Jonge Oogst week 47
De sterren onder onze voeten
De sterren onder onze voeten is het debuut van de Amerikaanse filmmaker en auteur David Barclay Moore. Het boek vertelt het verhaal van de twaalfjarige Lolly, die in de New Yorkse buurt Harlem woont, een wijk waar geweld tussen bendes aan de orde van de dag is.
Ook Lolly’s grote broer Jermaine is hierbij betrokken. Als hij om het leven komt bij een schietpartij, stort Lolly’s leven in elkaar. Enige tijd later krijgt Lolly twee enorme zakken Lego cadeau en een boek over architectuur. Hij begint te bouwen aan een gigantische fantasiestad. Het blijkt een geweldige manier om te ontsnappen aan de harde werkelijkheid. Want het zal niet lang duren voordat Lolly zelf voor de keuze komt te staan: sluit hij zich net als zijn broer aan bij een bende, of lukt het hem om op het rechte pad te blijven?
Het bouwen met legosteentjes is in dit verhaal niet alleen tijdverdrijf. Het helpt Lolly ook om zijn verdriet te verwerken en het leert hem dat hij andere keuzes kan maken dan zijn broer. Zo bouwt hij met lego ook aan zijn eigen toekomst. Dit is een ontroerend verhaal over een jongen die aan zijn gewelddadige realiteit ontsnapt dankzij de kracht van creativiteit… en een flinke berg Lego.

Wees Welkom boven op mijn beste hoed
Hoe kan je jonge lezers een opstapje geven tot het lezen van de grote gevestigde literaire canon? Vier hedendaagse dichters kozen achttien gedichten uit de Nederlandstalige poëziecanon. Daniel Billiet, Jos van Hest, Gil vander Heyden en Bette Westera gaan op een pittige en eigenzinnige manier in dialoog met deze beroemde gedichten. Bij de achttien gekozen gedichten uit de canon schreven ze alle vier telkens een nieuw kindergedicht. Via hun gedichten (her)ontdekken we de rijkdom van de oude gedichten die hun inspireren. De nieuwe gedichten kunnen werken als duwtjes in de rug om de klassiekers te lezen.
Van het allereerste gedicht in de Nederlandstalige Letteren tot poëzie van net na de Tweede Wereldoorlog komen aan bod. Elk gedicht uit de canon wordt niet alleen gevolgd door vier nieuwe gedichten, maar ook door een korte commentaar. De hedendaagse dichters gaan voor boeiende en verrassende interpretaties, waardoor je de oude gedichten vaak op een andere manier gaat bekijken. De nieuwe gedichten laten de verzen uit het verleden herleven door ze te verbinden met de leef- en belevingswereld van jongeren van vandaag.
In dit verzenboek kan de lezer genieten van een prettige zoektocht naar veel moois. Het is een frisse eigentijdse uitgave voor kinderen vanaf een jaar of elf én voor volwassenen.

De sterren van opa
In 2022 verscheen het debuut van Saskia de Jong, Over gehaktballen, meteen ook het eerste boek over Sjuul. In De sterren van opa gaat het opnieuw over haar. Voor de Jong vormden de herinneringen aan haar eigen opa, de inspiratie voor dit verhaal.
Sjuul logeert bij haar opa en die is heel bijzonder. Hij heeft allerlei spullen in huis die met zijn geloof te maken hebben, van beeldjes van heiligen tot spreuken met geboden. Sjuul begrijpt lang niet alles over het geloof van haar opa en stelt een boel dingen onbevangen in vraag. Even onbevooroordeeld luistert ze naar zijn antwoorden. Net zoals opa ook naar haar luistert als ze hem vertelt waarom ze vegetariër is.
Daarnaast gebeuren er met Sjuul ook een aantal spannende dingen. Zo is ze onder andere getuige van een diefstal in de kerk: een jongetje haalt ongezien muntjes uit het bakje bij de kaarsjes. Sjuul weet dat dit niet mag, maar wat als het echt voor een heel goed doel is? Mag het dan wel? Zo ontdekt Sjuul dat ook het gebod van niet-stelen niet zo eenduidig is.
Ook hier weer kijkt Saskia de Jong door de ogen van Sjuul naar de wereld. Zo werd dit een warm verhaal over geloven; geloven in geboden, in familie en in de kracht van het zorgen voor elkaar.
