Skip to content

Jonge Oogst YA – week 10 – 2024

Liefde en dood in de rode stad

‘Op een warme voorjaarsavond stond Mahmood Omer, negentien jaar oud, zichzelf in de badkamerspiegel te bekijken. Hij zag er best goed uit, vond hij. Alleen zou hij wat steviger biceps willen hebben, maar hij had een hekel aan dat gezwoeg in de sportschool. Hij kéék liever naar mannen in sportbroekjes dan dat hij er zelf een aantrok.’

De nieuwe Young Adultroman van Rindert Kormhout speelt net als het mooie De poppenspeler van Lampedusa in Italië, in Bologna deze keer. Dezelfde Davide als in ‘De poppenspeler’ verschijnt weer ten tonele, dertig jaar ouder, wellicht wat wijzer, maar nog steeds ‘sad’ om z’n eerste onmogelijke liefde. Liefde en dood in de rode stad speelt in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het negentienjarige hoofdpersonage Mahmood werkt daar in restaurants nadat hij is gestopt met zijn studie Italiaanse literatuur. Mahmood heeft een Italiaanse moeder en Libische vader die een paar jaar geleden naar Libië is gegaan om zich bij het verzet tegen dictator Kadhafi aan te sluiten. In het warme Bolgona ontmoeten de jongen en de man elkaar. Mahmood wordt Davides jonge, nieuwe liefde.

Kromhout kan de lezer als geen andere verplaatsen naar andere sferen en tijden en naar de wereld en binnenwereld van (oudere) jongeren en hun (onmogelijke) liefdes. Er is in deze roman niet alleen aandacht voor identiteit, maar ook voor politieke feiten en de corruptie.

 

 

Liefde en dood in de rode stad
Liefde en dood in de rode stad
Verschenen bij: Uitgeverij Leopold
ISBN: 9789025885786
144 pagina’s
Prijs: €16.99
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie: 15+

Gedoe!

Zeg maar TOEDELOE tegen vrouwonvriendelijk GEDOE!

Gedoe! is het tweede deel uit de dagboekserie ‘Bekentenissen van een verwarde feminist’. Hoofdpersoon is de zestienjarige Kat Evans, journalist in de dop en feminist vol vragen. Het boek begint met een korte samenvatting van het eerste deel Genânt.

Schrijfster Kate Weston is (voormalig) stand-upcomedian uit Engeland. Haar kwaliteiten als grappenmaakster gebruikt ze ook in deze boekenserie volop, maar Gedoe! is niet alleen een dagboek vol humor. Het boek gaat ook over liefde en verliefdheid, over school en vriendschap. Via actuele thema’s als ‘slutshaming’ (cyberpesten met meisjes als slachtoffer) en ‘gaslighting’ (psychologische manipulatie) krijgen zelfvertrouwen en mentale weerbaarheid aandacht.

Feminisme is een rode draad in het boek. Kat is vastbesloten om het vrouwonvriendelijke gedrag op haar school een halt toe te roepen. Ze is een personage waar elke tiener zich mee kan identificeren door de gênante situaties waar ze in verzeild raakt, maar ook door haar onzekerheid en de zoektocht naar zichzelf.

 

Gedoe
Gedoe!
Verschenen bij: Uitgeverij De Fontein Jeugd
ISBN: 9789026166310
376 pagina’s
Prijs: €19.90
Vertaling door: Anna Livestro
Verschenen: 2023
Leeftijdscategorie14+

Zonderland

Zonderland van de Groningse Marjan Brouwers is het tweede deel van een dystopische trilogie. Het eerste deel, Leegland, is wel vergeleken met de populaire De Hongerspelenboeken, de adolescententrilogie van de Amerikaanse Suzanne Collins uit het begin van deze eeuw, die is vertaald en verfilmd.

De boeken van Brouwers gaan over apocalyptische tijden in de nabije toekomst als Noord- en Zuid-Holland, het grootste deel van Friesland en delen van Groningen zijn overstroomd en Nederland gebukt gaat onder een dictatoriaal regime. Oorlogen, grote natuurbranden, virusuitbraken en zelfs medische experimenten maken de uitzichtloze situatie compleet in de onheilspellende toekomstroman Zonderland.

Zonderland leest vlot door korte hoofdstukken beschreven vanuit de drie hoofpersonen Senna, Eva en Dion. Het boek bevat spanning en avontuur en als lezer word je ook aan het denken gezet.

De verschillende delen van de trilogie zijn afzonderlijk te lezen. Op stapel staat Anderland, het derde en afsluitende deel.

 

 

 

Zonderland
Zonderland
Verschenen bij: Uitgeverij Passage
ISBN: 9789054524236
300 pagina’s
Verschenen: 2023