Skip to content

Jonge Oogst – week 40

Nooit niet!

Josefien moet voor het eerst naar school, net als alle andere dieren. Maar het vleermuisje wil niet. ‘Nooit niet!’ roept ze. Ze gaat niet! Ze schreeuwt zo luid dat haar ouders ervan krimpen, precies klein genoeg om onder Josefiens vleugel te passen. Nu kunnen haar ouders mooi mee naar school! Maar of Josefien dat aan het einde van de dag nog steeds leuk vindt…

Beatrice Alemagna is een veel bekroond Italiaanse illustrator. Toen ze acht jaar oud was, besloot ze dat ze later ‘schilder en schrijver van romans’ zou worden. Dat is gelukt. Tegenwoordig woont Alemagna in Parijs waar ze boeken maakt. Nooit niet! is vertaald door Lidewij van den Berg. Een prentenboek over de spannende eerste schooldag en over zelfstandig worden.

Nooit niet
Nooit niet!
Verschenen bij: Boycott
ISBN: 9789492986719
40 pagina’s
Prijs: €18.95
Vertaling door: Lidewij Van den Berg
Verschenen: september 2023
Leeftijdscategorie: 4+

Schemerwoud

Als de avond valt, komen de verhalen van Schemerwoud tot leven. De dieren in dit boek leven tussen de schemering van de vallende avond en het duister van de nacht. In tien verhalen lees je over hun mijmeringen en onverwachte gedachten. Zo voelt de Torenvalk zich zo schuldig dat ze niet meer wil vliegen, durft een eland niet voorbij de rand van het bos te gaan en wordt een wolf verblind door het licht van de maan.

Schemerwoud is geschreven door Kaisa Happonen en geïllustreerd door Anne Vasko. Van hen verscheen eerder het prentenboek Boet de beer. Boet keert in Schemerwoud terug. In deze door Sophie Kuiper vertaalde verhalenbundel smelten taal en beeld samen. Schemerwoud is geschikt om bij weg te dromen vanaf 5 jaar.

 

Schemerwoud
Schemerwoud
Verschenen bij: De Eenhoorn
ISBN: 9789462917347
176 pagina’s
Prijs: €19.95
Vertaling door: Sophie Kuiper
Verschenen: 20 september 2023
Leeftijdscategorie5+

Het eerste licht

‘Eerst viel haar licht uit. Toen vielen haar vleugels stil en dwarrelde ze als een blad naar beneden.’ In Het eerste licht proberen de dieren Vuurvlieg nog te redden, maar het licht van Vuurvlieg is definitief gedoofd. De dierenvrienden nemen afscheid, maar dan breekt er een poot af…

Het eerste licht is een verhaal dat gaat over afscheid nemen, over troost en dat het thema orgaandonatie wil aankaarten. Het is geschreven door Tom Marien en geïllustreerd door Sassafras De Bruyn. Jonas Winterland maakte er een lied bij: Het lied van vuurvlieg. Voor schrijver Marien is het zijn vijfde prentenboek. Begin dit jaar verscheen van hem De lange weg van slak. Sassafras De Bruyn illustreerde eerder onder andere Het geheime boek van Sinterklaas van Floortje Zwigtman en De jongen op het dak van Aline Sax. Het eerste licht is een prentenboek om voor te lezen vanaf 5 jaar en om zelf te lezen vanaf 8 jaar.

 

9789002274695
Het eerste licht
Verschenen bij: Davidsfonds
ISBN: 9789002274695
32 pagina’s
Prijs: €21.98
Verschenen: 3 oktober 2023
Leeftijdscategorie: 5+