Skip to content

Jonge Oogst – week 9

Femina Sapiens

Mooi uitgegeven non-fictieboek met actuele wetenschappelijke informatie uit de archeologie en antropologie, behapbaar verteld door Marta Yustos. Silvia Rondelli, Naomi Thys en Marita De Sterck zorgden voor de vertaling. Al deze wetenschappelijke kennis is rijkelijk in beeld gebracht door Diego Rodriguez Robredo.

Het Femina in de titel, is het Latijnse woord voor “vrouw”. In dit boek wordt de geschiedenis van de mensheid dan ook verteld vanuit een vrouwelijk perspectief. Dat is niet onlogisch als je weet dat de meeste archeologische vondsten, vrouwen en kinderen betreffen. En tóch vertellen we in de geschiedenis meestal het verhaal vanuit de mannen. In dit boek krijgen echter onze vrouwelijke voorouders de hoofdrol. Wat vertellen hun skeletten en hun verhalen ons? Reis mee naar de prehistorie om de menselijke soorten te leren kennen die vòòr ons kwamen. Je maakt kennis met Lucy, Ardi, mevrouw Bles, Benjamina en Denny en bekijkt zo onze geschiedenis eens door andere ogen.

Femina-Sapiens-min
Femina Sapiens
Verschenen bij: De Eenhoorn
ISBN: 9789462917699
48 pagina’s
Prijs: €19.95
Vertaling door: Silvia Rondelli, Naomi Thys & Marita De Sterck
Verschenen: 28-02-2024
Leeftijdscategorie: 9+

Het gras lacht groen

Dit boek bundelt gloednieuwe, verfrissende, geestige, positieve, maar ook rauwe klimaatverzen en -kortverhalen van o.a. Joke van Leeuwen, Jens Meijen, Maud Vanhauwaert, Erik van Os, Anne Provoost… Met ongetemde tekeningen illustreert kleurenvirtuoos Lucas Suykens deze bundel.

Het boek stelt pertinente vragen, zoals bijvoorbeeld: woon je niet beter op een boot, in plaats van in een huis als daar binnenkort een gletsjer kan liggen? Waarom laten die keurige mensen plots hun tuin zijn gangetje gaan? En wat als alles in de verre toekomst zo veranderd is, dat beren zich vlot bewegen tussen de mensen? Kan de ijskunstenaar met zijn standbeeld de klimaatverandering tegenhouden?

De groenlachende kortverhalen en gedichten in deze bundel verrassen je en belichten op een fantasierijke en soms absurde manier verschillende facetten van de klimaatverandering.

971x1200
Het gras lacht groen
Verschenen bij: De Eenhoorn
ISBN: 9789462917682
112 pagina’s
Prijs: €24.95
Verschenen: 2024-02-28
Leeftijdscategorie9+

Patina

Goed nieuws voor de fans van Ghost, het eerste deel in de reeks Track van Zilveren Griffel-winnaar en Amerikaanse succesauteur Jason Reynolds. In januari is Patina verschenen, het tweede deel in deze serie.

Patina, of Patty, is niet zoals de andere meisjes uit haar klas. Haar vader is overleden en haar moeder heeft suikerziekte. Nu zijn zij en haar zusje ook nog eens bij hun peetouders gaan wonen, en moet Patty wennen aan een nieuwe, elitaire school. Patty heeft een talent: ze kan heel hard rennen. Ze komt in een hardloopteam waar het niveau erg hoog ligt. Als de druk stijgt, raakt Patty steeds vaker gefrustreerd, maar de coach wil geen slechte verliezer in zijn team hebben. Bovendien wil hij dat Patty gaat rennen in een estafetteteam, waar ze goed moet leren samenwerken. Hoe gaat ze dat in vredesnaam doen?

 

9789464530650_front
Patina
Verschenen bij: Condor
ISBN: 9789464530650
208 pagina’s
Prijs: €16.99
Verschenen: januari 2024
Leeftijdscategorie: 9-12 jaar