Jonge oogst -Young Adult
Whatever it takes
Whatever it takes gaat over Natália (18) die de top wil bereiken in het vrouwenwielrennen. Ze is dan ook heel blij als ze bij een professioneel team mag komen fietsen. Coach Thomas heeft een datagestuurde aanpak die goed past bij het beeld dat Natália van haar lichaam heeft als het om sportprestaties gaat, namelijk dat van een machine. Of de mens inderdaad een datagestuurde machine is, is de onderliggende filosofische vraag in deze jeugdroman.
Het antwoord laat zich raden en blijkt al uit het feit dat Natália en Thomas meer delen dan de fiets(data)passie en dat dit de vriendschap tussen Natália en haar vriendin Demi op de proef stelt.
Schrijfster Joan de Ruijter is naast schrijfster vooral filosofiedocent. Ze debuteerde in 2021 met de filosofische thriller Lupus, bij het havo-eindexamenthema ‘Denken over democratie’. Haar Young Adultroman Whatever it takes sluit aan bij het nieuwe eindexamenonderwerp filosofie voor het vwo: de vraag naar de mens in relatie tot techniek en wetenschap. De roman is alleen al daarom aan te raden voor eindexamenleerlingen van 6 vwo of van de voorexamenklassen 4 en 5 vwo. Het boek is uitgegeven door de non-profituitgeverij ISVW (Internationale School voor Wijsbegeerte), die als doel heeft filosofie te bevorderen.

Uit mijn bunker
Uit mijn bunker is een actueel boek dat jongeren laat nadenken over hun plek in de wereld. De 17-jarige Tom heeft een lange weg te gaan voor hij zo’n plek überhaupt durft in te nemen. Na een ongeluk waarna hij in een rolstoel terechtkomt trekt hij zich terug uit het (tiener) leven. Hij schaamt zich voor zijn beperkingen, verwaarloost zijn vriendschappen, wil niet meer naar school en trekt zich terug in zijn gamewereld.
Dat hij uit zijn bunker komt heeft onder andere te maken met de Oekraïense Yuliya die hij leert kennen. Zij schaamt zich nergens voor, is gewoon zichzelf: extravert in gedrag en uiterlijk. Door zijn betrokkenheid bij haar en de realiteit van de oorlog in Oekraïne krijgt Tom langzaamaan weer een doel in het leven. Hij gaat zich interesseren voor wereldproblemen en probeert een manier te vinden om Yuliya te redden uit haar onveilige omgeving. Dat blijkt niet eenvoudig en hij komt erachter dat vrienden en familie een wereld van verschil maken.
Astrid Witte heeft al tientallen titels op haar naam staan. Met dit boek wil ze laten zien dat anders-zijn oké is. Ze maakt ook het politieke persoonlijk: iedereen is bij de wereldpolitiek betrokken en iedereen kan iets doen.

Stille denker
Stille denker is om te beginnen een spannend verhaal. De vijftienjarige Maya verblijft in de herfstvakantie in een huisje in Finland. Het lijkt een zorgeloze vakantie te zijn, tot er vreemde dingen beginnen te gebeuren die allerlei vragen oproepen.
Vragen zijn er ook voor de extraverte Maya in haar relatie tot de zeventienjarige introverte Tygo. Ondanks de grote verschillen zoeken ze beiden naar een zelfde rust, verstilling en transformatie. Tegen de setting van de prachtige Finse natuur leren ze elkaar en zichzelf een stuk beter kennen.
De Vlaamse Annick Beyers heeft met Stille denker haar eerste Young Adultboek gepubliceerd. Het is een coming-of-ageboek dat niet alleen bekende psychologische en morele tieneropgroei-elementen over de eigen persoonlijkheid en de relatie tot (en met) anderen beschrijft, maar ook actuele levensvragen over klimaatverandering en duurzaam leven en over leven in een wereld vol druk en prestatiedruk.
Over Stille denker zegt de schrijfster onder andere: ‘Ik hoop dat dit verhaal jongeren, wie en hoe ze ook zijn, motiveert om hun dromen na te jagen en een leven te leiden vol ware liefde, vriendschap en betekenis. Dat ze de zoektocht naar wie ze zijn en wat ze willen bereiken zullen zien als een weg ernaartoe en ondertussen zullen genieten van de rit. Want de weg naar je doel is minstens zo spannend als het bereiken ervan.’
Origineel aan het boek zijn QR-codes met video’s en een soundtrack.
