Skip to content

Jonge Oogst YA – week 4

In mijn straat groeien geen bloemen

“Europa wordt vaak gezien als een symbool van vrijheid en menselijkheid, maar voor mensen op de vlucht blijkt de realiteit anders te zijn”, aldus Tine Claus directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in haar voorwoord bij dit boek.

 In mijn straat groeien geen bloemen, geschreven door Roger Vanhoeck is een boek waarin dit duidelijk naar voren komt. Hoofdpersoon is de vijftienjarige Zainab. Zij groeit op in Aleppo, de eeuwenoude mythische hoofdstad van Syrië, maar nu vooral een stad die door luchtaanvallen grotendeels in puin is gelegd. Sluipschutters op de daken maken het leven voor iedereen die zich op straat begeeft levensgevaarlijk. Zainab ontvlucht met moeder en vriendje Aleïc stad en land nadat haar vader bij een bombardement is omgekomen. Wat volgt is een lange en moeizame tocht langs mensensmokkelaars, een verraderlijke zee en onbetrouwbare schippers naar een troosteloos Grieks vluchtelingenkamp en een Europa dat niet zo gastvrij blijkt als verwacht en gehoopt.

In mijn straat groeien geen bloemen is een boek waarin de pijn van de jonge Zainab voelbaar is, maar ook haar moed én de onschatbare en hartverwarmend positieve waarde van mensen die mensen helpen. Het is een realistisch verhaal, geschreven in mooi Vlaams door schrijver Roger Vanhoeck. Het boek is uitgegeven in samenwerking met Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

In-mijn-straat-groeien-geen-bloemen
In mijn straat groeien geen bloemen
Verschenen bij: Van Driel Publishing
ISBN: 9789493200692
226 pagina’s
Prijs: €20.95
Verschenen: okt. 2023
Leeftijdscategorie: 14+

De vleugels van Jalila

Ook De vleugels van Jalila van Karin Driegen is gebaseerd op ware actuele gebeurtenissen uit onze wereld waarin oorlog mensen van huis en haard verdrijft. En ook voor de zeventienjarige vluchtelinge Jalila is de hulp van mensen aan mensen heel belangrijk, evenals haar eigen drive en doorzettingsvermogen. Jalila haar vader is gesneuveld in de oorlog tussen Eritrea en Ethiopië, haar moeder is noodgedwongen gevlucht naar Soedan. Zijzelf vlucht te voet de grens over naar Ethiopië. Ze heeft de kracht en veerkracht om tijdens haar reis door een wereld vol gevaren, geweld, gemis en chaos vast te houden aan haar droom om verpleegster te worden. De lezer en Jalila weten dan nog niet of ze haar familie en haar geliefde Idris ooit terug zal zien in haar dappere zoektocht naar vrijheid en een betere wereld en of het haar zal gaan lukken elders een waardevol bestaan op te bouwen. Dat alles maakt De vleugels van Jalila is een boeiende en aangrijpende roman. Schrijfster Karin Driegen studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden, werkte in het onderwijs en is sinds enkele jaren fulltime schrijfster. De vleugels van Jalila is haar tweede roman

vleugels
De vleugels van Jalila
Verschenen bij: Ambilicious
ISBN: 9789493275843
262 pagina’s
Prijs: €22.50
Verschenen: okt.2023
Leeftijdscategorie15+

Wind

Wind van Esther Walraven is uitgekomen als Best of YA XS-verhaal. ‘Best of YA’ bestaat volgens de website uit ‘een aantal megaboekengekken, die niets liever doen dan de mooiste, spannendste en meest verrassende verhalen in boekvorm gieten.’ De XS-uitgaves zijn korte verhalen, goed geschikt voor niet-lezers en daarnaast voor elke lezer een snelle en toegankelijke manier om een schrijver en zijn of haar werk te ontdekken. De boekjes uit deze serie hebben de omvang van een novelle en zijn dus maar zo’n 100 pagina’s dun.

De geringe lengte doet niets af aan de inhoud. Wind bespreekt het beslist beladen thema van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De wereld van de negentienjarige Sam staat op zijn kop als zijn vader daarvan wordt beschuldigd. ‘Hoe kon juist híj, mijn vader, voor wie ik zoveel respect had, zoiets stoms doen?’ Sam ontvlucht de situatie letterlijk door een zomer lang naar Vlieland te gaan, waar hij kitesurflessen gaat geven in de hoop op afleiding door golven, gezellige kampvuuravonden en wind van zee. De realiteit écht ontvluchten gaat natuurlijk niet zo makkelijk. Dat beseft hij tot zijn schrik als hij gevoelens krijgt voor een kiteleerlinge. Grensoverschrijdend gedrag is een actueel thema, dat in dit boekje indrukwekkend, realistisch maar niet té zwaar wordt beschreven.

images
Wind
Verschenen bij: Van Goor
ISBN: 9789000388912
96 pagina’s
Prijs: €10.99
Verschenen: juli 2023
Leeftijdscategorie: 15+