Skip to content
De zee hield het lang geheim

Kinderbelevenissen als een ode aan de eenvoud

Wouter Klootwijk is een veelzijdig man. Wellicht voor de meeste mensen bekend van de tv-programma’s Keuringsdienst van Waarde en Klootwijk aan Zee. Naast journalist en columnist is hij ook schrijver. De zee hield het lang geheim is zijn nieuwste kinderboek. Het is rijk, kleurrijk en sfeervol geïllustreerd door Esther Leeuwrik. Klootwijk vertelde onlangs in een interview met HP|De Tijd waarom schrijvers als Willem Elsschot en Louis Paul Boon hem als kind al aanspraken: ‘ik vermoed omdat ze allebei zo duidelijk schrijven. Een schrijver moet schrijven wat hij bedoelt. Als een schrijver onnodig moeilijke woorden gaat gebruiken, dan word ik kwaad.’ In dit kinderboek gebruikt Klootwijk inderdaad consequent en afgepast eenvoudige woorden en korte zinnen, waardoor het heel goed leesbaar is voor de jonge lezer. Stiekem grapt Wouter Klootwijk er ook over als de burgemeester in het boek een toespraak houdt: ‘…om de regering in de persoon van de minister van Visserij, alsmede….’ “Wat is alsmede, Kaat?” “Zo heet de minister van vis”.’

Eenvoudig en alledaags, maar toch avontuurlijk
Met zijn toegankelijke taalgebruik schetst hij zorgvuldig de beleefwereld van Luuk en Kaat, die in de buurt van een haven wonen. Hun vader is mosselvisser. De wereld van deze kinderen is klein: alles speelt zich af rondom hun huis in de buurt van de haven en de zee en de avonturen zijn niet groter dan de dagelijkse dingen in het leven, inclusief de dagen dat je je verveelt. Hierdoor leren we veel van de omgeving en de sfeer van de omgeving van deze broer en zus. Over het gevaar van eb en vloed, over dat krabben niet vooruitlopen, over de weg langs de zeedijk richting de frietfabriek en het Havenhotel. Over die weg rijden soms vrachtwagens met uien of aardappelen. ‘Dan moet je uitkijken. De vrachtwagens zijn breed als de weg. Alleen in de berm, in het gras zijn losse mensen veilig. En fietsers. Ze moeten afstappen of ze vallen om in de berm’. In de bocht verliest een vrachtwagen, op weg naar de frietfabriek, aardappelen. Luuk en Kaat halen een kruiwagen en brengen ze naar de frietfabriek. Dat soort kleine avonturen, die in een kinderwereld groots zijn, lezen we in dit boek.

Koude thee
Van moeder krijgen de twee een fles thee mee als ze besluiten naar de haven te gaan om touwtjes te zoeken. Het is een ouderwetse beugelfles. Om de thee koud te maken binden ze de fles aan de touwtjes -van de netten van de vissers- die ze vlechten. Zo kan de fles in het water worden gehangen en de thee koud worden. Doordat het gaat stormen vergeten ze de fles. En daardoor ontdekken ze maanden later dat ze een uitvinding hebben gedaan. Dat kon alleen doordat de zee het zo lang geheim hield.

In de tussentijd lezen we dat vader nooit mosselen heeft gegeten en dat het havenhotel beroemd is vanwege haar soep. Maar dat mensen er niet snel blijven slapen. De mosselen van vader die niet naar Parijs kunnen vanwege de storm gaan het hotel helpen. Het hotel zet ze op het menu en het aantal gasten neemt enorm toe.

Werken of helpen
Het hotel zoekt ook een afwashulp. Kenmerkend voor Klootwijks schrijfstijl zijn de dialogen uit het gelijknamige hoofdstuk. Luuk en Kaat zien een oproep voor afwashulp. Ze willen zeggen dat zij wel op zaterdag kunnen afwassen. ‘Dat kan niet. Jullie zijn te jong en het is veel werk’ ‘Maar we zijn met twee. Dan is het maar de helft’. ‘Maar het mag niet van de regering. Kinderen mogen niet werken.’ ‘Maar helpen mag toch wel. Kinderen mogen toch mensen helpen? Dan is het geen werken. Wij willen helpen. Om iets te doen.’ ‘Kinderen moeten spelen. Of iets leuks doen.’ ‘Zie je wel, het kan. Helpen is leuk om te doen’.

En dan werkt het verhaal zich langzaam toe naar de verrassing, de uitvinding, de ontdekking. Dit boekje is een ode aan het eenvoudige en alledaagse en past zich aan aan het langzame tempo van jonge kinderen in een kleine havenstad. Het neemt je mee de natuur in. Het leert je observeren. Daardoor is het boekje ook wat saai en traag en een oefening in geduld. Want wat gebeurt er feitelijk? Maar daarachter schuilt een gedetailleerde wereld aan eenvoud. Met prachtige sfeertekeningen. Een herinnering aan de tijd dat alles nog overzichtelijk was.

 

De zee hield het lang geheim
Verschenen bij: Uitgeverij Leopold
ISBN: 9789025886301
72 pagina’s
Prijs: €16.99
Verschenen: 2024