Skip to content

Jonge oogst – week 42

Wat ik je nog wilde zeggen

‘Toen ik je laatst bezocht, oma, was je zo moe. Je leek zo ver weg. Ik kreeg niets gezegd. Geen woord.’ Wat zeg je tegen iemand die snel sterven zal? De oma van jonge vos is ziek. Vos wil haar een brief schrijven. Hij zoekt naar de juiste woorden, maar kan ze niet vinden. Vos gaat naar het bos en alle fijne herinneringen aan zijn oma, alle leuke dingen die ze samen deden komen terug. Vos vindt de woorden en weet wat hij haar nog wilde zeggen.

De Canadese Jean-François Sénéchal schreef het verhaal over de vos die afscheid moet nemen van zijn oma, een verhaal over de emoties die we voelen als we een dierbare verliezen. Chiaki Okada verzorgde de illustraties. De Japanse illustrator illustreerde eerder het prentenboek Voor alle sterren in de nacht van Karl Newson dat verscheen bij Lemniscaat. Wat ik je nog wilde zeggen is geschikt om voor te lezen vanaf vier jaar.

vos
Wat ik je nog wilde zeggen
Verschenen bij: Davidsfonds Infodok
ISBN: 9789002278976
48 pagina’s
Prijs: €16.99
Verschenen: 10 oktober 2023
Leeftijdscategorie: 4+

Voor altijd bij jou

De huizen van Rune en Addae zijn verbonden door een lange draad met aan ieders uiteinde een blikje. Een draad die zo lang is, dat het de verre afstand tussen hen overbrugt en waarover ze elkaars stemmen kunnen horen. Ze voeren iedere dag gesprekken. Nooit voelen ze zich alleen. Tot Rune op een dag geen antwoord krijgt. De stilte is ondraaglijk, want zonder Addae voelt ze zich verloren. Dus gaat Rune op zoek…

Janneke Ipenburg werkte als illustrator al met verschillende schrijvers samen. Zo maakte ze onder andere de illustraties bij de met een Zilveren Griffel bekroonde dichtbundel Alle wensen van de wereld van Rian Visser en verzorgde ze de illustraties voor het prentenboek Bijen blaten niet, dokter Brombeer van Wilma Geldof. Eerder dit jaar verscheen Ipenburgs eerste zelfstandige prentenboek Het feest bij uitgeverij Leopold. En nu is er dit boek: Voor altijd bij jou. Een klein verhaal over vriendschap en verbondenheid dat geschikt is om voor te lezen vanaf 6 jaar.

Voor altijd bij jou
Verschenen bij: Pelckmans
ISBN: 9789463375085
32 pagina’s
Prijs: €17.00
Verschenen: oktober 2023
Leeftijdscategorie6+

Punkertje

Punkertje is een piepklein meisje dat je onmogelijk over het hoofd kan zien. Ze is eigenzinnig en stoer en heeft een kleurrijke punkmuts. Maar dat is niet het kindje waar de Dame en de Heer op hadden gehoopt! En dus leggen ze Punkertje in een mandje voor Koop bij Kaat. Gelukkig vindt Punkertje in de winkel van Kaat een thuis en leidt ze een heerlijk leven. Tot de Dame en de Heer langskomen. Ze hebben spijt en eisen Punkertje terug. Maar wil Punkertje dat wel?

Erik van Os en Elle van Lieshout schrijven sinds 1990 samen (kinder-)boeken, liedjes, versjes en leesmethodes. Zo schreven ze onder andere het boek Schatje en Scheetje met illustraties van Mies van Hout en de boeken over Mejuffrouw Muis geïllustreerd door Marije Tolman. Voor Punkertje maakte Hugo van Look de illustraties. Hij illustreert ook de bekende reeks over Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon. Punkertje is een boek voor kinderen vanaf eind groep 3.

9789025777593_cover-1
Punkertje
Verschenen bij: Gottmer
ISBN: 9789025777593
80 pagina’s
Prijs: €13.99
Verschenen: 11-10-2023
Leeftijdscategorie: 7+