Jonge oogst – week 46
Wat ons nog rest
De Vlaamse Aline Sax is historica en schrijfster. Ze heeft tientallen titels op haar naam staan waaronder vele historische youngadultromans. Een voorbeeld is het prachtige, meermaals bekroonde boek Grensgangers uit 2015 over het leven van vrienden en gezinsleden tijdens de opbouw en val van de Berlijnse muur.
Wat ons nog rest is het nieuwste historische youngadultboek van Aline Sax. Het beschrijft het Berlijn van vlak vóór de inval van de Russen in april 1945 vanuit het perspectief van een 17-jarig meisje. Als de stad valt en de vijand nabij is, maakt zij een moedige keuze in de chaos en waanzin van angst en onzekerheid die oorlog is.
De roman van Sax roman is gedurfd en uitdagend door de vorm, want hij is volledig in poëzievorm geschreven. Toch maakt dat het boek niet moeilijk, het is hoogstens even wennen aan het doorlezen waar de regel ophoudt. De taal is heel toegankelijk en hoewel er weinig hoopvols uit een oorlog te halen valt, eindigt de roman positief: ‘Al wat / ons nog rest / is liefde.’

Mijn toekomst is Roos
Pinkpastor Hinke Abbema heeft met haar derde youngadultroman Mijn toekomst is Roos weer een belangwekkend jeugdboek geschreven. Hoofdpersonen zijn Peter, later Roos, die beseft dat hij transgender is, en Lucas, Roos’ vriend. Het verhaal bestrijkt enkele jaren en wordt vanuit de twee perspectieven van de hoofdpersonages verteld. De lezer kan zich daardoor goed inleven in beider situaties.
Mijn toekomst is Roos gaat over het belang jezelf te accepteren zoals je bent en over de kracht van vriendschap. Het is een verhaal dat opgroeiende jongeren zal helpen zichzelf te zijn en anderen te accepteren zoals ze zijn.
De schrijfster heeft een missie. Ze schreef eerder over uit kast komen en christen zijn en over een vriendschap tussen een islamitisch en een christelijk meisje zonder duivel ertussen. Het boek is ook een ‘hulpboek’: er is achterin een woordenlijst en een overzicht van websites voor wie verdere informatie zoekt.

Naar IJzland
‘Lezen is zeilen op zeeën vol verhalen’, zegt schrijfster Karen Curé op haar eigen site.
In haar nieuwste boek Naar IJzland wordt er ook letterlijk gevaren. De hoofdpersonen Zaza en Mirko verlaten het Gent van de toekomst dat geteisterd wordt door overstromingen en ernstig vervuild is en vluchten naar IJsland. Dit maakt het boek een (nabije) toekomstroman én een geëngageerd verhaal. Milieuproblematiek en vluchtelingenvragen spelen een rol in het leven van de hoofdpersonen en hun naasten. Daarnaast is er belangstelling voor IJsland en de plaatselijke cultuur en sages. De schrijfster is zelf diverse keren op IJsland geweest. Ze is, zoals ze het zelf zegt, ‘gegrepen door de onvoorspelbaarheid van het land en het besef dat we allemaal speelbal van de natuur zijn’.
De roman is uitgebracht als youngadultboek. Door de eenvoudige schrijfstijl, de korte hoofdstukken en de vaart in het verhaal is het (ook) goed geschikt voor jonge en niet al te belezen YA’s.
Naar IJzland is het vierde boek van Curé en is een vervolg op het korte verhaal De Oversteek uit 2018.
