Skip to content

Jonge oogst week 50 -22

Plant

Als de schrijver van Plant, Rizanino Reyes, over planten en schimmels praat, noemt hij die superhelden met superkracht. Hij vindt dat ze die eretitel verdienen want ‘we zien vaak over het hoofd hoe bijzonder en veerkrachtig ze kunnen zijn: ze doen dingen die wij nooit zouden kunnen en redden ons leven, gewoon door te bestaan.’

Daarom laat hij zijn jonge lezers kennismaken met vijftien planten en schimmels met superheldenkrachten.
Stap voor stap, en heel inzichtelijk door de tekeningen van Sara Boccaccini Meadows, laat Reyes zien hoe je deze planten kunt kweken en verzorgen, of je nou een grote achtertuin hebt of alleen een zonnige vensterbank.
Plant begint met de beschrijving van munt, een plantje dat veel kinderen thuis in de tuin of in de keuken kunnen aantreffen.

Riz Reyes is tuinbouwkundige en onderwijzer. Hij weet dus hoe hij zijn lezers het beste kan aanspreken. Met dit boek hoopt hij dat kinderen beter zullen begrijpen waarom bepaalde groente en bloemen belangrijk voor ons zijn, en wil hij op deze manier jonge mensen inspireren om meer te doen voor het milieu.
De vertaler, Steven Blaas, is boswachter. In kinderboeken over de natuur kwam hij zoveel fouten tegen dat hij zich bij verschillende uitgevers aanmeldde als corrector voor natuurboeken. Inmiddels vertaalt hij ze ook.

Plant
Plant
Verschenen bij: Uitgeverij Lemniscaat
ISBN: 9789047714071
61 pagina’s
Prijs: €19.99
Vertaling door: Steven Blaas
Verschenen: 2022
Leeftijdscategorie: 9+

De mooiste verhalen uit de klassieke muziek

Levenslang genieten van muziek en mooie en beroemde verhalen. Het zou je zomaar kunnen overkomen als je voorgelezen bent uit De mooiste verhalen uit de klassieke muziek, of als je ze zelf gelezen hebt terwijl de onderliggende muziek klonk.

De mooiste verhalen uit de klassieke muziek is een verzamelbundel samengesteld op basis van de oude klassieke-muziekserie van uitgeverij Gottmer. In deze bundel zijn acht sprookjes en bekende verhalen uit de oorspronkelijke serie cd-boeken opgenomen: Assepoester, De notenkraker, De schilderijententoonstelling, Doornroosje, Peer Gynt, Peter en de Wolf, Het carnaval der dieren en Het zwanenmeer.

Aan deze bundel hebben tal van bekende auteurs, illustratoren en acteurs samengewerkt. De verhalen zijn bewerkt door Elle van Lieshout en Erik van Os, Marjet Huiberts, Harmen van Straaten, Marjolein Hof en Bette Westera.
De playlist die erbij hoort verwijst naar een lijst op Spotify waar de sprookjes tijdens de muziek worden voorgelezen:
Assepoester door Kitty Courbois, De notenkraker door Jenny Arean, De schilderijententoonstelling door Karin Bloemen, Doornroosje door Jasperina de Jong, Peer Gynt door Tygo Gernandt, Peter en de Wolf door Paul Haenen, Het carnaval der dieren en Het zwanenmeer door Carice van Houten.
De mooiste verhalen uit de klassieke muziek
wordt tot slot geïllustreerd door o.a. Thé Tjong-Khing, Sieb Posthuma, Noëlle Smit, Philip Hopman, Martijn van der Linden, Sylvia Weve en Charlotte Dematons.

 

De mooiste verhalen uit de klassieke muziek
De mooiste verhalen uit de klassieke muziek
Verschenen bij: Uitgeverij Gottmer
ISBN: 9789025777081
248 pagina’s
Prijs: €27.99

Het Hotel met het Groene Licht

Het Hotel met het Groene Licht wordt omschreven als bloedstollend spannend. Het gaat over Milo die met zijn ouders in het Hotel met het Groene Licht woont, een krakkemikkig gebouw boven op de berg, waar eigenlijk alleen smokkelaars komen. Hij heeft een hekel aan onverwachte gebeurtenissen. Hij heeft vakantie, buiten ligt er sneeuw en hij denkt lekker te kunnen gaan genieten van een heerlijke week zonder hotelverplichtingen. Maar helaas, het loopt anders. Er wordt gebeld en hij moet de oude kabelbaan opstarten en ‘alvast zijn welkomstgezicht’ opzetten. Ook daar baalt hij van.
Er blijkt een groot aantal vreemde bezoekers op bezoek te komen. Er gebeuren vervolgens allerlei gekke dingen. Samen met Meddy, de dochter van de kokkin gaat hij op onderzoek uit.

De Amerikaanse schrijfster Kate Milford schrijft boeken die ze als kind zelf graag gelezen had. Ze is met Het huis met het groene licht bekroond met de Edgar Award, een prijs voor young adult literatuur.
Imme Dros vertaalde het Hotel met het Groene Licht

 

Het hotel met het groene licht
Het Hotel met het Groene Licht
Verschenen bij: Uitgeverij Leopold
ISBN: 9789025884185
360 pagina’s
Prijs: €21.99
Vertaling door: Imme Dros
Verschenen: 2022
Leeftijdscategorie: 9+