Skip to content
Kijk dan toch!

Uitnodiging tot verwondering

Kijk dan toch! van Elvis Peeters met illustraties van Sebastiaan van Doninck is een prentenboek over verwondering, over iets moois zien of voelen in alledaagse dingen. Jonge kinderen kunnen uren, zittend op hun knieën, vol verwondering kijken naar wat er om hen heen gebeurt. Ze zijn van nature nieuwsgierig en voor hen zijn veel ervaringen nog nieuw. Zijn we dat, als volwassenen, niet een beetje verleerd? Dit prentenboek nodigt uit om samen met kinderen om ons heen te kijken en te genieten van dingen die we vanzelfsprekend zijn gaan vinden.

‘Op een open plek aan de rand van het bos ligt een oud verrot stuk hout. Een pad kruipt er traag onder vandaan.

Traag.
Eerst steekt ze alleen haar kop naar buiten en tuurt in het rond.
Niets te zien.
Niets.
Maar ze hoort een gerucht.
Een langzaam geschuifel.
En toch, niets te zien.
Niets.’

Kijk gewoon
Het geschuifel blijkt van een vette slak te zijn. De slak geeft aan dat er iets gaat gebeuren en kruipt bovenop het stuk hout. De pad vraagt hoe de slak dat dan kan weten.
‘Gewoon, het gebeurt haast iedere dag,’ zegt de slak.
‘En vandaag is het mooi weer. Ideaal.’
‘Daar weet ik niets van,’ mompelt de pad, ‘dat wil ik ook wel eens zien.’
En samen wachten ze op wat er zal gaan gebeuren. Steeds als de pad iets ziet, vraagt hij ongeduldig aan de slak of dat de gebeurtenis is. Een stoet mieren die voorbij trekt, twee mussen die om een besje vechten, een bij die zoemend rondjes om een paarse bloem vliegt. Maar steeds zegt de slak: ‘Wees niet zo ongeduldig. Kijk gewoon.’

Zal de pad wel zien wat de slak bedoelt? Of heeft hij er geen oog voor?

Beeldend
Elvis Peeters schrijft traag en beeldend. Hij schrijft ook heel letterlijk, zelfs zonder illustraties zijn de gebeurtenissen goed voor te stellen.

‘Ze hipt naar de bes.
Ze pikt naar de bes.
Een tweede mus strijkt neer.
Ook zij hipt naar de bes.
Ook zij pikt naar de bes.’

De tekst bevat veel herhaling van woorden die de meeste jonge kinderen nog niet kennen en die hun woordenschat zullen aanvullen, met woorden als hipt,  turen, de gebeurtenis, weegbree… Het verhaal nodigt uit om met kinderen op ontdekking te gaan en alle zintuigen te gebruiken. Zo valt er voor jong en oud veel uit de natuur te beleven.

Elvis Peeters is het schrijverspseudoniem van het Vlaamse echtpaar Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen schreven zij een aantal zeer succesvolle, voor grote prijzen genomineerde theaterteksten, verhalenbundels en romans zoals De ontelbaren, Wij en De ommelanden. Jos Verlooy is naast schrijver ook dichter en zanger van de muziekgroepen Wilderman, De Legende, Peeters en Angst en de Bange Konijnen.

Het boek heeft een fijn groot formaat (25 cm x 32 cm) en staat vol met de kleurrijke aquarellen van Sebastiaan van Doninck, de bekroonde illustrator van onder andere De fantastische vliegwedstrijd, Helden en Het woei.  De prenten gaan van tinten donkerblauw en groen waar het verhaal in de schaduw start en naar oranje en geel waar de zon doorbreekt. Zo brengen de illustraties het verhaal van de pad en de slak heel tot leven. Dit prentenboek is een echte aanwinst voor iedere kinderboekenkast.

Kijk dan toch!
Verschenen bij: Lannoo
ISBN: 9789401489676
32 pagina’s
Prijs: €18.99
Verschenen: 23-02-2023