Skip to content

Jonge oogst- YA – week 7

Nog lang geen later

Eind januari vierden Nederland en Vlaanderen de poëzieweek. Reden om in deze rubriek aandacht te schenken aan een nieuwe (jeugd)poëziebundel. Nog lang geen later van Kees Spiering bevat vijftig gedichten waarin de dichter probeert in het hoofd van opgroeiende jongeren te kruipen. Vandaaruit beschrijft hij hoe het is in deze tijd jong te zijn. Er wordt gepeinsd, gepiekerd en gemijmerd over later, het klimaat (‘ijsberen op zoek naar hun eerste lettergreep’), de liefde en angst, maar ook gedicht over concrete en actuele onderwerpen als vaders, gasboringsbevingen en Greta Thunberg. Daarnaast zijn er gedichten waarin verwondering over dagelijkse zaken wordt verwoord. De bundel is mooi vormgegeven en geïllustreerd door Jeska Verstegen.

Spierings nieuwe dichtbundel Nog lang geen later is een van de vijf titels op de kortlijst van de Boon literatuurprijs voor kinder- en jeugdliteratuur. De Boon is een Vlaamse literatuurprijs, genoemd naar de grote Vlaamse schrijver Louis Paul Boon. De prijs wordt sinds 2022 jaarlijks uitgereikt in twee categorieën, waaronder dus één voor jeugdliteratuur.

1043x1200
Nog lang geen later
Verschenen bij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021039756
112 pagina’s
Prijs: €24.99
Verschenen: aug. ‘23
Leeftijdscategorie: 13+

De C is voor Celia

De C is voor Celia is het YA-debuut van schrijfster Heleen Blesgraaf. Het boek gaat over de zestienjarige havoscholiere Celia die het derde kind is in een heel groot gezin. Celia heeft de nodige (meisjes)tienerproblemen zoals perfectionisme en onzekerheid, maar ze is ook een intelligent en verantwoordelijk gezinslid dat probeert het goede te doen, onder andere in haar thuistaken in het gezin. Als dat gezin onderwerp wordt van een realityprogramma blijken er veel verschillende realiteiten te bestaan en ontstaan, zoals een gewenste, een reële, een gemanipuleerde en één waar de virtuele wereld van de socials op reageert.

Het boek is geïnspireerd op populaire tv-series als ‘Een huis vol’ of ’19 kids and counting’. Het laat zien welke gevolgen het kan hebben om mee te doen aan een dergelijk programma, zeker voor een tiener. Het is een met vaart geschreven boek dat vlot leest door de spanning en het nodige ‘drama’.

 

content
De C is voor Celia
Verschenen bij: Moon
ISBN: 9789048871161
240 pagina’s
Prijs: €19.99
Verschenen: 8 nov. 2023
Leeftijdscategorie14+

Welkom thuis, chrononauten

Een chrononaut is een tijdreiziger. Het is een begrip dat (nog) niet in de Nederlandse woordenboeken te vinden is. Op het Nederlandse web is wel een onlinechrononautenclub te vinden die naar eigen zeggen poogt de ‘tijd te duiden, de toekomst samen [te] verkennen en [die] thuis [probeert] te komen in het Lange Nu’. Hoofdpersoon Barend uit het boek Welkom thuis, chrononauten heeft wat minder ambitieuze doelen: hij wordt ‘gewoon’ tijdreiziger. In opdracht van zijn werkgever meester Rieter, de baas van het veilinghuis, wordt hij terug in de tijd gestuurd om kunst te redden die eerder verloren is gegaan.

Barend is in eerste instantie goed in zijn sas met zijn spannende en avontuurlijke werk, maar hij begint al snel onraad te ruiken over zijn opdrachten en opdrachtgever. Hij realiseert zich dat zijn leven in gevaar is en daarmee is het belangrijkste spanningselement van het boek een gegeven.

Dirk Weber heeft meerdere kinder- en jeugdboeken geschreven. Zijn vorige twee YA-titels Hij of ik en Naar de rand van de wereld waren in respectievelijk 2012 en 2019 leestips van de Jonge Jury.

 

65a76_9789045130002_cvr
Welkom thuis, chrononauten
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789045130002
420 pagina’s
Prijs: €20.00
Verschenen: 6 febr. ‘24
Leeftijdscategorie: 13+