Skip to content

Jonge oogst – Young Adult – week 19

Ugly girls

Uitgeverij Ploegsma brengt met Ugly girls de vertaling van het eerste deel van een populaire Zweedse trilogie over girlpower en vriendschap op de markt. In Zweden is de serie een bestseller. Ugly girls gaat over vriendschap en met name over ‘online shaming’. Dit laatste maakt het boek actueel en urgent voor tieners en andere jongeren die in de digitale wereld zijn opgegroeid.

In de roman begint het insta-account ‘Ugly Girls’ voor sommige scholieren als iets om over te lachen. Het ontaardt voor de slachtoffers echter al snel in een nare nachtmerrie en het duurt niet lang voordat alle meisjes bang zijn het volgende slachtoffer te worden. Dat maakt dat de klasgenoten Tilde, Eline en Jasmine, die veel van elkaar verschillen en in eerste instantie geen contact met elkaar hebben, toenadering tot elkaar zoeken om de dader te ontmaskeren. Daarmee is een spannend detective-element toegevoegd aan de roman.

De schrijfsters zijn naar verluidt de meest prominente YA-auteurs van dit moment in Zweden.

1b53bb3ea785d150246f963390499d64-364x0-c-default
Ugly girls
Verschenen bij: Ploegsma
ISBN: 9789021685298
256 pagina’s
Prijs: €16.99
Vertaling door: Lammie Post
Verschenen: 3 april 2024
Leeftijdscategorie: YA

Zwijgen is zilver

De vijftigjarige Frank Norbert Rieter schreef Zwijgen is zilver, een ‘young adult avant la lettre’ meer dan dertig jaar geleden, toen hij zelf nog een (oudere) tiener was. Op de middelbare school zorgde hij toentertijd persoonlijk voor zichtbaarheid van (zijn) homoseksualiteit, zichtbaarheid die hij zelf in zijn vroege tienerjaren miste. Hij schreef de jeugdnovelle Zwijgen is zilver, waarin hij zijn eigen ervaringen verwerkte, deelde dit verhaal met 18+ -vrienden en het verscheen als feuilleton in het blad van een homojongerengroep. Nu, ruim dertig jaar later, is de novelle deels herschreven, geredigeerd en uitgebracht voor lezers ‘van welke leeftijd dan ook’.

De achttienjarige Patrick uit Zwijgen is zilver is homo en hij gaat dat aan de wereld te vertellen. Het verhaal speelt in de jaren ’90 van de vorige eeuw, een tijd waarin homoseksualiteit weliswaar bijna ‘gewoon’ is geworden, maar waarin een niet-problematische, gelukkige homojongere (in een roman) nog niet zo gewoon is. In dit boek is de hoofdpersoon niet ongelukkig of eenzaam, maar ‘gewoon’ gelukkig.

voorkant-ziz
Zwijgen is zilver
Verschenen bij: Leviathan
ISBN: 9789491420061
114 pagina’s
Prijs: €17
Verschenen: 1 nov. 2023
LeeftijdscategorieYA

Pardalita

Pardalita is een graphic novel van de 34-jarige Portugese Joana Estrela. Het boek is verschenen bij Querido Glow, een serie boeken met hoofdpersonen uit het hele LHBTQIA+-spectrum met diversiteit in gender en geaardheid als uitgangspunt. Edward van der Vendel is de initiatiefnemer van deze in 2020 gestarte reeks.

De coming of agenovelle Pardalita gaat over de zestienjarige Portugese Raquel, over verliefdheid en met name over haar twijfels en weifels daaromtrent. Het object van Raquels verliefdheid is de iets oudere Pardalita (‘mus’), die in de schoolgangen voorbijfladdert. De lezer leert het hoofdpersonage Raquel in eerste instantie vooral kennen via haar dagboekfragmenten, in mooie, afwisselende illustraties. Pardalita zelf blijft een beetje een mysterie, eigenlijk zoals Raquel haar ervaart.

De liefdesgeschiedenis wordt ontwapenend verteld via tekeningen die afwisselend van grootte en stijl, toegankelijk, soms sober, vaak vlot maar vooral ook poëtisch zijn.

550x789
Pardalita
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789045128559
216 pagina’s
Prijs: €17.99
Vertaling door: Finne Anthonissen
Verschenen: 24 aug. 2023
Leeftijdscategorie: YA