk dat kinderen ondergedompeld worden in verhalen vol fantasie, humor en avontuur. Boeken en verhalen die ze zélf kunnen kiezen, zonder te letten op moeilijkheidsgraad. En dat is precies wat de Tijgerlezen-reeks van uitgeverij Querido wil bereiken. Naast het ruime assortiment losstaande boeken, is er nu ook een fijne, grappige bundel verschenen met korte verhalen gericht op beginnende lezers: Tijgers lezen. 

Boeken voor de beginnende lezer
Tijgers lezen is een goedgevulde bundel met twaalf korte verhalen, vol grapjes, goede verhaallijnen, tegendraadse personages en levendig taalgebruik. De verhalen zijn geschreven door diverse kinderboekenschrijvers die eerder al één of meerdere boeken schreven voor de serie Tijgerlezen, zoals Joukje Akveld, Simon van der Geest, Tjibbe Veldkamp en Pim Lammers. In sommige verhalen komen vaste karakters uit de Tijgerlezen-reeks terug, wat een feest van herkenning is voor wie al bekend is met de boekenserie. Denk bijvoorbeeld aan de temperamentvolle Bob Popcorn, een maiskorrel die in popcorn verandert wanneer hij boos wordt. Of de straatkat genaamd Rotkat, die samen met zijn beste vriend, meeuw Mohammed, onverschrokken de wereld verkent. Maar de bundel kent ook nieuwe verhalen en personages, zoals het geestige verhaal Bo & Jo: 

‘Het voorstelrondje in de klas.
Het ging van rij naar rij.
Van stoel naar stoel.
Milad, Benson, Amina, Torre, Fee.
En toen dus: “Bo”.
En ik: “Jo”.
Want ja, wij zaten naast elkaar.
De hele klas in een deuk.
Juf zei van ssst en ssst,
maar iedereen brulde erop los.
“Begin een band: de Bojo’s!”
“Met jojo’s!”
“En bobo’s!”
Ik keek woest en dacht: klojo’s.’

Tekst en beeld gaan hand in hand
Naast een grote dosis humor en verrassende verhalen, kenmerken de Tijgerlezen-boeken zich ook door mooie, kleurrijke illustraties. In de bundel Tijgers lezen spatten de kleuren van de bladzijden. Hoe divers de tekenstijlen van de verschillende illustraties ook zijn, ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn onmisbaar voor het verhaal. Vooral bij beginnende lezers zijn aantrekkelijke tekeningen van groot belang. Bij een aantal verhalen gaan beeld en tekst zelfs in elkaar over. 

In het openingsverhaal van schrijver Simon van der Geest en illustrator Karst-Janneke Rogaar worden tekstwolken, proza en tekeningen op dynamische wijze gecombineerd. Ook bij ‘Bob Popcorn temt een draak’ wordt deze combinatie veelvuldig gebruikt, waardoor de potloodtekeningen actief onderdeel van het verhaal worden. Verderop in de bundel vind je een grappig verhaal van Edward van de Vendel en Floor de Goede, waarbij superheld Sem Spuug met zijn vieze superkrachten voor hilariteit bij jonge kinderen zal zorgen. Geheel in stripvorm, zodat ook de jongste lezers kennis kunnen maken met dit medium. 

Mooie verhalen voor jonge kinderen
Tijgers lezen biedt naast humor en bonte illustraties ruimte aan mooie verhalen met een wat diepere laag. Daardoor heeft het boek ook aantrekkingskracht voor lezers die qua belevingswereld en technisch leesniveau wat verder gevorderd zijn. Anna Woltz doet waar ze zo goed in is: in het korte verhaal ‘Skip en de scherpe schaar’ zet ze eigenwijze en eigenzinnige karakters neer die een creatieve oplossing voor een alledaags probleem zoeken. De bundel wordt afgesloten met een beeldschoon verhaal van Claudia Jong met schitterende en sfeervolle illustraties van Ruth De Jaeger. In het verhaal ‘Bonnies Beestenboel’ draait het allemaal om anders zijn en het omarmen van jouw uniekheid.

De verhalenbundel is een fijn boek voor kinderen die al bekend zijn met de boeken van Tijgerlezen, maar is ook zeker te gebruiken als introductie. Door de verschillende soorten verhalen en wisseling in moeilijkheidsgraad kunnen kinderen hun eigen smaak en voorkeuren vormen. Het boek is niet alleen geschikt voor kinderen die leren lezen, maar het is ook een fijne bundel om thuis of in de klas uit voor te lezen! 

———

Schrijvers: Simon van der Geest, Maranke Rinck, Janneke Schotveld, Anke Kranendonk, Pim Lammers, Catharina Valckx, Joukje Akveld, Anna Woltz, Kaat Vrancken, Tjibbe Veldkamp, Edward van de Vendel, Claudia Jong

Illustratoren: Karst-Janneke Rogaar, Martijn van der Linden, Milja Praagman, Jan Jutte, Marije Tolman, Catharina Vlackx, Roozeboos, Lars Deltrap, Saskia Halfmouw, Kees de Boer, Floor de Goede, Ruth De Jaeger

Tijgers lezen
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789045129884
180 pagina’s
Prijs: €14.99
Verschenen: 2024