Skip to content

Jonge Oogst -YA – week 28

Jimi Fender Johnson

In juni 2024 sleepte Buddy Tegenbosch met zijn Jimi Fender Johnson de Prijs van de Jonge Jury 2024 in de wacht!

Hoofdpersoon Jimi maakt een tijdreis naar nota bene 9/10 in New York en dat niet alleen: hij is de volgende dag in het WTC en dat niet alleen: hij krijgt zelfs (bijna) de kans stukjes geschiedenis te manipuleren.

Jimi’s tijdreis is een zoektocht naar zijn overleden vader en de ware geschiedenis van zijn ‘verdwijning’. Deze zoektocht en de plaats en tijd waarin het boek speelt, maken de roman spannend, leerzaam en origineel. Andere thema’s in het boek zijn Jimi’s transitie van ‘Lucy’ naar ‘Jimi’, zijn volwassenwording en zijn liefde voor de muziek, die Jimi van zijn vader geërfd heeft. Songteksten spelen een belangrijke rol in het verhaal en achterin het boek is een lijst opgenomen van alle nummers die in dit boek voorkomen. 

9789000388325
Jimi Fender Johnson
Verschenen bij: Van Goor
ISBN: 9789000388325
256 pagina’s
Prijs: €18.99
Verschenen: 4 juli 2023
Leeftijdscategorie: YA – 15+

Ik ben jullie meester

Ik ben jullie meester is het debuut van de 54-jarige Jeffrey Spalburg, een ‘Trotse Tropische Tukker’ uit Twente. Het is een autobiografische generatieroman die een periode van honderd jaar bestrijkt en zich op verschillende continenten afspeelt. De roman gaat over discriminatie, uitsluiting, racisme, etnisch profileren en (koloniale) geschiedenis, maar is ook en vooral een zoektocht naar een zwijgzame vader én het doorgeven van het verhaal van de (groot)vader aan de zoon.

Die zoon vormt onbedoeld de aanleiding voor het schrijven van dit boek als ook hij met racisme te maken krijgt en Jeffrey Spalburg moet concluderen dat hun bestaansrecht in Nederland zelfs in de derde generatie nog altijd geen vanzelfsprekendheid is.

Vader James Spalburg groeit op in armoe, is getalenteerd docent wiskunde en wordt door zijn moeder naar Nederland gestuurd. Zoon en nu schrijver Jeffrey Spalburg wordt cabaretier en komediant. Toen Jeffrey lang geleden aan zijn vader vroeg ‘Waar komen wij vandaan?’ kreeg hij van hem een exemplaar van Anton de Koms Wij slaven van Suriname. Voor zijn eigen zoon heeft hij nu dit boek geschreven, een boek dat laat zien dat het persoonlijke politiek is en dat voor iedere Nederlander lezenswaard is.

525x840
Ik ben jullie meester
Verschenen bij: das Mag
ISBN: 9789493248206
240 pagina’s
Prijs: €22.50
Verschenen: 23 juni 2023
LeeftijdscategorieYA – 15+

De nacht in de Telegraph Club

Ook De nacht in de Telegraph Club van Malinda Lo is een bekroond boek. Deze Young Adultroman heeft de Amerikaanse National Book Awardprijs voor Young Adults gewonnen in 2021. De roman is vorig jaar vertaald en nu genomineerd voor de Nederlandse Beste Boek voor Jongerenprijs.

Hoofdpersoon is de 17-jarige Lily Hu die opgroeit in Chinatown. Het boek speelt in de jaren ’50, vlak na de Tweede Wereldoorlog en de Chinese Revolutie. Het is de tijd van vaste rolmodellen en vooraf uitgestippelde levens en ook van communistische dreiging en angst voor het uitzetten van Chinese migranten zoals Lily. Maar Lily heeft andere zaken die haar bezighouden zoals ontluikende gevoelens voor vrouwen en ambitieuze ambities in de ruimtevaart.

De Amerikaanse Malinda Lo heeft al meerdere Young Adultromans geschreven. Ze doet onderzoek naar diversiteit in Young Adult literatuur en heeft ‘Diversity in YA’ opgericht, een website en boekentour om diverse representaties in de literatuur voor jongvolwassenen te promoten en te vieren.

539x840
De nacht in de Telegraph Club
Verschenen bij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046831212
432 pagina’s
Prijs: €22.99
Vertaling door: Louise Koopman
Verschenen: 13 juli 2023
Leeftijdscategorie: YA -15+