Skip to content

Jonge Oogst – week 43

EHBO Ouders uit elkaar. Een gidsend woordenboek

Auteur en ervaringsdeskundige Marijke Umans loodst kinderen door de moeilijke periode bij een scheiding van hun ouders en geeft ze een eigen stem. EHBO Ouders gescheiden is een toegankelijk geschreven boek rond echtscheiding, op maat van tieners, aangevuld met echte getuigenissen van jongeren. Alfabetisch gerangschikte woorden vormen een woordenboek dat kinderen taal geeft om na te denken en te praten over wat er op hun pad komt.

Als je ouders net gescheiden zijn, en je woont in een nieuw samengesteld gezin, kan dat voor heel wat nieuwe of complexe situaties en gevoelens zorgen. Dit boek verzacht de echtscheidingspijnen, toont kinderen dat ze niet alleen zijn en geeft hen handvaten om hun eigen verhaal te vertellen. Dit boek kan moed geven en daadkracht, leesplezier en navigatietools om veerkrachtig met de situatie om te gaan. De humor van Umans en de beelden van Jorinde Mahieu zorgen voor verlichting en visuele knipoogjes.

Dit boek is het startschot van het project ‘EHBO-ouders uit elkaar’, in samenwerking met onder meer de kinderrechtencommissaris, de Gezinsbond, KANS en experts in (hoogconflict-)scheiding. Met steun van Centrum Louise Marie vzw en www.ehbo-kid.be, wijst dit boek de weg naar vele organisatoren en partners die dit thema belichten, Daarnaast biedt het lesmateriaal aan om te gebruiken in de klas, een lied, een videoclip… Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien.

ehbo
EHBO Ouders uit elkaar. Een gidsend woordenboek
Verschenen bij: De Eenhoorn
ISBN: 9789462917491
288 pagina’s
Prijs: €24.95
Verschenen: 8-11-2023
Leeftijdscategorie: 10+

De laatste boom. Een zaadje van hoop

Olivia woont in een wereld zonder bomen. Schitterende bladerdaken, ritselende bladeren, klimmen in bomen, wilde, ongerepte natuur zijn vage herinneringen. Gelukkig is er wel een Bomenmuseum. Dat werd jaren geleden gebouwd door de laatste mensen van de Bomengeneratie. Olivia gaat er vaak heen om te kijken naar het schilderij De laatste boom. Zo heet het schilderij en hij staat er ook op, die laatste boom. De boom lijkt Olivia wel te betoveren. Hij neemt haar mee naar het bos, waar de tijd anders verloopt. Hij wordt er niet in seconden gemeten, maar in seizoenen. Ook al verdwaalt Olivia diep in het bos, toch voelt ze er zich helemaal thuis.

In De laatste boom toont Luke Adam Hawker ons hoe er zelfs in een wereld zonder bomen toch een zaadje van hoop kan ontspruiten. Omdat een meisje haar verbeelding durft te volgen en met haar daden nieuw leven zaait. De laatste boom is een filosofische fabel over hoe nodig wij de natuur hebben. Voor de vertaling zorgde de Nederlandse schrijfster Susan Smit. Naast verhalen, novelles, en romans, schrijft ze ook columns en recensies.
De Britse illustrator Luke Adam Hawker publiceerde zijn debuut Together in 2020. Het werd een bestseller. In 2023 verscheen zijn tweede boek, De laatste boom, en dit boek werd wereldwijd eveneens met veel enthousiasme ontvangen. Hawker tekent in zwartwit, uiterst fijn en zeer gedetailleerd. Zijn illustraties zijn erg realistisch en vol verbeelding tegelijkertijd. Met zijn totaalkunstwerken, waarin hij schept in woord en beeld, kan hij jong en oud bekoren.

laatste boom
De laatste boom. Een zaadje van hoop
Verschenen bij: Altamira
ISBN: 9789401305716
64 pagina’s
Prijs: €17.99
Verschenen: 30-06-2023
Leeftijdscategorie10+

Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen

In dit boek vertellen 29 dieren hun verhaal. Soms blikken ze terug, soms zitten ze midden in een gebeurtenis, soms kijken ze hoopvol vooruit. Je ontdekt de geschiedenis van de mensheid door de ogen van zijderupsen, heilige koeien en ijsberen. Je leeft mee met een bekende filmorka, luistert naar het verhaal van chimpansee Ham en hoort de roep van de kakapo. Het woord is aan de dieren.

Dit boek geeft een verrassende en eigenwijze kijk op de geschiedenis van de mensheid. Vanaf het allervroegste begin loopt er een spoor van dieren door onze geschiedenis. Ze zagen de eerste mens in Afrika. Ze renden voor hun leven toen hij een jager bleek te zijn, en toen hij zich settelde als boer trokken zij de ploeg. Dieren speelden een hoofdrol toen koningen en keizers pronkten met hun macht. Ridders zaten op paardenruggen, soldaten vertrouwden op duivenvleugels als ze een vraag om hulp de lucht in stuurden. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of negen.

Joukje Akveld schrijft prentenboeken en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Haar boeken zijn meermaals onderscheiden, onder andere met twee Zilveren Griffels. Daarnaast vertaalt Joukje Akveld prentenboeken en publiceert ze als journalist in Het Parool.

Djenné Fila is een Nederlandse illustrator die met haar illustraties al op talloze shortlists van grote prijzen stond. Voor Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen won ze de Gouden Penseel 2023. Djenné maakt sfeervolle beelden vol structuur in haar unieke collagetechniek. Ze illustreert met krachtige composities en ragfijne lijnen en gaat op zoek naar de juiste kleuren en materialen om de sfeer van verhalen te vangen.

 

kleine geschiedenis
Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen
Verschenen bij: Lannoo
ISBN: 9789401486880
96 pagina’s
Prijs: €29.99
Verschenen: 25 – 10 – 2023
Leeftijdscategorie: 9+