Skip to content

Jonge Oogst YA – week 18

Andersom

Van Erik Wouters is Andersom verschenen, een boek over de blinde, zestienjarige Anna, haar vriendin Inti en haar passie voor toneel. Anna en Inti doen beiden auditie voor een theaterproductie over Antigone gespeeld door jongeren. Anna krijgt een rol en naast fantastisch is dat ook problematisch, want haar hartsvriendin Inti is niet door de auditie gekomen. Heeft Anna haar rol alleen maar gekregen omdat ze blind is en er een blinde ziener in het stuk voorkom, zoals Inti denkt, of is Inti alleen maar ontzettend teleurgesteld en jaloers?

Om gelukkig te worden moet je verstandig handelen is het motto van het stuk, maar dat valt niet mee als je besties bent en puber en ruzie hebt, ondertussen toneelrepetities moet volgen én verliefd wordt!

De schrijver Erik Wouters schreef eerder met Kop vol gruis een jeugdroman over autisme en was in de vorige eeuw artistiek leider van een Vlaamse toneelgroep met mentaal gehandicapten. Andersom is een met humor geschreven young adultroman met aandacht voor een gewoon meisje, met ‘andere mogelijkheden’, maar met zeker ook een gewoon puberleven.

550x792
Andersom
Verschenen bij: Clavis
ISBN: 9789044851427
200 pagina’s
Prijs: €18.05
Verschenen: 29 febr. 2024
Leeftijdscategorie: 15+

De vlucht van Farid

De bijna zeventigjarige Vlaamse schrijver Marc de Bel heeft een indrukwekkend aantal titels op zijn naam staan en vele kinder- en jeugdboekenprijzen vergaard. De vlucht van Farid is zijn nieuwste boek. Het is een young adultroman die is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Hoofdpersoon is de dertienjarige Farid die samen met zijn opa, ouders, broer en zussen in een klein dorpje in de Zafar-vallei in Afghanistan woont. Droogte en de Taliban bedreigen het bestaan van hem, zijn familie en hun bevolkingsgroep, de Hazara’s. Veel dorpsgenoten vluchten naar Kaboul. Farid trekt verder en is uiteindelijk anderhalf jaar onderweg via Iran, Turkije, Griekenland, vluchtelingenkamp Moria, ontberingen, gevaarlijke bergen, grenspolitie, smokkelaars, diefstal, oplichting en misbruik voor hij een veilige haven in België vindt. De vlucht van Farid is een spannend en aangrijpend vluchtverhaal, in het boek onderbroken door krantenartikelen die de keiharde realiteit eens te meer onderschrijven. En passant is er via Farid veel te leren over oorlogen in Afghanistan, over soennieten, de dertiende-eeuwse Dzjengis Khan en de islam.

29049-1
De vlucht van Farid
Verschenen bij: Pelckmans
ISBN: 9789463375115
300 pagina’s
Prijs: €22.00
Verschenen: 12 juni 2023
Leeftijdscategorie15+

Mystery Guest

Al bijna twintig jaar schrijft Maren Stoffels razend populaire kinder- en jeugdboeken. In haar Mystery guest uit juni 2023 wordt Mirza vermoord. Drie personen bekennen de moord op Mirza, maar slechts één van hen is de dader.

Maren Stoffels heeft een vlotte schrijfstijl, in dit boek onder andere met appberichten in tekstballonnen. De ‘Mystery guest’ uit de titel stuurt Mirza berichtjes, daagt haar uit spelletjes te spelen en laat haar vervolgens vreselijke opdrachten uitvoeren. Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, wat duidelijk wordt aangegeven en waarmee de lezer steeds weer op dwaalsporen wordt gezet. Resultaat is een spannende pageturner met een bijzondere plottwist.

Maren Stoffels ‘tilt de term ‘whodunnit’ naar een next level’ wordt wel gezegd. Met haar 12+ -thrillers doet ze hoe dan ook als geen ander aan leesbevordering!

547x840
Mystery Guest
Verschenen bij: Leopold
ISBN: 9789025886240
232 pagina’s
Prijs: €15.99
Verschenen: 6 maart 2023
Leeftijdscategorie: 13+